E drago mi je da se neko pozabavio ovim pitanjem i diskusijom oko ova dva programa i ove dve vrste israde , ja sam Dejan lik iz Trstenika i eto bavim se modelarstvom citavih 15 godina ,od mog prvog modela pa do danasnjih skalamerija koje letim ,ja sam ih licno konstruisao i crtao u corelu i u cedu ,zaime sto se tice Ceda jedna prednost je sto se moze crtati odmah u 3d dok u Corelu ne ,ipak je Cad masinski program i on dosta sluzi za modelovanje i simuliranje raznoraznih desavanja dok kod Corela ne ,on je graficki program i sluzi za lake pripreme brznih ravnih elemenata,
radim na CNC masini vec nekoliko godina i sve moje programe koje radim radim uh u Corelu ,iz Corela konverujem u PLT fajlu i posle to prebacim u DNC fail ili konvertor koji cita vektroske pravce. Zapravo ja radim na drvetu i u tom mo konvertoru se desava neka mala greska koja siri i duzi crtez u odnosu na pravu velicinu koja bi trebala da bude ali posto znam i koliko siri sve to onda ja smanjim zadaticrtez i dobijem onaj pravi na kraju
Sto se tice kotiranja u Corelu to postoji ali ima jedana mala problematika koja je jako nezgodna a to je da crtez koji se radi mora biti u razmeri 1:1 kako bi kote bile tacne ali posle bilo kog pokusaja skaliranja ili uvecavanja postoji problem koji se javlja na kotama a to je da se mere menjaju ,kako to izbecito ,mucio sam muku nekoliko godina i na kraju mi je totalno luda ideja pala koja je i najzad uspela ,sve kote pretvorim u krive linije ili precicom ALT+Q i onda se linije pretvore u krive ili vektore ,tada moze da se odradi i skaliranje bez promena velicine kote,mozda sam malo zakomplikaovao sa tekstom ali mislim da se razumemo
Ced koristim u izradi 3d crteza ali naravno taj crtez posle ne mogu da primenim u Korelu ,osim ako nije kao ravna ploca,inace korel podrava Cedove fajlove DXW i DWG
jedno malo objasnjenje oko izrade pripreme za secenja kod lasera i kod cnc-a,
kod lasera se radi kako crtash tako rezes a kod CNC je malo komplikovanije ,primera radi uzmite crtez koji se priprema za laser i pustite ga na cnc ,nece biti u istoj meri ,bice umanjen onoliko kolika je polovina glodala u precniku ,naime sve linije koje su u pravoj velicini treba se odvojiti u plusu jos za onoliko koliko je glodalo debelo pa to podelite sa dva ,primera radi ako se radi sa precnikom Fi2 onda odvojite liniju za 1mm u plusu ,barem ja tako radim da bi izpostovao zadatu debljinu profila iz datog programa PROFLILI 2,znate u cemu se radi
eto ako nekog interesuje mozemo da se kontatiramo na ovaj broj pa da dam neku podrzku ili neki savet za bilo kakvu izradu ili odradjivanje crteza,
e da moj cnc ima tri ose i sa te tri ose ja dobijam ekstra dobre parabolne povrsine i takodje ulubljene povrsine ,naravno kad se radi oko takvih stavri taj crtez je jeko komplikovan i u sebi zadrzi preko mali milion linija ,radim sa erovanim glodalom i posmakom u dubinu ide oko pola milimetra
0638016090 Dejan Trstenik
krivo mi je sto ne umem da postavim moje fotke gde se lepo moze videti rad na CNC i rad na Laseru ,mada vise cenim CNC obradu samo zato sto nema sagorelih povrsina