RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Izrada aviona od STIRODUR-a

<< < (2/11) > >>

Vaci:
Pa dobro, moze tako a moze i komplikovanije i mnogo bolje. Svako prema svom ukusu. A sto se tice cvrstine modela samo od stirodura, to necu da komentarisem, ali cu skrenuti paznju ljudima da nisi u pravu. Nema to blage veze sa krilom koje ima ojacanja gde treba, da ljudi ne dolaze u zablude.... Inace planiram da pratim temu, vidjao sam avioncice cisto od stirodura, i bas bih da vidim sta planiras da uradis. Ali krajnje drugarski savet i pitanje: Zasto (ali ZASTO) ne bi dao jos 100-150 dinara i stavio i ovo na krila
http://www.rcsrbija.rs/materijali-za-gradnju/kompozitni-materijali/traka-karbon/carbon-fiber-ravna-traka-3-x-05-x-1000-mm
Razlika bi bila UZASNO velika. Jos ako bi tako ojacao i napadnu ivicu... razmisli o tome, mislim da ne shvatas koliko "olivadjivanje" u stvari moze dobra konstrukcija da podnese. Na primer, pad sa 30m visine direktno na nos...  :mhm

Ako slucajno nadjem snimak pokazacu ga ovde. (fiu)

igorsm:
Tačke gde idu vertikalni koturovi preko kojih ide žica koja napaja ram i ujedno prenosi silu kako bi ga vukao se određuju prema proporciji što će reći proprocija se postavlja imeđu najmanjeg i najvećeg dela za sečenje tj krajeva. Polugu onu padajuću uzimaš da je 100%  i najbolje je da je ona od eksera ili vijka na kraju dužine 1m tako ti je lakče da ti je onda 1cm=1%. Znači odnos dužine sečenja najvećeg prema najmanjem jeste i odnos postavljanja verikalnih koturova. Padajuća poluga služi samo da na nju po vertikali u odnosu na veritkalne korutove, remenice, točkiće ili kako već staviš žice koje vuku ram i napajaju ga i fiksiraš ih za polugu nekim štipaljkama.
Naravno kako sve nije idealno onda pri kraju gledaš onaj duži kraj i pratiš pa po potrebi malo usporiš ili ubrzaš da bi dobio da ti žica izađe istom dužinom na kraju. Takođe kada sečeš ja koristim profile od najobičnijeg lima od 1mm. Prvo izrežem profile najduži i najkraći ali tako da sečem samo gornju polovinu. Zatim posle sečenja isečem profil skroz sa alumijuma i ostane mi samo donji rez koji ima već recimo rupe kroz koje probadam eksere da bi pričvrstio profil za stirodur, a pošto su rupe ostale iste pozicioniranje je isto tako da profil ostane korektan.
Kada je krilo takvo a obično uvek jeste da vam je jedan deo širi tj onaj u korenu a na kraju uži prilikom sečenja krilo se postavlja uvek da vam napadna ivica bude paralelna sa žicom.
Postaiću moj rešenja pa će te videti.
Nadam se da je jasnije malo

tibeteagle:
Skleki, ne obraćaj pažnju na radio smetnje. Ti samo slobodno nastavi da pišeš o svojim iskustvima sa radom sa stirodurom na tvoj način na tvom modelu, kako si najavio. Stavljaj i slike postupka i delova, ako imaš za to mogućnost. Važna je kreativnost, ma od čega da se radi i makar šta. Važno je stalno učenje, sticanje iskustva, doživljaj i osećaj uspeha na kraju.
Čekamo nastavak.
 ;namig

igorsm:
Niko ovde nije pokušao niti da čoveka ubedi da odustane od projekta niti da je loše što to radi.
Samo smo sugerisali da kada već pravi od stirodura neka gleda da ima profil jer će leteti mnogo stabilnije i lepše.
A naćin pravljenja profila smo mu takođe objasnili donekle.

Anakin:
Eto sta je falilo forumu... Jos jedna tema o stiroporu...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version