ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Pregorele mi četkice na brushless motoru
sloba_b:
a sad ozbiljno
Dogodilo mi se sledece, na poletanju motor je otkazao poslusnos kad sam dao pun gas pre nego sto bih ga izbacio iz ruke. Predhodno sam napravio let sa tom istom baterijom i vrlo je malo ispraznio (bila full puna) ja onda skinem krilo otkacim bat, vratim dzek i krilo i probam opet i prima gas. Nakon zavrsenog leta i napravljene pauze pred sledeci let isto :o . Ja vec zacudjen ponovim kao i prosli put ali nista se ne gogadja. Servoi rade, sve normalno ali motor jok.
Jel ovo jasan znak da je motor "zveknuo" ili ne mora da znaci pa je mozda i esc (vizuelnim pregledom kroz providni termo buzir sve u najboljem redu)?
Sobzirom da nemam rezervne za zamenu kako mogu da otklonim sumnju i dal se nekom dogodilo nesto sl?
Komponente su motor fc2822 a esc turnigy 20A
marko.jovanovic:
Pogledaj da vijci koje si uvrnuo u motor da drže nosač nisu predugački pa da nisi slučajno sa nekim od njih napravio kratak spoj na nekom od namotaja u statoru motora. Hoće da se desi. Ako nije to onda najverovatnije ESC zeza. Meni je isto izgoreo ESC a da nigde ni lupom nisam uspeo da nađem da je neki elemenat probio ili izgoreo. nekada se to desi a da i ne ostavi posledice na površini elektronskih komponenata.
ak:
Daj malo detalja kako se ponasa motor kad "ne radi".
Usput, brushless = bez cetkica
sloba_b:
ponasa se kao mrtav. :D da,da nasalio sam se nego se motor ponasa bas kao da mu je crkla cetkica, na to me je podsetilo (znam da ih nema) . Tj. nije radio, pa je radio i sada nikako.
Uglavnom me zanima dal je to neki pokazatelj da je crkao motor ili postoji sansa da je i kontroler..tj u dilemi sam sta da kupim da bih zamenio ..
marko.jovanovic:
Da li imaš bilo kakav ESC dodatno?
Ako imaš nema veze neka je i od 8A maksimalne struje radiće ti na tom motoru bez elise. Motori uglavnom u praznom hodu troše neku mizeriju tj vuku malu struju takvi možda do 2A i to na punom gasu.
Znači ako imaš prikopčaj pa vidi da li radi motor ako ne onda je on ako da onda je ESC, ako nemaš ESC bilo kakav onda brate kupi jedno pa drugo pa ćeš videti šta je u pitanju u svakom slučaju imaćeš bar jedno rezervno ili motor ili esc.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version