ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Rctimer 2804-100T Brushless Gimbal Motor- winding (premotavanje)
Aleksa1:
" i najvažnije je da se u tim motorima koristi naizmenična struja koja ima tu karakteristiku da najveći deo elkektrona se kreće po površini provodnika. "
"
Ako je na primer za motanje starog motora korišćeno recimo 6 licni neke debljine a vi namotate samo jednu dobijate slučaj gde sva struja protiče kroz tu jednu licnu i pri većim opterećenjima dolazi do progorevanja iste. Takođe tim načinom potpuno menjate karakteristike motora jer se stvara potpuno drugačije elketromagnetno polje u samom motoru. "
O ovome sam ti pricao onomad u topicu Demokratije (zid)
Vec si se zaleteo da prosipas pamet i nisi naveo nista bitno. Taj efekat se zove skin efekat( da si samo to napisao sve bi bilo extra). Taj efekat ulazi u faktor kad su u pitanju visoke frekvence i struje. Kad vec kreces da pricas nesto bolje ga lepo i sigurno kazi ili nemoj uopste. Dakle ljudi koji citaju ovo treba da razumeju nesto i nauce nesto novo, ne pogresno i da gube vreme citajuci tvoje postove koji nista pametno ne kazu(nemoj da se uvredis).
Druga tvoja umotvorina koja ni deo nije objasnjena je " motanjem vise licna ili samo jedne deblje menja kompletnu magnetnu osobinu provodnika " ...de objasni lepo ljudima sta si pod tim mislio i lepo dostavi neka uverenja koja su legitimna.
Sad mi je malo jasnije zasto je Demokratija tema pokrenuta, i opet sam zaintrigiran da pisem. Oladi malo sa takvim pristupm, lepo pricaj sa ljudima, uvek dostavi slikovita objasnjenja, da ljudima bude milo dok citaju tvoje recenice. Ovako se svi iznerviraju kad vide da neko prosipa pamet, kao neki diktator pises. Niko to ne voli.
Aleksa1:
Da ne ispadne da i ja samo prosipam pamet...
Druze Zbabicu, svaka cast na premotavanju, iz iskustva znam da nije lako!
Nadam se da ce svako ko ima neki izgoreli motor da vidi ovu temu i dobije zelju da sam proba da premota.
Lep je osecaj kad vidite svoje namotaje, i jos da lepo rade! ()-()
zbabic:
--- Quote from: Aleksa1 on March 17, 2016, 06:34:11 PM ---Da ne ispadne da i ja samo prosipam pamet...
Druze Zbabicu, svaka cast na premotavanju, iz iskustva znam da nije lako!
Nadam se da ce svako ko ima neki izgoreli motor da vidi ovu temu i dobije zelju da sam proba da premota.
Lep je osecaj kad vidite svoje namotaje, i jos da lepo rade! ()-()
--- End quote ---
tnx Aleksa1, (pijemo) !
Inace, bilo bi lepo da ovaj post bude iz dela DIY, home made ... "razmena misljenja", u razumnoj meri nije losa, ali kao i uvek, ako neceg ima previse, ne valja!
Koristim priliku da pozovem i druge, koji su se bavili premotavanjem motora, da podele sa ostalima svoja iskustva :big smile
Kad sam odlucio da premotam motore, poceo sam da gledam po netu sta ima o ovoj temi, naravno ima dosta, ali sam uocio da je malo, o ovome, pisano na nama razumljivom jeziku (jezicima). To mozda izgleda iznenadjujuce (mozda smesno), ali ima izvestan broj ljudi koji se slabo sluze engleskim jezikom, mislim da bi bilo ok da svako ko ima iskustva sa temom, ponesto napise i okaci koju fotku.
marko.jovanovic:
Aleksa dete.
Vrati se u osnovnu školu i fiziku za 7 ili 8 razred pa pročitaj malo o magnetnoj indukciji, elketromagnetima, transformatorima, elektromagnetnim poljima, primarima i sekundarima....
A pre svega nauči se da čitaš šta je napisano i ne izvrći drugome mišljenja i pisanija.
Prestanite da USERAVATE svaku temu koja se pokrene.
Da samo malo umete da čitate i razmišljate pa da i date malo neko objašnjenje pa i da vam čovek progleda.
Ovakvih FILOZOFA i PROVOKATORA je pun forum, jedva čekaju da krenu svađu i da etiketiraju bez da su dali ijedno pametno objašnjenje...
Sećam se samo mudrijaša koji je mene prozvao kako ću da ubijem nekoga sa naponom od 12V...
Prekinite da ljudima useravate teme...
Vaci:
Marko smiri se, opet zagadjujes temu, jer Aleksa je u pravu. Ne pricaj o raspodeli naelektrisanja u poprecnom preseku provodnika jer ocigledno o tome nemas pojma. Ja kao nesto znam o tome, ali nedovoljno da bi drugima prosipao pamet, pa lepo cutim. Ali sve sto je Aleksa rekao da si lupio stoji, i u pravu je. I mene iritiras da pisem sad nesto sto ne treba. Ovo sa pregorevanjem licne da ne govorim koliko je to lupetanje. Pre ce izgoreti jedna od 6 licni (pa zatim povuci sa sobom i ostale licne) nego jedan pun provodnik 6 put veceg poprecnog preseka, jel da? I to iz vise razloga.
O skin efektu da i ne govorim, ko misli da je prosto i da Marko ne preteruje neka pogeda
https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect
Sa te iste strane je ilustracija koliko Marko u stvari nemas pojma
https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect#/media/File:Skin_depth_by_Zureks.png
Ako umes da procitas ovo i shvatis zasto nisi bio u pravu i to kazes, svaka ti cast na tome. Ako ne, ostaces samo Marko Jovanovic. Ovo je modelarski forum, a ne akademija nauka, kao sto sam vec nekima objasnjavao. U redu je i spustiti nesto sa akademije nauka i predstaviti prosecnim ljudima na njima razumljivom jeziku, ali takvih ljudi je jako malo (ja sam upoznao samo 1 ili 2 u zivotu) i to nisi ti.
Molim Zbabica da mi oprosti na ovoj pisaniji u njegovoj temi. Pokusacu da premotm i ja moj motor pa da necim oplemenim ovu temu jos malo.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version