RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI

EKIP, 1.deo

<< < (3/5) > >>

coka:
 U tu namenu, izradili smo specificne zaluzine, koje smo postavili u struju mlaza ispod fenova. Njihovim zakretanjem ocekivali smo da ce se moci kontrolisati letelica oko vertikalne ose.

Takodje, zaluzine smo povezali na ziroskopski stabilisan izlaz sa ploce koji se koristi za gimbal.
 Ideja je bila da se sa podizanjem nosa, mlaz od fenova uvek usmeri uspravno ka podlozi, da bi se izgubio efekat kocenja pri promeni napadnog ugla.

Na ispitivanjima koja smo izveli drzeci letelicu u rukama, sve je savrseno funkcionisalo.
 Veliku zahvalnost dugujemo i mom drugaru Nesi Rosicu, koji je izveo podesavanje KK ploce.

Ipak,4 edf, deklarisanog potiska od po 10N nisu bili u stanju da pomenutu donju plocu sa krilima I repovima zadrze u huveru na vecoj visini , iako je ona imala manju masu od 4 kg.

Vazdusni jastuk koji se stvarao je odizao letelicu na 10-15mm, ali je bilo prisutno stalno klacenje jer je vazduh nekontrolisano isticao na svaku stranu gde se formirao otvor usled klacenja ili neravne povrsine.
 Kako je zamisao odmicala, odlucili smo se da zadrzimo 4 edf-a usmerena na dole, ali da I dva jaca e flite-ova 32 edf koja su bila namenjena za pogon letelice, iskoristimo tako sto smo izgradili izduvne kanale koji su imali I vratanca.
 Kada su vrata otvorena, potisak ova dva mocna motora je takodje bio usmeren ka zemlji.
 Ideja je bila da se u toku huvera startuju 4 edf I dva glavna edf sa otvorenim vratancima.   
Ocekivali smo da ce se letelica odici bar 20-30mm, I da ce se 3. Edf om koji je bio montiran u repu letelice moci izvesti zaletanje.
 Cim bi se nakupila iole neka brzina da se stvori bar nesto uzgona, vratanca bi se zatvarala I celokupan potisak dva glavna edf-a bi se koristio za progresivan let.
 Pomenuti treci edf, sa potiskom od 15-ak N je bio opremljen I vektorskim upravljanjem.

coka:

Da bi koliko toliko smirili oscilacije prilikom lebdenja, promenili smo geometriju donje ploce, pregradili donji otvor u kome se generisao vazdusni jastuk I izmenili nekoliko oblika mlaznica.
 Naravno, sukcesivno, promenu po promenu.
 Na kraju je pomenuto oscilovanje prestalo, ali su se naravno stvorili novi problemi.
 Cak ni sa svih 6 motora na punom gasu, koji su generisali jastuk, nikakvi spektakularni rezultati lebdenja nisu dobijeni.
 Lebdenje je izvrseno na 20-ak mm visine, ali  su 4 edf a koja su generisala osnovni jastuk vukla preko 100A struje.
 Dva eflite ova fena vukla su oko 100a struje, tako da smo iako smo trosili preko  200a struje iz 4s I 6s baterija, dobili huver od 20mm, koji nismo mogli da testiramo duze od 1 min jer su se baterije veoma brzo praznile.
 Bilo je evidentno da edf ne daje dobre rezultate jer je kolicina vazduha koju je ubrzavao jednostavno bila mala za vazdusni jastuk.
 Prepravka celog sistema na elise nije bila opcija jer nismo imali odakle da crpimo toliku kolicinu vazduha sa gornje strane.
 Ruski projekat koristio je radijalne kompresore, koji su davale veoma veliku kolicinu vazduha, sa relativno malom brzinom, dok edf kao pogon daje malu kolicinu vazduha, veoma  ubrzanu.
 Dalji testovi bili su usmereni ka zelji da izvrsimo lebdenja na 4  vazdusne struje-stuba,ne racunajuci na skupni efekat vazdusnog jastuka,  koje bi generisali edf-ovi, medjutim kolicina baterija koja je bila potrebna za dalje testove je premasivala sve sopstvene I zalihe kluba.
 Kako je vreme teklo, I proticalo, priblizavali smo se isteku drugog meseca rada.

