RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

INTERESANTNI ALATI

<< < (2/3) > >>

pnedic:
Evo pre neki dan sam rešio svoju dilemu da li da kupujem Balsa cutter sa HK-a ili da napravim nešto svoje. "Bljesnula" mi ideja i napravih ga za manje od dva sata.
Uzeo sam daščicu od parketa jer je ona imala ivice pod 90 stepeni a ranije sam u Uradi sam kupio ovu neku L pločicu (neki pocinkovani lim). Ostalo od stvari koje su se našle "pri ruci". Širina sečenja može biti oko 3-4cm max a visina materijala može da bude 2cm max.
U principu mislim da i onaj balsa cutter sa HK ne može više. Moram još da probam (mislim da može) da ga upotrebim i za sečenje širih komada tako da sekač stavim na podlogu koju sečem, nož okrenem tako da prelazi ispod nivoa daščice a za vođicu uzmem neki lenjir. Originalno imam opciju da mi nož ide skroz do nivoa daščice (tj do dole) i do 3mm iznad donjeg nivoa daščice.

Pa evo kako to izgleda.

Pogled od pozadi

Pogled od gore

Secenje durostira 2cm sa opcijom da mi noz ne ide do donjeg nivoa vec 3mm iznad. Tu sam isao u dva prelaza okrenuvsi parce koje sam sekao.

I evo kako je ispao rez

Ako materijal stavim pod uglom

Izadje ovako

Toliko od mene za sada  :)

sloba_b:
Napravio sam nesto slicno prosle godine ali kod tebe mi se svidja primena tog noza za tapetarski skalper koji na sebi ima rupice, cini mi se bolja varijanta nego kako sam ja ushtinuo obicni noz skalpera. Kod mene se sirina rezanja podesava brezonom sa dve navrtke pa kolko odvrnem i stegnem tako bude ali tvoje je lepse priznajem :)

pnedic:
Pre neki dan sam napravio nesto o cemu sam dugo razmisljao sta i kako. Kinez ima tehnologiju a mi moramo da se snalazimo :). U pitanju je "alat" za pravljenje lezista za servoe (9gr) u stiroporu i slicnim penastim materijalima.
Lim (debljine oko 1mm) sam isekao u konturi servoa, kroz njega probusio otvor za 4mm sraf kojeg sam stego maticom. Nakon toga taj sraf sam ubacio u obicnu lemilicu. Nakon izvesnog vremena lim se zagrejao dovoljno da sam bez problema mogao da istopim penasti materijal, skoro idealno da bih ubacio servo. Na slikama se to (malo losije) vidi.
Mana je to sto prilikom izvlacenja iz istopljenog dela, ruka moze da cimne pa da se stopi nepredvidjen deo, ali praksa cini da se ovo ne desi. Takodje sam mislio da napravim neki granicnik koji ce mi omoguciti definisanu dubinu rupe ali po tom pitanju nisam nista pametno napravio (jesam nesto uradio ali nije bilo efikasno).
Nakon dve napravljene rupe mora da se ocisti povrsina jer pocinje da se lepi pri izvlacenju alata iz materijala.

Naravno, smatram da bi ovde neko imao neke pametne savete i ideje za nadogradnju.

U lemilici

Otvori u stirporu (15gr), durostir-u (30gr) i stiroduru

Servo in the hole

bjanko:
Bravo odlicno

drjack:
Pero odlična rabota, a što se graničnika tiče samo naravi postolje od nekog tankog lima u obliku slova U,  na čije dno možes staviti dva komada plastike ili bakelita ili bilo šta što sporije prenosi toplotu da ne topi stirodur na koji se oslanja. Gore na vrhu samo probuši knap rupu kroz koju može proći lemilica . Na samu lemilicu stavi obicnu malo deblju šelnu (deblju od rupe) ili neki obruč sa 2  šrafa i eto ti graničnika. Možeš da staviš još jedan sprat sa još jednom rupom za lemilicu , da sprečiš da šeta levo desno prilikom izvlačenja. Visina U profila neka bude nešto veća od  debljine servoa da prilikom vadjenja alat ima gde da izadje. Položajem šelne možeš regulisati dubinu ulaska lemilice u stirodur.
Otprilike kao na ovoj skici koju sam na brzaka nacrtao:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version