RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
Piper J-3 Cub ARF 450 sastavljanje
misha:
Dobro si razumeo uputstvo.
T-pin ili obicna spenadla sluzi samo da prilikom navlacenja elerona sarka ne bi
otisla na jednu ili drugu stranu vise. Ukoliko je zabodena spenadla, sarkica ce biti
podjednako uvucena u obe povrsine. Kada se lepak osusi spenadla se izvadi bez problema.
djordjevicaca:
Pozdrav svima.
NApravio sam malu pauzu u radu što zbog čekanja nekih delova, što zbog obaveza koje se svaki dan gomilaju :sljus
Nako par postova iznad, dobio sam predlog da ne koristim CA šarke već da stavim plastične i da ih vezujem epoxi lepkom.
Nakon što su šarke stigle počeo sam ugradnju, ali sam naleteo na ozbiljan problem - Imam veliki zazor između kontrolnih površina i trupa. Zazor je uzrokovan debljinom uški na šarkama i na to ne mogu da utičem nikako. Da ne bih pokušavao da "kopam" napolje plastične šarke, završio sam horizontalno kormilo, a na vertikalnom sam opet iskoristio CA šarke...
NA horizontalnom kormilu mi je drugi problem bio osovina koja spaja levu i desnu stranu - pošto su nove šarke sa većim zazorom, osovina nije mogla lepo da uđe u ležišta, pa sam tu "rupu" morao da ispunjavam sa lepkom na par mesta kako bih napravio što veću površinu spoja...
Na kraju to izgleda ovako:
Da ne pominjemo kako sam malo umazao model epoxijem, pa se tu nahvatalo malo prašine... :sljus :sljus :sljus :sljus
Od kolega modelara sam dobio savet da postavim traku preko nastale rupe kako bi je koliko toliko neutralisao.
Sava:
Ta osovina što spaja levu i desnu stranu komande dubine je upravo rak rana i najčešće dolazi do odleplivanja, a onda livada. Kod nekih modela tu je ulepljena čelična žica koja zalazi u obe komande, što je malo bolje rešenje. Najbolje rešenje je dva servoa.
Vidim da se folija odpustila i treba da je prepeglaš. Po meni je greška veliki zazor između komande i fiksnog dela horizontalnog stabilizatora, šarke su trebale dublje da uđu u balzu. Sada je to gotova stvar i sve što treba da uradiš je da taj procep zatvoriš providnom folijom koja neće smetati savijanju komande, a zatvotiće protok vazduha. Kod Pajpera to i nije kritično, ali kod brzih akrobatskih modela itekako zna da pravi probleme u letu.
Inače ja od tih "papirnih" šarki koje se lepe cianoakrilatom bežim kao vrag od krsta. Kad- tad će popustiti. Radim samo sa pravim šarkama i lepim ih uglavnom epoksi lepilom ili Henkelovim total lepilom. Ovo su moja lična iskustva bez namere bilo kakve kritike.
Pozdrav iz SM 4e
djordjevicaca:
Osovina i jeste čelična, u obliku ćiriličnog slova P i zalazi u obe komande. Postavljanjem plastičnih šarki sam dobro zalepio samo "noge" slova P, dok je ostatak koliko toliko uhvaćen spoxijem. Nadam se da će vršiti funkciju bez problema :)
Što se šarki tiče, u balzi su do samih uški; zazor je taman toliko koliko su spojene uške šarki.
Postaviću foliju i mislim da neće biti nekih većih problema jer je ovo laga, sopr model. Neće biti nekih akrobacija, već isključivo početničko letenje (mada, tu može biti mnogo "akrobacija" lol ).
Svaki predlog iskusnijih modelara se ceni i prihvata - ovde su na delu klasične početničke greške - ovo mi je prvi RC model aviona koji sastavljam, do sad su to bile samo male makete :)
djordjevicaca:
Idemo dalje (:beer:)
Pošto proizvođač modela predlože dva tipa motora za ovaj model (E-flite Park 450 Brushless Outrunner Motor, 890Kv i E-Flite Park 480 Brushless Outrunner Motor, 910Kv), mesto za kačenje motora je namenski napravljeno za njih
Nabavka ovih motora je malo... Finansijski ne isplativa (barem meni), pa sam nabavio Joker 3536-8 čiji se nosač motora "ne hvata" na ove rupe. :sljus
Šta ću, moram da napravim novi nosač motora da bi ovaj model više poleteo.
Našao sam malo tvrđi aluminium debljine 3mm (koliko je i debljina originalnog nosača) i krenuo sa merenjem i crtanjem.
Još samo da se uradi olakšanje/rupe za prolazak vazduha koji hladi motor.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version