coka:
 Da vas malo uvedem u pricu, Trisa je u privatnik, koji se u toku izrade ovog projekta, nije bavio nicim drugim osim toga.
 Osim toga, Masinski je inzenjer vazduhoplovstva I covek koji je veoma strucan u toj oblasti.

Njegov radni dan je izgledao tako sto je ujutru dolazio u radionicu I sa kratkom pauzom za rucak, provodio u njoj ceo dan.
 I tako svaki dan.
 Bez vikenda, subote, nedelje.
 Ja posto mi u tom stanu zivi majka, a tu mi se u dvoristu nalazi I radionica, porovodio sam takodje svaki dan praveci letelicu.
 Kako je vreme isticalo, a rok koji smo zeleli da ispostujemo se priblizavao, lisio sam se svih drugih obaveza dok sam rad u privatnoj firmi sveo na minimum, tek da ne izgubim klijente sa kojima stalno poslujem.
 U trenutku kada smo privodili letelicu kraju, bili smo vec toliko umorni, da sam se odlucio da dovedem “svezu krv”.
 Za odredjenu naknadu, u gostima mi je bio Sava iz Mitrovice, koji je u tri navrata proveo po dva dana radeci sa nama.
  Ako nista drugo, kada se nadjete u sredistu problema, prija vam da cujete I necije drugo vidjenje stvari.

coka:
 Model je prvi put bio gotov nekoliko dana pre mog rodjendana, I nekoliko dana pre ugovorenog roka.
 Posto smo se  zbog ustede mase odlucili da letelicu izvedemo tako da nije rastavljiva, groteskna pojava je spakovana u mini ven tako da je jedva stala.

Stigli smo u Malu Ivancu I ne pamtim da sam ikada imao tako mucan osecaj u stomaku.
 Za svaki slucaj, ugradili smo I male tockove sa donje strane trupa, jer smo bili potpuno svesni da ce se verovatno razni problemi pojaviti.
 Prvi problem je bila masa.
 Kada smo instalirali sve baterije koje je letelica trebala da nosi, dakle 2 x4s 3300 za 4 edf-a za vazdusni jastuk, 2x 6s 3500 za 2 edf  za glavni pogon I 1x 4s za treci motor, masa je bila oko 11 kg.
 Sa tolikom masom, tockovi su jednostavno utonuli dovoljno duboko da letelica nije mogla da se krece.

coka:
 Test huvera je prosao tako sto su se baterije ispraznile pre nego sto smo bilo sta I uspeli da probamo, a pri tom tockovi su odizali letelicu na vecu visinu od one koju bi postigao jastuk, pa je njegov ucinak bio zanemarljiv.

Nakon sto smo skinuli sve baterije osim onih za progresivno kretanje, izvrsene su prve probe taksiranja.
 Bilo je evidentno na samom pocetku da nam je ozbiljno falilo snage.
 Letelica se kretala po zemlji, uspevao sam da malo podignem nos, ali se ni jednom nije ni nazirao trenutak poletanja.
  Prilikom merenja potiska, ustanovili smo da raspolazemo samo sa oko 5 kg potiska, iako je ono sa cime smo racunali bilo oko 8.5kg.
 Zakljucili smo, da je najverovatnije problem u dugackim potisnim kanalima, koji su jos bili dodatno zaguseni vratancima za pozajmicu potiska, tako da je to trebalo da bude prva modifikacija.
 Treci, pomocni motor, nismo bili spremni da demontiramo jer je on usisavao vazduh iz skrga na ledjima, sto je trebalo da simulira potpritisak koji je Sukin koristio za kontrolu granicnog sloja.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version