RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

Rogozarski IK-3 planovi - (po uzoru na Flitetest Spitfire)

<< < (7/14) > >>

firebird:
Sta vam je cutting mat?

firebird:
Evo da dopunim sam sebe, pogledao na googlu, to je podloga za secenje.

Pogledajte ovde, ja mislim da nisu skupe, trebalo bi da salju na kucnu adresu, ima i kartonpene od 5 i 10mm, taman svi da pravimo...

http://www.oracalpolikarbonati.com/olfa-alati/podloge

@gonzo, izvini na offtopic, al' mislim da dosta ljudi ovo zanima.

Dr.Gonzo:

--- Quote from: tibeteagle on March 10, 2015, 12:17:08 PM ---Još jedna pohava za lepe ručne radove. Neko štrika, a neko pravi modele.  :big smile

--- End quote ---

:big smile

--- Quote from: tibeteagle on March 10, 2015, 12:17:08 PM ---
Jedna mala primedba na jedan detalj. Ojačanje na horizontalcu ima puni smisao, samo ako su te obostrano postavljene karbonske letvice povezane na sredini, odnosno od jednog je komada i postavlja se pre ulepljivanja horizontalca u trup. Veruj mi, da je zbog obostranog papirnog kaširanja ukrućivanje sa letvicama ovde potpuno suvišno. No greška nije kardinalna, samo po teoretskim principima ne štima.
Odveka postoji jedan važan zakon u konstruisanju i gradni aviona, bilo malih ili velikih, a koji glasi. -Ništa ne stavljaj na njega što nije neophodno.

Na ovo sam mislio:

Sve ostalo je u granicama dozvoljenog u skarabudži gradnji modela.

;namig

--- End quote ---

Hvala za ovu napomenu to sam zaboravio da kazem ljudima!
Znam da sam trebao to da stavim iz jednog dela... Bilo je kasno kada sam shvatio da zelim ojacanje tu jer je avion vec bio sastavljen i nisam mogao da tu traku ugradim bez da ide iz dva dela...  :-[
Te dve trake sam ugradio naknadno sa idejom da ce mi sacuvati horizontalac od loma pri grubljem sletanju, no sve je to lagano pa ne remeti nista :)
Samogradnja je odlicna stvar, dobar sport za mozak jer mora da se planira mnooogo unapred. Cim se nesto propusti i mora da se budzi naknano nije to to, mada tako se uci i dokle god je samograditelju prihvatljiv finalni proizvod sve je super.
Jedan od razloga zasto sam poceo sa onim detaljima i greskama koje sam pravio bio je cisto da skrenem paznju drugima da kasnije moraju sto manje da budze i manje da me psuju.  :big smile
Verovatno ima jos koja samo moram da je iskopam iz malog mozga.

Dr.Gonzo:

--- Quote from: firebird on March 10, 2015, 01:59:49 PM ---Evo da dopunim sam sebe, pogledao na googlu, to je podloga za secenje.

Pogledajte ovde, ja mislim da nisu skupe, trebalo bi da salju na kucnu adresu, ima i kartonpene od 5 i 10mm, taman svi da pravimo...

http://www.oracalpolikarbonati.com/olfa-alati/podloge

@gonzo, izvini na offtopic, al' mislim da dosta ljudi ovo zanima.

--- End quote ---

Nema problema, samo delite informacije.

Gledam dimenzije tabli. 1000x1400 za oko 600 kinti nije strasno. Na to bi trebalo da stane kompletan plan ako se delovi lepo sloze posto je ta velicina table duplo veca nego ova moja.

Inace podloga za secenje je sjajna stvar. Kvalitetne nisu jeftine ali na duge staze se isplati ako moze da se priusti. Kupi je u lokalu jer narucivanje preko neta (ebay, amazon) za to nema smisla zbog tezine i dimenzija jer ce zbog cene postarine biti skuplja pita nego tepsija...

Dr.Gonzo:
Setih se jos jednog bitnog detalja.

Na planu sam kasnije dodao jedan detalj koji na mom avionu nije ugradjen ali planiram da i to resim uskoro.
Setilo me je kada je bila prica oko kacenja baterije.

Ovaj deo sa plana u izvornoj verziji nisam ugradio na mom avionu.

Sto se vidi ovde

Taj deo bi trebalo da po novom planu bude zatvoren u duzini od 7cm grubo do te zute linije. Ovo cu morati da proverim jer je moguce da ce biti previse pa moze da bude tesan pristup bateriji.

Razlog zbog kojeg sam ovaj deo dodao naknadno je taj da ce svakako poboljsati sletanje. Propeler i powerpod trpi strasne udarce jer avion ne prokliza kad sleti na travu nego kaci za taj tupi deo kod spoja krila... Na proslom letu doslo je do toga da mi se pokidao powerpod a da nisam primetio. Spit ima taj mali deo i mnogo bolje se ponasa pri sletanju.

Evo poredjenja kako slece ik3 a kako Spit

--- Quote from: pnedic on March 10, 2015, 09:20:56 AM ---Ajde ako nije problem, napravi fotku da se vidi otvor za prostor za bateriju i ostalu opremu. Takodje, ako mozes da pokazes (ili opises) kako si izveo zakljucavanje tog dela.

--- End quote ---

Na sta mislis kada kazes zakljucavanje tog dela? Na poklopac koji zatvara prostor gde je baterija ili me pitas za nacin na koji sam osigurao bateriju?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version