Ljudi koji imaju neki hobi u zivotu su mi uvek bili drugaciji od onih drugih. To se primecivalo I kod pitanja “ A sta imate od toga”, kada se jasno dele ljudi koji u svemu imaju I moraju imati neku korist, od sanjara koji stvari rade iz ciste ljubavi.
Moj hobi je uvek bilo modelarstvo.
Bavio sam se intenzivno u jednom period I starim automobilima, kao I izradama replika starih automobile.
Izradio sam ih 11 ukupno, ali to nije nista prema tome sta osecam prema modelima aviona.
Trenazer, akrobata, scala model, sobni model, zmaj…ako leti…dopada mi se.
Cesto sam znao da odem na aerodrom I bez modela.
Sama livada, hangari, parkirani avioni, miris goriva…za mene imaju magicnu privlacnost.
Ista je prica I sa livadama koje me asociraju na aerodrome.
Jedno vreme sam se bavio I sportskom pilotazom, I bilo je stvarno predivno, ali ako treba da biram, modelarstvo superiorno prednjaci.
Dakle, moje ime je Predrag Pantic I ja sam Modelar.
Naravno, trosim veoma mnogo vremena na modelarstvo.
Najcesce mi je prva misao ujutru vezana za modelarstvo, a poslednja pre nego sto zaspim, obavezno.
Ako sanjam model, to je uvek lep san I probudim se odmoran I nasmejan.
Kao takav, naravno, a verujem da se mnogi u tome mogu prepoznati, cesto mastam o tome da se u zivotu bavim samo modelarstvom I da na neki nacin od toga zivim.
Kazem na neki nacin, jer pristao bih I na daleko manje svote koje mesecno zaradim a zarad toga da ujutru jedva cekam da stignem na posao a da mi se popodne ne ide kuci.
Takodje da me raduju radne subote I nedelje.
Zbog svega sto sam rekao, uvek sam rado prihvatao bilo kakve projekte gde bih se bavio onim sto volim, a pri tome bio makar iole placen.
Jos poodavno, moj kum Dragan Lakic, inace modelar sa velikim slovom M, tvrdio je da u zivotu treba imati dobar posao koji vam donosi novac I ostavlja dovoljno slobodnog vremena da se mozete baviti onim sto volite.
Ja sam zastupao moje stanoviste, modelarstvo stalno I uvek.
Na pocetku ovoga teksta, da javno izjavim “kume bio si u pravu”.
Cesto sam se bavio izradama maketa, sklapanjem modela, podesavanjima, krpljenjima, drzao sam rc skolu pliotaze…ali sam, poslednjih desetak godina ipak okrenut svome privatnom hidraulicarskom poslu, koji osim potrebne modelarske pedantnosti bas I nema nekih dodirnih tacaka sa avionima.
Kada sam pre nepunih 12 meseci dobio ponudu da se bavim izradom jedne veoma kompleksne letelice, naravno, odbijane nije dolazilo u obzir.
Godinama vec saradjujem sa mojim dugogodisnjim prijateljem Milanom Trisicem u raznim modelarskim projektima. Trisa je veoma pedantan I studiozan, a ja sam u tom duetu brz, tako da se medjusobno vucemo I dopunjujemo.
Kada smo angazovani od strane treceg clana ekipe, nismo imali ideju sta nas ceka.
Zadatak je bio izraditi jednu specificnu letelicu.
/ww80/c0ka/ekip-03_zps549d0c76.jpg" class=" highslide bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer" onclick="return hs.expand(this, { slideshowGroup: '95578' })">