RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

DLG problem sa letenjem

(1/4) > >>

MAVERICK:
Od pre 2 dana sam vlasnik ove DLG jedrilice:

Isprobavao sam je bez olova, sa 10gr i sa 20gr. Za sada mi se cini da najbolje leti sa 20gr, sutra cu probati i sa 15gr. Inace CG sam stavljao na 1/3 krila, pomerao sam i po 1-2 cm ka sredini. Jos uvek se ucim da je bacam, tj od juce bukvalno  :D  Uspem da je bacim na nekih 30-40 metra, ali skoro uvek kada je bacim i kada dostigne najvecu visinu ona bude naopako okrenuta i ja dok je ispravim vec izgubi visinu. Zanima me zbog cega to moze da bude? Da li zbog odredjenog ugla bacanja ili zbog CG ili je takva konstrukcija jedrilice?

rajker:
Ja sam imao slican problem pri izbacaju sa dlg marabu.Trebas da nadjes pravi polozaj ailerona pri izbacaju.Ako je previse hoce da ga prevrne.E sad iz posta ne mogu da shvatim kako ti se okrene,na bocnu stranu,ili napravi luping.Ako je na bocnu stranu,to mozes korigovati da pri izbacaju das na rudder mali kontra polozaj,pa se nece izokretati.Tako je bar kod mene bilo.A za luping probaj da das elevator na dole malo ili jednostavno dok leti gore koriguj na palici.A sto se tice mog marabua ja ga nisam ni mogao da izbacim na 30,40m pa bolje i da ne komentarisem tu puno.
E a ovaj model je i skroz drugaciji.Svaki model se drugacije ponasa.Najbolje bi bilo da pitas nekog iskusnog dlg letaca ne ko ja sa malo iskustva.Preporuka SABURO

rajker:
 :sljus pa posto ovo gledam sad na mobilnom na poslu ,tek sad sam primetio da ovaj dlg i nema ailerone.Onda sigurno leti skroz drugacije pri izbacaju.Ostaje ono sto sam i napisao,da pitas nekog( strucnijeg )sa vise prakse.

young:
Hm, prije svega trebao si napomenuti neke osnovne karakteristike tog modela, raspon , težina..
Koliko vidim iz slike, rep na tom dlg-u nije ''profiliran'' tj nije brušen na način da se uklone eventualne rotacije.
Repovi na dlg modelima su veoma bitni i obično se bruse u profil, zavisno od toga na kojoj strani se nalazi launch peg.
Ovo je jedan mali citat dokazanih majstora koji su ''doktorirali'' letenje sa dlg modelima:

''Repovi su prica za sebe i oko njih je razvijena cjela znanstvena fantastika.
Na vecini modela se koriste normalni vertikalac i horizontalac. Zbog korekcije rotacija
na izbacaju, vertikalni stabilizator se smirgla u asimetrican profil HT23. Taj profil
deblji je s unutarnje strane modela (na strani s koje se nalazi stift za bacanje) i kod
velikih brzina na izbacaju stvara se uzgon koji korigira rotaciju na startu. Navodno da
se s tim vertikalcem dobija i do 5 metara veca visina (na neki solidan prosjek od 50 metara
to je 10% sto nikako nije zanemarivo). Za vertikalac vrijedi pravilo - sto efikasniji to bolji
bolji vertikalac ispravlja "ribicu" na startu.
Horizontalac je potpuno simetricnog profila, HT22 i predlazem da on bude pendel sto znaci
da je cijeli pokretan (osim ako na trupu nije napravljen tvornicki dosjed, pylon).''

Osim detalja iz ovog citata treba obratiti pažnju i na krilo, da li je u ravnoteži, tj da li krilo, prateći od centra, preteže na jednu stranu.
Obzirom da na tom modelu nema flaperona i ne može se napraviti kompenzacija te razlike, može se dodati malo balasta na strani krila koje je lakše.
Prije pravog izbacivanja dlg-a potrebno je po mirnom vremenu reglirati model.
Izbačajem iz ruke mora fino planirati prema zemlji. Na taj način se ispravljaju eventualne nepravilnosti položaja elevatora.
No to još nije sve: moraju se podesiti i faze letenja. Nije isti položaj horizontalca prilikom izbačaja i prilikom jedrenja.
To se podešava miksanjem komandi i aktiviranjem prekidača na stanici.

MAVERICK:
Pa ovako:
Raspon krila: 760mm
Duzina jedrilice: 660mm
Letna tezina: 134gr
Nema elerone.
Inace krila su uranovtezena i ne predstavlja mi problem kormilo pravca. Jedilica jednostavno cim predje 20 metra visine  prevrne se i bude naopacke ali prevrne se zbog elerona, nema veze to sa ravnotezom krila i kormilom pravca. Ali najvise sumnjam na ugao bacanja, jer ne prevrce se uvek tako, zavisi pod kojim uglom bacim. Na stanici ne mogu da stignem da odreagujem, jer to za 2 sekunde vec bude na 20 metra i prevrne se, tj. jedrilica odradi polu loop! Ako budem imao nekog danas da snima, okacicu klip. Za sada evo slike repa:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version