Kao svaki đak prvak, otvorio sam knjigu i počeo od početka.
Odmah u startu ću vas zamoliti da zanemarite moje ne poznavanje stručnih izraza. Polako se upoznajem sa njima i vremenom ću ih savladati. Do tada, koristiću najpribližnije izraze koji bi opisali to nešto. Naravno, svaka sugestija/kritika da na slici nije "ovo parče" nego na primer "kontrolna površina horizontalca" je uvek dobrodošla.
Prvi koraci su vezani za sastavljanje krila.
Krila se isporučuju iz dva dela koja se montiraju na centralni nosač na i preko njega se pričvršćuju za trup. Prvo je potrebno namestiti šarke ailerona na oba krila.
Na samim krilima i aileronima postoji mesto koje je zasečeno skalpelom i pretstavlja mesto gde se šarke montiraju.
U njima je potrebno ubušiti rupu burgijom 1,5mm kako bi se lepak slio i rasporedio između rama i šarke.
Kada sam postavio šarke na predviđena mesta, učinilo mi se da tu baš i neće lepak tako lako da prođe od folije pa sam malo guglao kako se CA šarke instaliraju. Naleteo sam na video gde jedan dugajlija objašnjava upravo to - često se događa da lepak ne može da prođe i lepo zalepi šarke. on predlaže drugi pristup: Pošto šarke upijaju lepak i raspoređuju ga po sebi, potrebno je oko mesta montaže ukloniti foliju oko 1mm od rupe. Tako lepak bez problema dopire do svih mesta i sigurno lepo zalepi. Poslušao sam ga i uradio upravo to.
U uputstvu savetuju da se za montažu koriste "T pinovi" kojima se šarka probode i koji služi da drži šarku, da podjednako uđe i u krilo i u aileron. Pošto nisam imao t pinove, poslužile su i obične malo deblje igle. Aleron sam pomerio u krajnje tačke otklona i dobio potreban razmak za rad ailerona. Na malo neobičan način sam izvršio proveru da li je razmak jednak celom tužinom
Zatim su šarke zalivene lepkom sa obe strane. Kao kad stavite suvu "truleks krpu" u vodu - vidi se kako je tečnost popunjava - tako su i šarke upile lepak. Ona cevčica mi je dozvoljavala da priđem na samu površinu šarke, pa se lepak nije razlivao okolo.
Nakon što sam pustio par minuta da se lepak osuši probao sam na sva tri mesta gde su šarke da li je lepak stegao... Ma kao fabrički