RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

slobodan izbor jedrilice

<< < (28/32) > >>

Jedrilicar:
Dejan u svom stilu...
Svaka ti čast!  (res)
Pretpostavljam da ćeš da dok napraviš to nešto na čemu će da se klati horizontalni rep, izbegnuti da krilo (centroplan) i horizontalni rep budu u istoj ravni (u ravni planiranja).

Inače, što se izrada ramenjača tiče, slažem se i sa onim što je dejan_ts napisao i sa onim što je Miloš 94 napisao, jer smo u temi Thermal RC modela koji ne trpe prevelika naprezanja u letu, kao što je to slučaj kod zaletanja ili "ispraćkavanja" F1A modela, gde kao što je rekao dejan_ts, omladinac mora dooobro da se zaleti u cilju postizanja što veće visine nakon otkačinjanja sa sajle:

Ovde gde su naprezanja krila ogromna, dobro se pokazala konstrukcija ramenjače kao što je dejan_ts opisao.

SloMi:
Uop[te nisi u pravu! F1A i F5J ne mogu se porediti po na;inu startovanja niti po optere'enjima krila.
Kod F1A startivanje je brutalno ispucavanje modela u vis  sa maksimalnim mogućim ubrzanjem odnosno silom koju
vučno uže može da itdrži dok kod F5J startovanje se vrši laganim penjanjem do revcimo 100m visine a posle toga
traže se povoljna mesta gde postiji makar malo termike. Opterećenja krila za sve vreme su minimalna. Uspeh se
postiže laganim modelima sa mršavim ramenjačama!

SloMi:
Uopšte nisi u pravu! F1A i F5J ne mogu se porediti po načinu startovanja niti po opterećenjima krila.
Kod F1A startivanje je brutalno ispucavanje modela u vis  sa maksimalnim mogućim ubrzanjem odnosno silom koju
vučno uže može da itdrži dok kod F5J startovanje se vrši laganim penjanjem do revcimo 100m visine a posle toga
traže se povoljna mesta gde postoji makar malo termike. Opterećenja krila za sve vreme su minimalna. Uspeh se
postiže laganim modelima sa mršavim ramenjačama!

Jedrilicar:
Slobodane, istu stvar smo napisali, i Vi i ja.
Možda ste prevideli nešto čitajući moj post.
Ne zameram.

dejan_ts:
Izvinjavam se na upadu ali ja samo ciljam na nacinu izrade krula u daljim poduhvatima pa sam naveo F1A jer mi je to prva dodirna tacka i nacin izrade modela od carbona ,po meni ne tako slozen nacin ali puno kalupa dosta znanja oko same postavke tkanja ,izbor smole i jos neka ojacanja i ukrstanja istog

Kod F1A nekada i sad nemogu da se porede daleko su otisli ali taj princip izrade komppozita ne sprecava da primenin na necemu drugome u vecoj razmeri a da bude iole lako a jako puno kruto

To sto ovi moji omladinci to vitlaju nebu pod oblake sto je i njima cilj ja realno sa taj ulozeni karbon imam celo kriko da napravim i da bude lagano kao sad njima sto jeste ,oniga napucaju zbog veceg izbacaja a meni to ne treba toliko jako da bude

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version