Posto je Zvezdica aktuelni projekat, na red je doslo i secenje laserom. Posto sam promenio dve firme da bih sve zavrsio, iznecu iskustva koja nekome ubuduce mogu da znace.
Prvo sam otisao u Laser-serbia, koji sam naveo vec na ovoj temi u nekom od postova. Dimenzije 80x45. Nalaze se u starom zanatskom centru u 45. bloku. Operater/vlasnik je vrlo pedantan, rez je sjajan. Problem je sto je on tamo kada se zadesi. Nema radno vreme vec se sa njim dogovarate i imate osecaj kao da vam cini uslugu. Za nekoga ko se reklamira kao firma to je vrlo neozbiljno. Preporucivo je da liste spremite sami na dimenzije lasera. Ja sam morao da izadjem, pola delova mi je rotirao za 90 stepeni slazuci ih na krojnu listu i kostao me materijala poprilicno. Negativnu sliku ostavila je i cinjenica da je laser, dok je sekao 6mm balsu, odjednom poceo da sece do pola dubine... I toj balsi nije bilo spasa. Cena rezanja je 60 din. Naplata je na osnovu uredno sracunatih sekundi koje je laser proveo u aktivnom radu.
Najvise zbog tog "dogovaranja" kada cu da odem da radimo dalje, turu koja nije valjala i deo koji sam zaboravio sam isekao u Xtim stampariji u uluci Vukice Mitrovic na Vracaru. Laser 120x90. Cena fantasticnih 40 dinara. Iako sam doneo fajlove u .cdr formatu, kako je trazeno, ispostavilo se da treba verzija x5 jer poseduju licencni software u stampariji. Operater se potrudio da mu neki prijatelj to konvertuje mada je trajalo kao da novi projekat radi. Secenje... Tacnije, silovanje balse od 6 mm. 3mm balsa i sper su prosli ok ali balsu od 6mm mi je unakazio. Laser nije umeo da podesi pa ili nije sekao ili je palio drvo. Jedan furnir je toliko goreo da je neupotrebljiv. Drugi je kao prosao bolje ali nije ni blizu onog kvaliteta koji sam dobio u Laser-serbia. Sve sto sam u projektu radio da bi se slozilo kao slagalica palo je u vodu. Toliko je pojeo ivice da sam pri lepljenju na jednom delu dodavao balsu da bi lepak imao za sta da uhvati. Cenu pravi odokativno i ono sto na kraju kaze nema nikakve veze sa cenom od 40 dinara po minutu. Unisten materijal nestrucnim upravljanjem masinom mu ne pada na pamet da kompenzuje.
Eto, to su moja dva iskustva. Ako me sada pitate, uvek bih pre otisao kod onog prvog, skupljeg i sa manjim dimenzijama lasera.