RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
V ili T rep
adam:
verujte mi da sa v repom model nema efikasnu komandu pravca!! zbog toga ga ne koriste, dlg jedrilice i f5j jedrilice u termici moraju sto pjosnatiji krug da prave da bi ostali u istoj, sa v repom je to znatno teze jer ona pri komandi pravca hoce da krivi trup sto je i logicno jer imamo dve kontrolne povrsine od kojih jedan ide gore dok drugi ide dole dok klasican rep ga gura po horizontalnoj osi jer imamo samo jednu kontrolnu povrsinu pri ulazak u pljosnati zaokret , vrep se ni kod pravih jedrilica slabo koristi zbog istih problema , jedina prednost im je samo tezina naspram klasicnih repova ()-()
Daki:
Osnovni problem sa V-repom kod DLG-a je bio što nisu mogli efiksano da drži pravac prilikom izbačaja, ergo nisu mogli da postignu istu visinu prilikom izbačaja.
Što se tiče debate između običnog (još ga nazivaju i X rep) i T-repa (T-rep je onaj sa horizontalcem montiranim gore na vertikalcu) običan rep je definitivno bolji izbor. Što se tiče debate između V i X repa, ona traje dvadeset i više godina. I jedan i drugi imaju prednosti i mane, npr. V rep ima manju težinu ali i manji otpor (što je važnije od težine) ali i manju upravljivost od X repa...
Pozdrav
marko.jovanovic:
Uf nisam mislio da izazovem prepirku i pozovem stare DEMONE DEBATE ali definitivno ću probati i jedan i drugi metod pa šta me košta.
Ako kod DLG-a nema primenu zbog izbačaja.... Što se onda ne primenjuje kod jedrilica sa motorom?
Daki:
Pa zavisi od kategorije i postavljenih prioriteta. Npr. u F5J i F3J kategoriji dominira standardni rep, ali se mnogi modeli nude u obe varijante, a neki se nude samo u izvedbi sa V-repom. Ali to su kategorije u kojim se boduju samo trajanje leta i precizno sletanje. U F3B kategoriji u kojoj se pored trajanja leta i sletanja boduje i prelet (brzina) apsolutno dominiraju V repovi. Kod F5B kategorije ponovo dominiraju T repovi opet zbog praktičnih prednosti. Sve u svemu aerodinamika je vrlo složena disciplina i mojim empirijskim vrednovanjem se ne može puno postići. IVAN3D je svakako jedan ok kompetetnijih članova foruma po tom pitanju, od mene sigurno!
Pozdrav
Btw to je tvoj model, saslušaj sve pa uradi kako TI prosudiš.
mirce:
Bitna je aerodinamika, naravno, ali proizvodjačima je bitna i prodaja.
Shodno tome, nude jedrilice sa recimo V repom, onda kad se zasiti tržište, malo marketinga, pa je X rep bolji, ajde da sad prodajemo takve trupove, onda "new trend" na tržištu, daj malo T rep, pa potom opet V i tako u krug...
Ko oseti razliku izmedju V i X repa, taj je stvarno car...
Pogotovo na nivou modelarstva kojim se bavi 98% modelara.
Nemojte me pogrešno razumeti, verovatno ima razlike, ali po meni je glavna stvar prodaja modela i menjanje dizajna zarad iste.
Ja se godinama nisam bavio F3J ili F5J kategorijom i ono što se jedino vidi kao osetna promena je težina modela, koja je mnooooooogo manja nego pre desetak godina.
Sa druge strane i to ima mana, jer po vetrovitom vremenu mora da se dodaje teret...
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version