ELEKTRONIKA > SIMULATORI
Pocetnik
uros2002:
Pozdrav svima
Posto sam od skoro poceo da se zanimam za RC modele aviona resio sam i sam da se oprobam.
Trenutno me sprecavaju neki drugi poslovi oko kuce da bih krenuo odmah sa kupovinom stanice najverovatnije DX6i i ostalih potrebnih stvari za prva dva model koji za koji sam se odlucio u samogradnji FT 22 i Su 37.
Takodje nameravam da napravim Ampmaster AMP JR ali ne za letenje vec kao maketu.
Sada imam nekoliko pitanja
1- Da li ove modele FT 22 i Su 37 mogu da pravim od karton pene 5mm ili od cega se prave?
2- Da li neko moze da mi posalje planove za samogradnju Ampmaster AMP JR koji je "drjack" pravio i detaljno opisao na ovom forumu u temi http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,5594.0.html
3- Dok se ne odlucim za prvi let i ne kupim svu potrbnu opremu valjalo bih nauciti da letim na nekom simulatoru. Da li ima neko da proda polovnu opremu za simulator letenja sa svim dodacima koji trebaju.
4- gde ima da se kupi simulator u okolini BG ili u BG.
5- Najvaznije. Sta mozete da mi preporucite kao iskusni letaci. Kako da pocnem, od cega da krenem, da li su ova dva modela dobra za totalni pocetak.
6- Da li mi preporucujete kao pocetniku da kupim DX6i stanicu ili neku drugu.
Molim za pomoc iskusnih letaca da bih lakse i pravilnije pristupio ovom zanatu.
Do sada sam pomalo radio oko modelarstva ali uglavnom camaca sa RC komandama iz autica koje je sin vozao po bazenu.
Trenutno sam u izradi camca 60-70cm
Hvala unapred svima
zajko:
--- Quote from: uros2002 on May 30, 2015, 11:53:06 PM ---
Molim za pomoc iskusnih letaca da bih lakse i pravilnije pristupio ovom zanatu.
Do sada sam pomalo radio oko modelarstva ali uglavnom camaca sa RC komandama iz autica koje je sin vozao po bazenu.
Trenutno sam u izradi camca 60-70cm
Hvala unapred svima
--- End quote ---
Dopala mi se ova misao sa zanatom.... Mislim da prvo treba ući u RC Hobby, pa ako mu se dovoljno posvetiš prelazi u zanat..
Hteoh reći, trebalo bi prvo savladati prve korake, uz pomoc simulatora, pa letenje/osnovno, pa kad ti sve to udje u prste, predješ na zanat, pravljenje aviona...u većini slučajeva ispadne (samo)obuka kvalitetnija i jeftinija, ali mislim da većina ne deli moje misljenje, jer bože moj, sve je to lako i prosto i u kratkom roku napustaju celu pricu, kao lošu avanturu....
Predlažem ti neki RTF Trainer set, gde sve dobijes fabricki sklopljeno u kutiji (80 do max. 200 evrica sa sve stanicom, simulatorom, baterijom punjacem itd...i oma udaris u obuku i u 2/3 dana poletis.... (zavisno od slobodnog vremena i volje), ima trenera sa kojima mozes ODMAH na livadu, uz nečiju malu pomoc... Na ovaj način prištedis dosta parica, sebe nevolja i pitanja (zilion), a zaista letis RC model aviona (početnički)... kad to izgustiras ostaje ti neka osnovna-bazna oprema ''zanat"
Kod mene je trenutno, za porudjbine do 31.maja, znači do večeras, na promociji Spektrum DX6i (Tx + AR610) uz koji ide Besplatan USB Simulaltor Phoenix i još neki koji su po meni lošiji, ali je 6 ch, se novo normalno... evo ga link, trenutno je dosta toga na promociji, malo prošaraj, do dna svake stranice koja te zanima
http://shop.malaivanca.com/kupi/spektrum-dx6i-dsmx-6ch-tx-rx-ar610-402757#
()-()
coka:
Urose, dobro dosao.
Iz tvojih redova shvatio sam da volis da pravis modele jer si spomenuo da pravis i maketu.
U tom smislu, kategoricki se ne slazem sa savetom koji ti je dat.
Covek bi morao da pokusa da pronadje svoju sveru interesovanja.
Ako je to pravljenje modela, a nakon toga letenje, onda bi, po meni, pravi put bio da nastavis sa pravljenjem modela, a za pocetak ipak nabavis neki manji, jeftiniji i izdrzljiviji model.
Taj model bi trebao da te sto bezbolnije uvede u letenje, bez stresa zbog svega sto ce mu se dogadjati.
