ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
extra 300 power setup
coka:
Pozdrav
Vec drugu sezonu uzivam u e-flite ovoj extri 300, 32 e.
Pogonski sistem na ovom avionu je sledeci:
Turnigy g32, 770 kv motor
Apc 13x6.5 elisa
Gens ace 60 a esc
4 s 4000 baterija.
Avion je fantastican i sa njim sam do sada izveo oko 100 letova.
Pomenuti pogon obezbedjuje sasvim dovoljno snage i veoma sam zadovoljan.
Kao sto Cola kaze " ja tu nista ne bi menj'o".
Podatci su sledeci, na punom gasu sistem vuce oko 52-55a struje, i pri tome je snaga oko 700 w.
Kada sam probao sa drugom preporucenom elisom, 14x 7, struja je porasla na 62 A, pa sa njom nisam leteo jer sam mislio da je to na granici mogucnosti esc-a.
Citajuci postove vlasnika, procitao sam njihova iskustva da sa 14 x 7 elisom avion bolje penje, dakle pogon daje vise potiska, kao i da je brzina konstantnija zbog kocenja koje veca elisa proizvodi.
Ipak, usled zelje za unifikacijm baterija u mojoj floti, razmisljam o sledecem:
Zelja mi je da ubuduce letim samo sa 6 s baterijama.
Na raspolaganju bi mi bile 6s, 2850 mah baterije, a ne zelim da menjam esc i po mogucnosti, elisu.
Za identican broj obrtaja, ako se predje sa motora koji je 770 kv, a koristi 4s baterije, na motor koji koristi 6s, kv bi trebao da bude 500.
Zelja mi nije da povecam snagu, dakle 700w je sasvim dovoljno.
Takodje, zbog fizickih dimenzija, ne bih menjao ni precnik elise.
U ponudi je g32 motor od 500 kv, ali je deklarisan za napon do 4s.
Pitanje i nedoumica je, da li koristiti takav motor na 6s, sa identicnom elisom, i tada bi struja koju vuce bila manja, tako da bi i baterija kapaciteta 2850 verovatno bila dovoljna?
Drugo, ako imam zadatu zeljenu snagu od 700w, elisu 14x7, bateriju 6s 2850, esc 60 a, koji motor bi vi savetovali?
Za kraj jos nesto, molim da ovaj post ne bude zatrovan e-calcovima i omovim zakonima.
Sve to vec svako od nas zna i cilj mi je da pokusam da odaberem novi motor koji ce omoguciti iste performanse koje vec i sada imam, ali sa drugom baterijom.
Naravno, bilo bi dobro da se vreme leta od 6 minuta, koje je sada sa baterijom 4 s 4000, ne promeni, sa baterijom6 s, 2850.
Najvise me intetesuje licno iskustvo nekoga, ko je imao setap sa slicnim, da ne kazem, istim , parametrima.
coka:
Setio sam se jos necega....
Mnogi koriste g32 500 kv motor na 5s i 6 s, tvrdeci da napon nije kritican ako ne prekoracite maksimalnu struju. Ja licno, imam malo skepse prema tom stavu.
Drugo, danas mi je drjack toplo preporucio ntm motor od 500 kv, 6 s.
Imam odlicna iskustva sa sk 3 motorima, ali sve sto je deklarisano za napon od 6 s je gabaritno veliko i snaga poprilicno vecih od 700 w.
Da ponovim ponovo, ne zelim vise snage nego sto sada imam na modelu.
grebic:
Hm...mislim da je 500kv malo previse za 6s. Nisam imao nista slicno...ali na osnovu svega sto je napisano ovo mi dodje kao najlogicniji izbor...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18169__Turnigy_Aerodrive_SK3_4250_410kv_Brushless_Outrunner_Motor.html
nije "gabaritno" mnogo veliko, a struja bi trebalo da je u okvirima prihvatljive sa 14x7...
Iako je napisano kao ne, ja bih ipak konsultovao kalkulator. Ako neko ima neka proveri... za svaki slucaj...
Preci ce tih 700w ali mislim da je malo verovatno da ce biti ispunjeno bas sve to sto je postavljeno kao uslov...
Jos bi bolji izbor bio da ima neki 4240 sa ~400kv-a...ali nema
ovo je vec preveliko
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18173__Turnigy_Aerodrive_SK3_5045_450kv_Brushless_Outrunner_Motor.html
Pozdrav (<--)
Sloba:
Prema specifikaciji, Lindingerov Joker 4250 (36 Evra) bi najbolje odgovarao.
On je 6S, 510 obrtaja/V (možeš da okačiš 14 x 7 ili 15 x 6). Motor radi sa 40A i 65A pik što odgovara tvom drajveru od 60A i 70A pik.
Težak je 200 grama kao i postojeći, ali zato ima dobrih 900W.
Nemam nikakva iskustva sa ovim motorom, da li je trajan i pouzdan, ali vidim da ga korisnici hvale. Možda bih imao još neki predlog, ali se ti motori teško nabavljaju, a i cene su im visoke, na primer snažan MOTROLFLY DM3620-480 (nema ga u Evropi). Ja sam jedan MOTROLFLY ovih dana uvezao i kad sve sabereš i dodaš PDV košta nešto manje od 400 evra. Nisam još stigao da pogledam, ali za te pare verovatno ima ugrađen kolor TV.
coka:
Hvala na savetima.
Grebicu, daleko od toga da ne verujem ecalcu.
Apsolutno je to odlicna smernica.
Medjutim, po njemu, i sadasnji g 32 motor moze da radi na 6 s, dalje, trazi se faktor hladjenja, za koji nikako ne mozes biti siguran da li je: poor, good, excelent...tako da ni ecalc nije svemoguc a ni bezgresan.
Dobar je onolko koliko tacno uneses podatke u njega.
Kada sam napisao i zamolio da ovo ne bude post u kome svako iznosi svoje vidjenje rezultata iz calc-a, mislio sam na to da bi mi vise koristilo ovo sto sam iz dosadasnja dva odgovora saznao.
Lindingerova opcija je veoma interesantna.
Hvala na savetu.
Moje razmisljanje je islo u smeru
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14740__Turnigy_L3040A_480G_Brushless_Motor.html
Lep motor o kome sam procitao veoma pozitivne impresije.
Nazalost, isporucuje se bez nosaca i adaptera elise, ali je zato cena totalno bezveze.
Sta mislite, koji od pomenuta dva?
Ne znam bas nista o planet hobby-lindinger motorima.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version