Ja bih dodao jos jednu stvar iz licnog iskustva: Kirla koja su preko 1 m
moraju imati ojacanje u vidu neke ramenjace. Iz tvog posta se stice utisak da to nije obavezno, vec pozeljno.
Naime ja sam napravio krilo od 1.2m, iz dva dela. Prvo sam (naivno) stavio "ramenjace" na svako krilo posebno, lipove letvice 5x10mm, duzine oko 35cm (to sam bio izvuko iz naftalina). Letvice sam stavio po sredini krila, na najdebljem delu profila. Elem, zasto sam rekao "naivno". Zato sto se te dve ramenjace nisu suceljavale u korenu krila (spoju te dve polovine), misleci da ce tako ugradjene ramenjace biti dovoljne da sprece savijanja svake polovine krila pojedinacno.
U pitanju je bio model koji je pred poletanje bio tezak oko 750 gr.
Kad sam uspesno poleteo, vec na nekih 5m iznad zemlje sam lepo video kako se krilo savilo u spoju dve polovine. Savilo se toliko da sam dobio nejednak potisak na oba krila, model krenuo u ostar zaokret koji je bez obzira na moje komande zavrsio odvaljivanjem modela u oranicu.
Naravno krilo puklo tacno tamo gde nije bilo ramenjaca. Ajde sto je krilo otislo nego sam ostao i bez motora, sa smrskanim prednjim delom trupa, a propeler nisam ni trazio.
Elem ideja ovog mog posta je da navedem sta se meni desilo kada nisam stavio ramenjacu koja je zahvatala OBA (dela) krila istovremeno. Steta je bila MNOGO veca od samog krila !
Nakon toga sam uzeo ponovo istu letvicu, otprilike iste duzine, malo je zasekao po sredini kako bi napravio V oblike (diedral), i ugradio u krilo tako da sam sada napravio pravo ojacanje krila. Nakon restauracije ostalih delova modela, model je uspesno poleteo i leteo, i leti
Stirodur, stiropol(r), durostir i sl. su po sastavu zrnasti materijali. Kao takvi nemaju nikakvu dodatnu cvrstocu (elasticnost) osim one koju omogucava "lepak" koji svo to zrnevlje drzi na okupu. Nema poput drveta vlaknastu strukturu koja obezbedjuje tu dodatnu, a potrebnu ELASTICNOST ! Na mora da se racuna kad god se radi sa tim materijalima.
Naravno, sve zavisi od dimenzija i konstrukcije, da li treba stavljati ojacanja ili ne.