otvorena firma, placanje dazbina, test i pregled letelice i opreme, i na kraju, neki osnovni nivo opreme koji se moze koristiti.
Uh, nemoj sad baš toliko da si strog. Moramo i mi Phantomdzije malo rekreativno da letimo
. Nisam ja leteo na Dedinju, ali evo već ceo dan kriziram, jer sam hteo da letim u gradu, ali neću zbog ovog promenjivog vetra.
Opisaću ti moj slučaj. Prošlo leto dok se sve moglo, sa starom kamerom otišao sam na Trg , bila nedelja leto, u toku dana minimalna gužva, i tamo je bila policija. Pitam policiju jel mogu da letim, dobijem odgovor ajde samo brzo, treba neka delegacija da prodje.
Jedan let, od nekih 7 minuta proletim, oni su gledali bilo im zanimljivo, dobijem komentar nismo znali da ovo može toliko visoko da leti.
Još dok sam leteo, kraičkom oko sam primetio nekog džankija medju prolaznicima kako stoji i šmeka letilicu, i naravno da sam se osećao sigurno znajući da na desetak metara stoji policija.
Medjutim, hteo sam ponovo da snimim Trg, jer sa onom FC 40 kamericom je bez veze snimak, a u medjuvremnu sam krenuo da snimam sa GoPro. Nek se smeju sad svi veliki letači, ali meni GoPro za hobi letenje, je sasvim ok i zadovoljava trenutno moje potrebe.
Pošto se desio stadion, čekao sam, i čekao ...
Prilika se ukazala kada sam saradjivao sa Viva Vox i trebao da im ustupim neke snimke, zamolio sam ih da oni pozovu MUP i pitaju za snimanje na Trg-u. Priča je išla MUP upućuje na Agenciju za vazduhoplostvo. Agencija kaže, može ako MUP odobori. MUP kaže podnesite pisani zahtev ranije i tako u krug, da su ljudi odustali od traženja dozvole
Revoltiran sačekao sam Prvomajske praznike kada sam otišao, kada nema nikog u gradu tj. ujutru na Trg. Na moju žalost bilo je turista, nije da baš nikog nije bilo, plus pošto je to negde oko 8 , 9 ujutru pola ulica je bilo u senci, ali leteo sam. Naišla je i ulična patrola, pitala jer sam ja neka firma ta i ta, koja je snimala pre par dana , rekoh nisam, malo su se smejali šale na račun jel taj zastavu nosi, i otišli su
Eto tako se snima i jedino može da se završi sve, na licu mesta pa šta bude ... Policiju vidim kao ljude koji paze na zakon, koji su ok i daleko od slike one režimske policije 90-tih , koji treba da štite i građane od zloupotrebe kod rc letenjea, ali isto tako i da štite rc letače od razjarenih građana, i da treba da se uspostavi saradnja i evidencija između MUP-a i multirotor snimača i što bi se reklo legalizuje rc snimanje . Agencija za civilno vazduhoplostvo u svemu tome je sasvim ne potreba institucija ...
Išto bi ja i treći put, makar čekao još godinu dana, da snimim Trg, ali ipak nekako mi savest govori što je mnogo, mnogo je. Imao sam dve šanse, dosta sa obzirom da je iz hobi zanimacije, nek ostane i za nekog drugog malo