RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
Rogozarski IK-3 planovi - (po uzoru na Flitetest Spitfire)
Dr.Gonzo:
--- Quote from: firebird on March 10, 2015, 09:25:22 AM ---E ovo za motor kao da si mi procitao misli lol , a bas zagledao sledece na hobikingu 2836 , 3530 i 3536 1400kv i prop 10x4.5 do 11x6, 3s bat...
Kolika je tezina spremna za let?
--- End quote ---
Meni je avion izasao priblizno na 770g. 3536 ce biti oko 120g u odnosu na 2836 koji su oko 80-85g. To znaci da ce biti 30g tezi na nosu pa ces morati znatno da pomeris bateriju nazad zbog stelovanja CG. Prilicno je tesno pa ne znam koliko ce baterija morati da ide nazad. Nije problem gurnuti je nazad ali joj ne mozes prici da je zakacis... Mogao bi i to da probam jer imam jedan 3536 koji mi nije ugradjen nigde.
Mozes i da ostavis bateriju gde jeste pa da dodajes tegove na rep ali svi ce ti savetovati da se dodavanje tezine izbegava i da se dodaje samo ako se mora. Video sam da je jedan lik uradio poklopac i otvara pristup bateriji odozgo ispred kabine. To bi bilo super resenje jer je onda baterija pristupacnija i lakse je pomeranje. Voleo bi to da napravim. Stavim magnete i milina.
Samo da dodam vidi se i na predhodnoj slici. Stavio sam ispod motor mount plasticne sajbne za down i right thrust. Samo na tri tacke. Donja leva (gledano od napred) nema sajbnu. Mozes da korigujes to naravno u zavisnosti od motora i koliko KV ces da mu stavis. Negde ce trebati vise negde manje.
ak:
@Dr.Gonzo
jedno pitanje, gde si kupio cutting mat? :)
Dr.Gonzo:
--- Quote from: ak on March 10, 2015, 10:13:05 AM ---@Dr.Gonzo
--- End quote ---
Ja sam u Kanadi pa ne znam da li ce ti znaciti. Lokalna arts and crafts prodavnica.
tibeteagle:
Još jedna pohava za lepe ručne radove. Neko štrika, a neko pravi modele. :big smile
Vide ćeš da svaki leti dobro i skoro isto. Messerschmitt je i u stavrnosti bio manji. Sa time su hteli da dobiju na težini i manjem otporu vazduha. Ipak, Spitfire je zbog boljeg oblika krila i trupa bio aerodinamičniji, što je zakon broj 1 kod avio konstrukcija, pogotovo velikih brzina. No to se kod ovih malih modela ne može ni malo primetiti.
Jedna mala primedba na jedan detalj. Ojačanje na horizontalcu ima puni smisao, samo ako su te obostrano postavljene karbonske letvice povezane na sredini, odnosno od jednog je komada i postavlja se pre ulepljivanja horizontalca u trup. Veruj mi, da je zbog obostranog papirnog kaširanja ukrućivanje sa letvicama ovde potpuno suvišno. No greška nije kardinalna, samo po teoretskim principima ne štima.
Odveka postoji jedan važan zakon u konstruisanju i gradni aviona, bilo malih ili velikih, a koji glasi. -Ništa ne stavljaj na njega što nije neophodno.
Na ovo sam mislio:
Sve ostalo je u granicama dozvoljenog u skarabudži gradnji modela.
;namig
pnedic:
--- Quote from: ak on March 10, 2015, 10:13:05 AM ---@Dr.Gonzo
--- End quote ---
Verovatno ima na eBay. I ja sam mislio tamo da potrazim
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version