RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

Rogozarski IK-3 planovi - (po uzoru na Flitetest Spitfire)

<< < (8/14) > >>

pnedic:

--- Quote from: Dr.Gonzo on March 11, 2015, 06:12:17 AM ---

--- Quote from: pnedic on March 10, 2015, 09:20:56 AM ---Ajde ako nije problem, napravi fotku da se vidi otvor za prostor za bateriju i ostalu opremu. Takodje, ako mozes da pokazes (ili opises) kako si izveo zakljucavanje tog dela.

--- End quote ---

Na sta mislis kada kazes zakljucavanje tog dela? Na poklopac koji zatvara prostor gde je baterija ili me pitas za nacin na koji sam osigurao bateriju?

--- End quote ---

Da mislio sam bas na to. Kako si fiksirao poklopac pre poletanja (da ne odleti tokom leta)

tibeteagle:

--- Quote ---Ovo cu morati da proverim jer je moguce da ce biti previse pa moze da bude tesan pristup bateriji.
--- End quote ---
Ne brini za postavljanje akumulatora ako smanjiš pristup. Ja guram i vadim LiPo 3S 2200mAh kroz mali otvor ispod motora koji je tek toliki koliki je presek LiPo.

Zbog što bolje aerodinamičonsti trupa, mora da je što više ratvoren. Čak je i prostrujavanje kroz njega veliki otpor. Tako da slobodno dolepi što veći komad.
 ;namig

Dr.Gonzo:
@pnedic

Poklopca na mestu gde je baterija nema. Mozda na slici deluje da ima poklopac (koji je otvoren) pa si me zato pitao. Uslikacu za sledeci post pa cu ti poslati sve detalje vezano za deo oko baterije.

@tibeteagle

Avion sa tvoje slike iako izgleda slicnog dizajna, nije isti, tako da nisu isti principi postavljanja baterije. Ne mogu samo da dolepim sto veci komad jer onda necu moci da pridjem i zategnem strap na bateriji . Tako da pre nego bilo sta budem tvrdio moracu da proverim pogotovo zato sto ljudi hoce da prave nesto sto sam ja kreirao. Najvise iz tog razloga skrecem paznju na neke moje propuste da se i njima to ne desi.  Voleo bih da svaki sledeci avion bude bolji od mog. Ako nesto ne radi to ce biti prvo kod mene a ne kod nekog drugog.  ;namig

sova:
Sad jedno pianje? Ako se stavi donji poklopac dal ce biti potrebe za tim zatezanjem baterije jer ce baterija stajati u rupi i nece moci ispasti?? mmmm

tibeteagle:

--- Quote ---Avion sa tvoje slike iako izgleda slicnog dizajna, nije isti, tako da nisu isti principi postavljanja baterije.
--- End quote ---
Razlika nije toliko bitna u geometriji modela, koliko u tehnici fiksiranja LiPo paketa za model. Kod mojih koristim alternativni način fiksirarenja, i to sa čičak trakom (Velcro), sa kojim se automatski na pritisak "zalepi" kada gurnem unutra i pritisnem LiPo na njega. Kandžasta strana od oko 4cm je nalepljena za LiPo, dok je druga dlakasta ulepljena na donji zid modela. Na gornjem zidu je ESC i RX pričvršćen na isti način. Kod Vađenja malo podignem sa jednim prstom napred i sa jednim nazad kroz okrugli otovoru sa strane na trupu i sklizne napolje u položaju modela sa nosom prema dole. Sve je to samo 2-3 sekunde. Vaditi se LiPo može i onda ako nema pristupa od nazad ili sa strane da se podigne. Od napred treba gurnuti neku pločicu između traka koji ih polako razdvaja sa guranjem prema nazad. Dakle ne treba poklopac na otvaranje.

Strap sistem se mora jako zategniuti, ali ni to ne garantuje da neće iskliznuti sa mesta. Pazi da ne prođeš tako da slikaš svoj LiPo kako pada iz modela. Ovako.  :big smile Viđao sam kako drugima isklizne i visi sa modela, pa tako sleću.  :-\ Bruka.

Dakle čičak trak je bolji sistem u svakom pogledu i za modele tipa kao tvoji. Bitno je da se traka dobro nalepi na zid, a za to je dobro lakirati papir do visokog sjaja, ili zalepiti sa 2 komp. epoksi pepkom. Čičak traka se može bilo kada staviti, a ja sam stavio još u fazi gradnje. Vidi se da je malo duži, a to treba zato da bi se LiPo mogao postaviti više napred ili nazad, što utiče na promenu težišta, ako se koriste različite veličine LiPo. Teži idu nazad, a lakši napred.

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,4376.0.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version