RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Izrada kalupa
grebic:
Najmekse koje sam nasao. Isao kod stolara pitao i dao mi komad camovine... Koje je to drvo pojma nemam. Jela ili Bor stvarno ne znam
Sava:
Profesionalni kalupi se prave od medijapan ploče. Lako se obrađuje, nije potrebno nikakvo farbanje. Ploče medijapana se ulepe u blok potrebne veličine, grube turpije za drvo , šmirgl na brusilici i na kraju fini šmirgl i dobije se savršen kalup.
Treba voditi računa o onim kosim površinama napred i nazad jer ako budu oštre doći će do cepanja folije. Istog momenta se gubi vakuum i od kabine nema ništa. Takođe i visina mora biti veća od kabine jer pri dnu dolazi do zaobljenja koje se iseca. Sve u svemu i nije neki posao, malo prljav, ali može se lepo uraditi.
Na ovoj slici je kalup od poliuretana presvučenog staklenom tkaninom i gitom za automobile. Mnogo veći posao nego sa medijapanom.
Anakin:
http://voxellab.rs/
Odes do Staklenca na Trgu republike. Poneses staru kabinu. Skeniraju ti kabinu 3D skenerom. Srede model. Odstampaju na 3D stampacu novu. Toliko. Jedino pitanje je koliko ce ovo da te kosta.
()-()
presko:
--- Quote from: pnedic on January 12, 2016, 02:00:47 PM ---Presko hvala,
ovo je super u tvojoj izvedbi medjutim ja za tobom kaskam dva bitna koraka:
1. nemam poklopac kabine u vidu 3D fajla
2. moja kabina nema ravnu donju povrsinu kao tvoja (donja ivica u jednoj ravni) vec je sva izuvijana (u dve ravni), kao sto se moze videti na slikama.
Ja bih vrlo rado da imam kabinu u 3D fajlu, ali mislim da je to nemoguce bez NASA tehnologije - tacnije moje znanje ne dopire dotle.
--- End quote ---
Нисам мислио на израду алата. На фотографијама ми делује да је твој калуп од гипса сасвим употребљив. Треба само направити рам за фиксирање равне фолије и њу извлачити уместо флаше.
Осим тога, гипс се може, врло лако, дорадити шмирглом ако постоји потреба за било каквом корекцијом.
pnedic:
--- Quote from: Anakin on January 12, 2016, 09:27:21 PM ---http://voxellab.rs/
Odes do Staklenca na Trgu republike. Poneses staru kabinu. Skeniraju ti kabinu 3D skenerom. Srede model. Odstampaju na 3D stampacu novu. Toliko. Jedino pitanje je koliko ce ovo da te kosta.
()-()
--- End quote ---
Hvala druze za info. Kontaktirao sam ih ali cekam da dodje "glavni operativac" pa da porazgovaramo. U medjuvremenu sam kontaktirao drugu firmu koja se takodje bavi 3D skeniranjem (zovu se 3Dsvet) i oni su mi dali ponudu od koje sam pao u nesvest (100 evra za skeniranje). Ako i u Voxelab-u bude slicno (a sto ne bi bilo), lepo cu da im se zahvalim (kao sto sam vec uradio sa ovom firmom). Na eBay-u mogu da kupim gotovu kabinu za oko 20-ak dolara.
Pala mi je na pamet jos jedna ideja. Planiram da isecem delove od stirodura kako bih popunio recimo 80% otvora a onda preko njega naneo gips pa kabinu pritisnem preko gipsa da "uhvati" oblik.
Bas sam se razocarao u ovo 3D skeniranje - mislim u cenu. Sigurno za koju godinu cena ce da padne. Jedino da napravim kalup pa da krenem da prodajem poklopce po belom svetu kako bih povratio ulozeni novac - onoj trojici u svetu kojima treba to :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version