Nekim ljudima je letenje opredeljenje i onda im ne bih mogao savetovati ovo sto sam rekao.
Poceti sa gotovim modelima, pa nakon odredjenog broja modela ili proteklog vremena, zapoceti sa pravljenjem, za moje pojmove je tracenje energije, ako ti pravljenje vec od samog pocetka pricinjava zadovoljstvo.
Ono sto mislim da je najvaznije je da pronadjes nekoga ko se vec bavi ovim hobijem, a poseduje slicne afinitete kao ti.
Ceo ulazak ce ti biti u mnogome olaksan.
Kao najdobronamerniji savet, nemoj zapocinjati mnogo projekata od jednom. Pogotovu u pocetnoj fazi bavljenja modelarstvo, ukusi se menjaju, a afiniteti izgradjuju.
Ono sto ti se sada cini interesantnim, mozda ti za sezonu-dve, vise ne bude
Nemoj stedeti na radio uredjaju.
Kupi nesto sto je vec probano i lako dostupno.
Naravno, niposto nemoj preskociti simulator, ali neka te on ne odvuce od izlazaka na livadu.
Vaci:
1. Sve moze da se napravi od svega, samo sto ne moze svako.
2. ....
3. Najbolje je kupiti stanicu koju ces koristiti na simulatoru, a kasnije i na modelu. Da ne bacas pare na simulator/stanicu i posle pravu stanicu.
4. Kada imas stanicu, ako nemas kablic za simulator, kupis njega. A onda se snadji za softver, internet je cudo... skini negde.
5. Niko ne moze da ti kaze sta ti volis, cak ni ti sam to ne znas. Coka je lepo napisao, moras sebe pronaci vremenom. A i kad mislis da si se pronasao, mozes da se predomislis, ljudi se menjaju, nista nije za stalno.... sve se menja. Probaces svasta tokom godina, a najbolje pocni od onog sto ti je na srcu. Pravi koliko volis/imas vremena, leti takodje koliko volis. I da iskopiram jos jednom Coku, ako mozes da nadjes nekog ko se bavi time, nema tih para koliko bi ti to iskustvo znacilo.
6. Mozda zvuci kontradiktorno, ali najjeftinije je da ulozis najvise para. Naravno ne mislim na ludorije od 500-1000e. Ali recimo Taranis.... recimo. Najgore je kupiti ono sto ti vrsi samo trenutno posao, jer ces rasti kao modelar/hobista, pa ce ti prohtevi takodje rasti. To vazi pogotovu za osnovnu opremu, kao sto su stanica i punjac. To kupi dobro jer te moze sluziti godinama, da ne kazem decenijama bez potrebe da menjas i ponovo se trosis.
Naravno, ovo su misljenja ljudi koji svet gledaju iz svog ugla, ti najbolje znas koliko vremena imas za sve ovo, koliko para mozes da odvojis.... ali konzumiraj i nabavljaj stvari polako, ali uzimaj kvalitetno. Inace ce ti se hobi pretvoriti u frustraciju. Pozdrav.
uros2002:
Hvala svima na savetima
Danas sam odstampao planove za izgradnju FT 22 i FRCFOAMIES SU37 MK2.
Nasao sam karton penu 100cmx140cmx5mm po ceni 1300din po ploci.
Ovih dana imamo neku proslavu u firmi pa nemogu da odem da kupim ali se nadam da cu za vikend uzeti i polako pocinjem sa izgradnjom prvog RC.
Sto se tice stanice najsigurnije cu uzeti http://shop.malaivanca.com/kupi/dx6i-dsmx-6ch-tx-only-403064 ali za sada cu prvo na simulator.
Sto se tice gore pomenutih modela neznam koje komponente su mi potrebne.
Za FT 22 u planovima stoji sledece:
1300KV 24gram motor
10-25amp
500-1300mAH 3s (20g)
(2) 9 gram servos
Za FRCFOAMIES SU37 MK2 u planovima stoji sledece:
2200KV -2700KV Brushless outrunner
Up to 2200MAH 3S lipo
30-50A Brushless ESC
2x micro servos
Moze li mi neko pomoci oko pronalazenja potrebnih delova za recimo prvo FT 22 a ako imate vremena i za FRCFOAMIES SU37 MK2.
Gde mogu da kupim potrebne delove?
Ima li u shop.malaivanca potrebnih delova ?
Ako mozete linkove ili kome da se obratim u vezi kupovine.
Postavljacu slike kako napreduje gradnja.
Hvala jos jednom na velikoj pomoci.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version