Od skora se u moj hangar uselio Starlet. 1520 mm. glow model firme Graupner iz 1982. Pravi izazov, model nije nikada leteo, sklopljen je iz kita negde u Austriji ili Nemackoj, na njemu je potpuno novi HB .25 motor sa auspuhom razvijen za ovaj model i koji se u ono vreme isporucivao zajedno sa kitom. Presvucen tkaninom, premazan epoxi smolom a onda ofarban (prekrecen) crvenom i belom bojom. Dugo se povlacio tamo negde, tkanina je na par mesta probijena i prelepljena onovremenskim selotejpom. Dok je dosao u nase krajeve "popio" je jos neka ostecenja.
Cekao sam zimu pa da pocne reparacija. A osecam se kao da sam u radionici koja se bavi zastitom i obnovom satarog namestaja.
Odlucio sam se da skinem tkaninu i vidim sta je ispod. Mnogo sitnih ostecenja se videlo odmah, na prvi pogled
Avion je inace veoma lep pa ce i zahtev za obnovom samim tim biti stroziji.
Vreme je ucinilo svoje i nema dela kojim se ne treba pozabaviti
Nije se zalilo na farbi, starinski srafovi za drvo, svi 3 i 4mm. To mi stvarno dize pritisak, ali eto neko je tamo to tako sklapao.
Krilo je lepo dizajnirano i mislim da ce njegovo presvlacenje biti najveci izazov.
Nekada se ovako upravljalo aileron-ima
Kapotaz i pripadajuci auspuh bas ostavljaju utisak
I ovde ce biti nesto posla, vetrobran, sediste, instrument tabla
Posle prvih komada skinutog platna video sam i podsetio se kako su se nekada modeli pravili. Ogromna kolicina drveta, sve predimenzionirano, mnogo spera, blokova balze.
Dosao sam dovde. Skinuo sam sve sto se moglo skinuti, dalje mislim da nema smisla.
Aileron-i ce dobiti svoje servoe, poluge, klackalice, centralni servo, nesto palze, sve je to skinuto.
Cekam da stignu monokot i servoji pa nastavak radova na ovom za mene jubilarnom 40-tom modelu u mom hangaru. Naravno, odnosi se na svih 26 godina mog modelaranje.
Bata Stepanovic