RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

staklo-platno info

<< < (3/5) > >>

grebic:
Kakva slucajnost...Upravo sam ovo gledao pre neki dan. Nisam mogao da verujem sta covek radi. Ako neko ima bilo kakvu nedoumicu vezanu za izlivanje kalupa i sl...sve ce ovde pronaci. Jos je i na *Srpskom* lol
Stvarno rad za svaku pohvalu
Ne znam kakva je sada situacija....da li je poleteo...Posto vidim da je poslednji put pisano u listopadu lol 2015

dejan_ts:
Tehnika baratanja sa brzom smolom poliester u odnosu na epoxy su dve razlicite stvari ,kad se kaze smola miski se na isto ,bogami nije poliester je jako odvratan i nezahvalan i zahteva da se radi sa manjom kolicinom pi mogucstvu u dobro ali bas dobro provetravajucu sobu i sa minimalnom temperaturom od 12stepeni ,sto se tice epoxy smole ona malo laksa za upotrebu jwr ima vreme zeliranja po zelji 20min,45min 90min,ali da se ne zavaras ta minutaza sta god da radis verujmi jako brzo proleti,
Iskreno sad se pripremam da radim trup za jedrilicu pa ako si voljan i imas vremena da sacekas opis kako sam to radio i naravno sagledas slike (ne verujem da cu nesto komentarisati na tom topiku) bice postavljeno za par dana i mocices da pogledas
Kao sto je neko gore naveo prvi pozitiv model ili ti kalup je jako i najbitnija stvar da se dobro uradi i pripremi,ako nije dobro odrafjen sve ce se to preneti na ostatak radova,cnc glodalicom da radis model a da ti treba samo jedan odlivak verujmi neisplatiti se ,nije to ajd cas ce,taj postupak traje li traje,ja sam skratio vreme cnc masine ali zato ima da dorafjujem rucnim putem samo tako,a i koristim stirodur plavi za model kalupa ,jeftin je i naravno brze se obradjuje u odnosu na mdf ili neko puno drvo
Da si procitao topik ispod ovog gde su gitovi u pitanju vec bi me kontaktirao i zapoceli pricu(sad smo na tvom topiku)

Eto to je od mene pa kad krenem sa arbajtom videces kako to da kazemo prosto izgleda ali u stvari je jako slozen i pipav posao,a da je lepo imati kompozitan trup jeste lepo mada i konstrukcija je lepa pa ko sta voli neka izvoli

Pozdrav Dejan-ts

tibeteagle:
Ovo prvenstveno pišem onima koji sada žele da se upuste u stakloplastične avanture u modelarstvu. Ne važi za one modelare koji decenijam rade stvari sa stakloplastikom, pa makar i bili svesni da se ne isplati.

Rad sa stakloplastikom je jedan kompletan zanat, kao rad sa drveto ili metalima. Dakle ne započinje se sa staklom i smolom, pa udri, šta ispadne, već se prvo isto uči toliko dugo i ozbiljo kao i drugi zanati. Čak i na hobi nivou treba puno veštine, vremena i energije, kako su predhodni sagovornici to i potvrdili. Hoću reći da NE vredi da se sa time puno prčka, osim ako se neko oseća sposbnim za to i ima iskustva i vredi da se napravi jer je neki jako specijalan deo. Ja sam uvek izbegavao da se to primenjije u mojim projetima, videvši kako se mnogi zaglavljuju u ovakve projekte po klubovima još od malena.

Staklopliku vredi raditi samo u nekoj seriji, jer je samo onda isplativo. izrada kalup je najskuplji deo, pa se to mora podeliti na neku seriju. Ipak je to industrijski postupak, koji se do dan danas nije u potpunosti automatizovao. Treba jako puno ručnog rada i vremena.

Gotovih trupova svih vrsta od stakloplastike ima da se kupi relativno jeftino po svetu za sve kategorije modela. Ma kolika da je cena, svakako je delić od onoga što bi se uložilo u sopsvenu gradnju. Na zapadu se veoma retno izrađuju modeli samo kao 1 primerak. Delovi od stakloplastike se uglavnom kupuju od firmi koji ih izrađuju u seriji.
 ;namig

marko.jovanovic:
Ja se potpuno slažem sa konstatacijom mazohizma, preovladavanjem stiromodela....
svi modeli na koje se potroše godine i godine rada većinu svog veka završavaju na policama, okačeni o zid ili plafon jer se čuvaju kao suvo zlato iz razloga uloženog truda i eventualno se iznesu neki put na livau da se malo demonstrira nešto.... Ali opet tu postoji ONA DRAŽ STVARANJA I UŽIVANJA U SAMOM PROCESU....
Više volim moj stirokurac koji letim skoro svake nedelje nego da mi neko da najskupljeg džeta kojeg niti ima gde da letim niti imam vremena....
No da priča ne ode daleko i u svađu opet ako hoćeš da se baviš izradom raznih kalupa i sličnih stvari moj savet ti je svakako poliuretan (možeš ga naći u sendvič panelima kao obloge zidova i krova nekih hala.... Obično završi na otpadu jer se lim reciklira.
Jako jako zahtevan materijal za gradnju kalupa, bolji od stirodura milion puta jer se lakše obrađuje, ne ostavlja rupe kada se zapne sa šmirglom, lako se gituje, posle farba, plora i možeš sa njim svašta da napraviš čak i rukom bez CNC-a
A kalup ti je najmanje 80% posla kod izrade bilo čega od vlakana i smola....

young:
Svako od poštovanih kolega može imati svoje mišljenje.
Moje skromno mišljenje je da ako je neko stvarni zaljubljenik u modelarstvo, ništa ne bi trebao biti problem. Ne jednom, nego više puta sam uradio samo po jedan kalup za određeni tip modela. Dosta vremena je provedeno na net-u i na taj način se učilo. Potrošeno je doduše i novca dok se tehnika nije koliko toliko savladala, ali sve je to sastavni dio ovog ''sporta''.
Ovo je samo jedan od modela koji je urađen iz čistog zadovoljstva u ''seriji od kom. 1''
http://www.flyfreak.net/samogradnja/fpv-avion-''dunavska-golubica''/
Pa zatim ovo:
http://www.flyfreak.net/samogradnja/mini-dlg-''kockica''/
Ima i jako dobar prikaz izrade kalupa na ovom forumu:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,12259.15.html. Kolega ''Slo-Mi'' je  odradio vrhunski posao.
Možda to liči na mazohizam ali u osnovi, to je ljubav prema ovom hobiju.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version