RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Izrada aviona od STIRODUR-a
skleki:
Da bi me bolje razumeli, imate na crtezu ispod kako se skidaju slojevi.
Na slikama ispod mozete da vidite kako to izgleda na stvarnom simetricnom krilu koje je dimenzija 1100x250mm.
skleki:
Kad skinete krupne delove nozem, prelazite na smirglanje. Grubom smirglom, npr P150 granulacije, skidate krupnije riseve na krilu I priblizavate se konacnom obliku. Posle grubog smirglanja uzmete finu smirglu, npr P280, I odradite fino smirglanje. Za sve ovo meni treba za jedno krilo 2-3 sata. Mnogo sporije nego CNC I uzarene zice ali je I alat mnogo dostupniji a ovo je ipak hobi.
Na slici ispod imate konacni izgled krila.
Ako vam je potrebno da napravite profil koji ce na najdelbljem delu biti deblji a na natanjem delu opet tanji, kupite deblju Stirodur plocu I skidajte vise slojeva san je dok ne dobijete zeljeni profil.
Ovakvo krilo je, posteno receno, malo slabije nego krilo koje se dobije secenjem uzarenom zicom ali mislim da je oslabljenje neznatno. U vazduhu nema sta moze da osteti krilo a ako ga zakucate u zemlju, svako ce se ostetiti. Na slikama mojih krila mozete videti kako sam medicinskim flasterom ojacao ivice krila koje mogu doci u dodir sa zemljom prilikom sletanja. Ako imate neku karbonsku traku, svakako je dobro da je ubacite I time ojacate krilo ali nije moranje.
Ako pravite avion sa jednim krilom, ovakvo krilo, bez dodatnih ojacanje ce verovatno biti suvise slabo, savitljivo. Za takav avion trevba da se ubaci neki element za ukrucivanje u krilo. Po meni, najbolje je da se za ovo iskoristi karbonska traka, npr 10x2mm preseka koja se uranja u krilo upravno na povrsinu krila I tako mu daje krutost koja mu fail.
Ako pravite neki avion sa 2 krila, moguce ih je, dodavanjem elemenata izmedju krila, ukrutiti I bez dodavanja karbonskih traka. Cena jedne karbonske trake je 100-150 din I ako je imate, bolje da je ubacite ali nije apsolutno nuzno.
Dalje sledi montiranje kontrolnih povrsina I lepljenje delova. Cim stignem opisacu I to detaljnije sa materijalom dostupnim svakom ljubitelju RC aviona.
skleki:
Toliko sam zurio da postujem nastavak da nisam stigao u njemu da napisem odgovor za komentare posetilaca.
Ne kazem ja da je stirodur IDEALAN materijal za RC avion, niti kazem da je moj nacin obrade idealan. Kazem da je za pocetnika koji ne zeli ili ne moze da ulozi mnogo u ovaj hobi, ovo odlican materijal jer moze da se oblikuje i u kucnim uslovima sa materijalom dostupnim svakom.
Ja sam za sad napravio jedan kompletan avion od stirodura, raspon krila oko 100cm, letna tezina oko 1150gr i to sve funkcionise. Obzirom da sam morao da kupim servo motore, narucio sam i ugradio i karbonske trake jer jeste mnogo bolje ali opet kazem da nije apsolutno nuzno jer kvalitetnijom konstrukcijom to negde moze da se izbegne.
Ovo je koliko ja znam slobodan forum i ja sam ga dosta citao i sa tim saznanjima krenuo u ovaj hobi ali nisam mogao sve da kupujem i slicno pa sam seckao i lepio i stigao dokle sam stigao pa sam hteo da ljudima koji sa ovim gradjevinskim materijalom nemaju iskustva ga podelim.
Nikog ne zelim da uvredim i slobodno ignorisite moje postove a cim stignem, postovacu slike mog Fokker DR1 koji je od stirodura pa da ljudi vide da to stvarno tako moze kako ja kazem da moze.
pnedic:
Nisi postovao najavljene slike
skleki:
Fokker DR1 od stirodura sa 2 karbonske trake i malo pertinaksa
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version