RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

Rogozarski IK-3 planovi - (po uzoru na Flitetest Spitfire)

<< < (9/14) > >>

Dr.Gonzo:

--- Quote from: tibeteagle on March 11, 2015, 10:10:41 PM ---
--- Quote ---Avion sa tvoje slike iako izgleda slicnog dizajna, nije isti, tako da nisu isti principi postavljanja baterije.
--- End quote ---
Razlika nije toliko bitna u geometriji modela, koliko u tehnici fiksiranja LiPo paketa za model.

--- End quote ---

Hvala na ulozenom trudu da objasnis tvoju tehniku. Kao sto rekoh nemamo isti dizajn. Nasi modeli se razlikuju pa samim tim i tehnike fiksiranja baterije. Ne bih ulazio u dalje filozofije oko geometrije i poredjenja modela jer cemo otici u offtopic (sto vec jesmo), tako da bih se ja skoncentrisao i vratio na ovo sto sam uradio i krenuo da odgovaram ljudima na pitanja na koja im dugujem odgovore.

Pozdrav

Dr.Gonzo:
Update :
Promenio sam detalj na planu koji sam pominjao i uploadovao sam ga na Flitetest-ov link iz prve poruke. Izmerio sam i video da ce taj deo biti predugacak pa ce otezavati prilaz bateriji. Ovde mislim na prilaz rukama jer ce biti jako tesko manipulisati sa beterijom ukoliko je taj deo duzi. Ako ste odstampali vec plan samo skratite taj deo za 40mm. Neka ostane u duzini od 30mm. Nadam se da ce ovo bar malo pomoci pri sletanju. Ugradicu na moj avion pa cu javiti rezultate.

Stari plan

Novi plan

Ovde se vidi da Spitfire ima taj deo a IK-3 nema. Ispravljeno na planu :)

Spit levo, IK-3 desno

@pnedic

Evo par slika IK-3 i Spit powerpod i polozaj baterije ispod nosa. Nema poklopca na zalost ali cu pokusati da napravim nesto jer mi je ovaj izgled jako ruzan.

Ik-3 powerpod. Ispod mesta gde se vide spojeni ESC i motor konektorima nalazi se ono parce spera koje drzi strap od baterije.

Pominjao sam ranije da mi se firewall otkinuo pri poslednjem sletanu i iz tog razloga nisam uspeo da stavim fotke baterije na IK-3,
tako da cu staviti fotke od Spita jer je princip potpuno isti. Jedina razlika je da je IK-3 dublji u delu nosa gledano sa strane.
Cim uradim novi pod saljem update.

Spitfire

Baterija se kaci na Velcro na dnu powerpod-a i dodatno doteze sa strap-om. Trup je siri od baterije za po 1cm pa baterija ne sedi "od zida do zida" i ako se ne zategne strapom postoji mogucnost da se otkaci. Neko stavlja samo velcro neko samo strap, vidjao sam cak da stavljaju i siru gumu . Iako je dovoljan samo strap dodao sam i velcro da baterija slucajno ne prokliza. Strap koji sam stavio je gumiran pa baterija ne klizi cak i ako se ne stavi Velcro. Testirao sam to na Spitfire-u pre nego sam svakako stavio Velcro i drzi je bez problema.  http://hobbyking.com/hobbyking/store/__17410__Scorpion_Lipoly_Lock_Strap_205mm_Small_x_3.html

@Sova

Cak i kada bi postojao poklopac baterija bi morala da se veze strapom. Postoji modifikacija koju planiram da uradim jer ce avion izgledati mnogo bolje a pristup bateriji ce biti laksi. Ljudi koji su uradili ovaj sistem hteli su da bude sto jednostavniji. Naravno svako je pravio modifikacije kako mu je odgovaralo.
Bolje resenje za postavljanje baterije da bi se zatvorio taj deo ispod motora je ovde http://forum.flitetest.com/showthread.php?11479-My-power-pod-battery-hatch-mod
Covek je skratio powerpod I u njemu drzi samo motor i ESC, isekao je deo ispred kabine i napravio od tog dela poklopac koji se drzi magnetima. Bateriju ubacuje odatle direkt unutra na krilo na Velcro. Mislim da cu ovo da uradim s tim da cu napraviti box za bateriju na krilu da eliminisem potrebu za strap-om i da je dodatno osiguram.

Pozdrav

pnedic:
Uf, baterija je bas blizu motora. Ovo mi se bas i ne svidja.
Hvala za fotke !

marko.jovanovic:
Ako smem da dodam sugestiju.
Svojevremeno sam pravio par komada tih modela sa flitetest sajta i sve je to ok samo to rešenje za bateriju je jako nesretno a posebno za elektroniku i kod mnogih modela zbog težišta baterija prosto nema šanse da se uklopi. Ja sam to rešio na jednom spitu, a predpostavljam da može i ovde tako što sam  gornji poklopac prednji koji je ovde i na svim planovima rađen od kartona ili hamera pravio od karton pene ili izoflora i to mi je služio kao poklopac sa šarkama gde sam mogao da kada ga otvorim lepo da smestim bateriju, elketroniku svu bez zezanja....  A pre toga sam prosekao gornji deo da može da se dođe do onog dela koji ameri zovu power pod. tu ima mesta za sve ali je jako teško dolaziti do njega a posebnod a se svaki čas skida. Vremenom se razglave rupe kroz koje prolaze oni drveni štapići pa bude svašta. ovako lepo taj power pod lepo fiksirate lepkom iznutra, onaj donji deo lepo zatvorite da dobijete kmpaktan nos a gore imate poklopac za elektroniku i baterije.
Nadam se da ste shvatili šta sam hteo da kažem.

pnedic:

--- Quote from: marko.jovanovic on March 13, 2015, 02:44:25 PM ---Ako smem da dodam sugestiju.
Svojevremeno sam pravio par komada tih modela sa flitetest sajta i sve je to ok samo to rešenje za bateriju je jako nesretno a posebno za elektroniku i kod mnogih modela zbog težišta baterija prosto nema šanse da se uklopi. Ja sam to rešio na jednom spitu, a predpostavljam da može i ovde tako što sam  gornji poklopac prednji koji je ovde i na svim planovima rađen od kartona ili hamera pravio od karton pene ili izoflora i to mi je služio kao poklopac sa šarkama gde sam mogao da kada ga otvorim lepo da smestim bateriju, elketroniku svu bez zezanja....  A pre toga sam prosekao gornji deo da može da se dođe do onog dela koji ameri zovu power pod. tu ima mesta za sve ali je jako teško dolaziti do njega a posebnod a se svaki čas skida. Vremenom se razglave rupe kroz koje prolaze oni drveni štapići pa bude svašta. ovako lepo taj power pod lepo fiksirate lepkom iznutra, onaj donji deo lepo zatvorite da dobijete kmpaktan nos a gore imate poklopac za elektroniku i baterije.
Nadam se da ste shvatili šta sam hteo da kažem.

--- End quote ---

:)aplauz  (res)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version