RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Vortex 2 DLG - build

<< < (2/5) > >>

SABURO:
 (pijemo)

idemo dalje sa gradnjom. Na red su dosli repovi. Obzirom da sam dobio klot varijantu iz kalupa, bilo je potrebno zaseci pokretne delove vertikalca i horizontalca.

doterati sve sa smirglom gradacije 320

zatim horizontalac

Nakon zasecanja pokretnih delova, trebalo je ugraditi karbonske hornove i ulepiti ih u pokretne delove. Na slici se vidi na koliko prost nacin se centrira vertikalac i ovo je jedno od retkih resenja na DLG jedrilicama, a jako je dobro osmisljeno, videce se kasnije jos jedan razlog vise. Navuce se vertikalac i zabelezi izlazna ravan buduce sajlice i odredi mesto za ugradnju horna.

Vertikalac je profilisan naravno, kako bi kompenzovao momenat izbacaja i drzao model u neutrali tik po izbacaju. Obzirom da sam desnoruk, profilisani deo ide ka pegu, a sa kontra strane se montira horna.

Svaku karbonsku hornu treba pretrcati blago smirglom kako bi se lepak bolje vezao za povrsinu

Za ulepljivanje sam koristio Loctite gel super lepak koji moze da se kupi na svakom cosku.

Hornu poravnati pod uglom od 90 stepeni

Za horizontalac isti postupak

Ovde je bilo potreno odrediti poziciju horna i mesto zabusivanja trupa, kako bi sajlica mogla da prodje

Naredni korak je ulepljivanje Z zica koje sluze da nategnu pokretne povrsine u jednu stranu, obzirom da se ne ugradjuje pull-pull sistem

Za ugradnju Z zice se koriste cevcice koje prethodno treba da se ugrade u repove

SABURO:

Repovi zavrseni. Samo jednu stranu Z zice sam ulepio u plasticnu cevcicu, tj povrsinu, kako bi drugu po potrebi dok ne zategnem sajle mogao da izvadim iz lezista i time oslobodio pokretnu povrsinu da radi bez otpora.

Nakon ovoga, rad sa trupom i repovima je skoro pa zavrsen.

Presao sam na krilo i ugradnju servo motora.

Za pokretanje ailerona, koristim Hyperion DS 09 servo po preporuci Nikole: http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=73881

i odma mora da se stricne

Mile je odradio najpipaviji posao vezan za lemnjenje konektora i kablica i ovom prilikom mu se jos jednom zahvaljujem ;)

Obzirom da sam koristio cetvoropinski konektor, pluseve i minuse oba sevoa sam spojio, a signale razdvojio.

Veoma je bitno da linkovi budu apsolutno iste duzine!

i poklopci servoa postavljeni

Na krilu je ostalo jos samo da se ugradi peg... presao sam dalje na instalaciju servoa u trup modela

SABURO:

Za pokretanje repnih povrsina koristim Dyamond D47 servoe, ali posto su malo vislji, morao sam da dodajem plocice avio spera. Namerno sam stavio da ne budu iste visine.

Zatim sam morao da ulepim vertikalac. Osmirgalo sam karbon kako bi lepak bolje prihvatio spoj.

Poravnao

Navukao vertikalac na njegovo mesto i izbusio po rupicu-dve kako bi nalio tecni super lepak

Lepak se fino razlije i uhvati spoj besprekorno

Pre ugradnje sajlica, potrebno je izvuci jedan ( ne ulepljeni deo ) Z zice i fiksirati krep trakom horizontalac u nulu

bitno je da se ulepi sajlica sa super lepkom

Isti postupak je i za horizontalac. Posao je malo pipav i zahteva kocentraciju, ako zelite da vam kontrolne povrsine budu u nuli, sto je pozeljno.

SABURO:
Obzirom da sam u ovom momentu imao skoro pa zavrsen model, mogao sam da odredim kolicinu olova u nosu modela kako bi doterao CG

Olovo sam spakovao u papir i zapelio ga krep trakom i oblikovao ka nosu modela.

Fiksirao sam ga za trup modela duplo lepljivom trakom

Ovim je posao oko trupa bio zavrsen, vratio sam se ugradnji pega na krilu

Za ulepljivanje pega koristio sam avio smolu

Mesa se u odnosu 2:1

Naravno, nista bez beloga  8)

Tiksi i bombaz platno sluze da zgusnu lepak, kako se ne bi razlivao po krilu i napravio homogen spoj pega i krila

Posto mi se nije svidela bela boja lepka, a nisam imao crni aditiv sto se dodaje smoli, koristio sam osmirglane delove karbona koje imam od ranije sacuvane i umutio u smesu

Kada su boja i gustina lepka bile zadovoljavajuce, ulepio sam peg sa par kapi super lepka i time ga fiksirao za nanosenje smole

Izgled trupa sa ugradjenim komponenetama. Bateriju sam takodje fiksirao duplo lepljivom trakom

Kevlar nije bas najpedantnije i najsrecnije obradjen, jer je jako tesko i zilavo raditi sa njim, tj obradjivati ga.

Sve u svemu, konacna tezina modela spremnog za let je 255gr sto je po meni odlicna tezina!

SABURO:
Od komponenata su ugradjeni:

2 x Dyamond D47 ( vertikalac i horizontalac )
2 x Hyperion DS 09 ( aileroni )
lineari regulator napona
Gens Ace 2S LiPo batt od 300mAh
Prijemnik Orange 6 kanalni
Olovo, 22gr
CG na 67~68mm
RTF 255gr

Sa tezinom sam veoma zadovoljan, mada novije generacije modela izlaze u RTF varijanti na 220gr ( naravno to je light verzija modela i sigurno kosta nesto vise, to ne znam ). Mada mislim da je to prelagano.

Sve u svemu, konacan izgled modela je jebeno brutalan

Vortex 1 i Vortex 2

magic i ja

i cika Zuba, njegov osmeh sve govori ;)

(pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version