RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Израда стајног трапа од челичне жице

<< < (2/4) > >>

pnedic:
Presko, super uputstvo.

Ono sto bih te ja pitao, na osnovu mog iskustva u savijanju zice: kako si vodio racuna da ti sve krivine budu u istoj ravni (recimo X-Y ravni)? Odnosno druga, treca i svaka naredna krivina budu u istoj ravni kao prva. Sa tvojih slika, ne vidim nikakvo dodatno pomagalo za ovo, osim oka sokolovog :)
Meni je to predstavljalo malo problem, jer sam se par puta zezno pa sam savio zicu tako da je krivina dobila "Z" velicinu. NAdam se da sam razumljivo postavio pitanje :)

presko:

--- Quote from: pnedic on September 28, 2015, 11:09:26 AM ---Presko, super uputstvo.

Ono sto bih te ja pitao, na osnovu mog iskustva u savijanju zice: kako si vodio racuna da ti sve krivine budu u istoj ravni (recimo X-Y ravni)? Odnosno druga, treca i svaka naredna krivina budu u istoj ravni kao prva. Sa tvojih slika, ne vidim nikakvo dodatno pomagalo za ovo, osim oka sokolovog :)
Meni je to predstavljalo malo problem, jer sam se par puta zezno pa sam savio zicu tako da je krivina dobila "Z" velicinu. NAdam se da sam razumljivo postavio pitanje :)

--- End quote ---

Значи прво визуелна контрола. При сваком постављању жице у стегу, за израду новог радијуса, визуелно контролишем да ли све лежи у истој равни. Пошто је практично немогуће ово и остварити, по завршетку кривљења, на равној површини, контролишем одступање. Уколико жица не лежи цела у истој равни, поново је стављам у стегу и. овог пута, увијам док не постигнем коректан облик. Ово се понавља више пута уз вађење из стеге и контроле на равној површини.

Када, фазу, доведем у исправно стање настављам са савијањен следећег радијуса.

Нормално, све је ово повезано са искуством и осећајем који се временом стичу.

tibeteagle:
Gosn. Preško, veoma prezicno i stručno urađeno i objašnjeno.  (thumb)

Da, žica se popularno zove Graupnerova, jer dugo se samo pod njihovim imenom moglo kupiti kao dobro poznti nemački kvalitet. Mislim da je u Rc Srbiji isto taj dobar kvalitet, pošto kanali nabavke vode do njih.
Lepo se vidi šta je minimum alata potrebno i koja grafička priprema treba da se uradi, da bi se počelo sa savijanjem.
Dodao bih.
Tehnika mekog lemljenja još prolazi, a koja radi do 200-220stepeni celziusa, na kojem se već topi i razliva svaki meki lem.
Pošto je žica kaljena, ne sme se dovesti temperatura preko 500 stepeni jer će da se otpusti kaljenje i više neće biti elastična.
Dakle tehnike tvrdog lemljenja ili varenja ne dolaze u obzir u obradi stajnog trapa ove vrste sa ovim materialom.
Ja sam još kao klinac probao da zaheftam nešto na ovakvu čeličnu žicu sa CO2 aparatom za varenje. Jok, puklo je pri oprterećenju na mestu vara, jer se termičkim putem u momentu poremetila kristalna struktura.
Ovo sam naveo da se zna razlikovati u laičkom ili hobi svetu manje poznate kaljene žice od ne kaljenih.

--- Quote ---Sa tvojih slika, ne vidim nikakvo dodatno pomagalo za ovo, osim oka sokolovog
--- End quote ---
Sa dopuštenjem, dodao bih i ovde da se ovom priliko može koristit mala vinklica koja se nasloni na čeljusti, a vertikalno podignuta strana pomaža da se sledeće krivime postave što tačnije u ravan kroz koji se gleda sa ivice vinklice. Naravno, i ovom prilikom je potrebno dobro oko, ali barem ima neki orijentir koji pomaže.
Ako ne ide sa vinkicom, onda se negde dalje od mengele postavi bela ploča sa vertikalnom i horizontalnom linijom ili osloni neki predmet sa ravnom ivicom na zid, a koji trebaju da su pod pravim uglom ili paralelni sa čeljustima. Već savijeni deo, delovi neka stoje gore ili na strani gde bolje možemo videti pozadinsku liniju. Gledanjem žice i linije pozadi se preciznije postavi u mengele. Gledati i posle stezanja čeljusti, jer se usput može pomeriti.
Važno je još da se pravac savijanja takođe počne pod pravim uglom na čeljusti. To je teško i potreban je osećaj ili sikustvo. Prvi komadi nikada ne uspevaju nikome, pa zato treba vežbati sa jeftinijim mekšim žicama, jer se sa naknadnim ispravljanjem kaljenih žica ulazi u rizik da se žica polomi, pogotovo ako se to radi na mestu savijanja.

Napomenuo bih da se obavezno stave zaštitne naočare i kožne rukavice kada se radi sa čekićem u mengelama, pogotovo ako je obradivi predmet kaljeni čelik!

;namig

uros2002:
Pozdav svima.

@presko

Svaka cast za uputstvo Израда стајног трапа од челичне жице ja kao pocetnik skoro sve sto si napisao sam znao. Ali mi je tvoje objasnjenje mnogo pomoglo u nedoumici oko dimenzija, proracuna i kako precizno saviti zicu. Hvala puno

@tibeteagle

Hvala za savete oko lemljenja, varenja i pojedinosti oko izrade. Takodje sto si podelio svoje iskustvo sa nama. Meni licno pomaze svako misljenje i savet. Hvala puno

Pozdrav svima i hvala na podeli znanja sa nama pocetnicima.

HVALA

uros2002:
Ljudi da li ja nisam nesto dobro razumeo u ovome.

--- Quote ---Tehnika mekog lemljenja još prolazi, a koja radi do 200-220stepeni celziusa, na kojem se već topi i razliva svaki meki lem.
Pošto je žica kaljena, ne sme se dovesti temperatura preko 500 stepeni jer će da se otpusti kaljenje i više neće biti elastična.
--- End quote ---

Ako sam razumeo dobro ovde se kaze da Tehnika lemljenja jos prolazi. JA to nisam shvatio kao da netreba da se radi. ali je lepo opisao da vece temperature od toga ne treba dovoditi radi gubitka slasticnosti.

Sa cime se potpumo slazem.

Ako nisam dobro razumeo izvinjavam se svima.
Imao sam naporan dan i mozda sam premoren pa ne kapiram o cemu se radi.

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version