RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Сечење ЛАСЕРОМ
presko:
У досадашњем раду форума, мало се говорило о сечењу материјала ласером. Недопустиво мало, с обзиром на погодности које ова технологила пружа.
Најкраће речено: прецизно, чисто, брзо и по мени јефтино.
Довоњно је мало познавати AutoCAD или неки сличан програм и посао је готов.
На неколико, следећих, фотографија приказао сам крило које сам радио овом технологијом. Око три поподнева је потребно да се на рачунару исцртају сви делови за ово крило. Резање свих делова трајало је око 20 минута и коштало је 10 еура у динарској вредности. По мојој процени, да сам сам радио све те делове, требало би ми бар четири до пет поподнева уз сву прљавштину која прети овај посао.
Од материјала сам до сада секао балсу до 5мм, авиошпер (и бреза и буква) до 2мм и топола шпер да 4мм. Све ове материјале, ласер је секао као од шале.
На исти начин се могу сећи и делови за труп.
Ово би било, укратко, о мом искуству сечења ласером.
n3mke:
super je, koji je model u pitanju?
p.s jos ako biste postavili planove... :)
saxpg:
Presko svaka cast, u pravu ste sto se tice toga da je na forumu ova tema bila nekim cudom zapostavljena.
Da li je dovoljno imati uradjen model u AutoCad-u, Corelu i sl. ili treba te vec uradjene crteze doraditi
zbog debljine reza lasera ?
presko:
Што се модела тиче, ради се о тренажном акробатском моделу погоњеним двотактним мотором од 6,5 ccm.
Цртеже не треба дорађивати. Дебљина реза се подешава подешавањем снаге ласерског зрака и брзином кретања ласерске главе. Ово ради оператер секача на лисцу места. Наиме, на материјалу увек постоји неки неискоршћен део, на коме оператер, из два-три покушаја (исецањем малих правоугаоника) одреди оптималну снагу и брзину сечења. Значи да просече комплетну дебљину материјала уз што тањи рез.
Овде бих напоменуо да ласерски секачи, с којима сам контактирао, раде из Corel-a. С обзиром да мислим да ја AutoCAD погоднији од Corel-a, за ове наше ствари, ја цртеж комплетно одрадим у AutoCAD и тек на крају га пребацим у Corel. Ово није никакав проблем.
vukas:
Ne bi bilo lose da se ubace i neki kontakti, ko, gde, sta, kako i koliko....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version