RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Mesingane cevcice
tibeteagle:
Za izbor prave dimenzije mesinganih cevi za model treba se držati originalnog plana 1:1. Sve dimenzije smanjivati proporcionalno, inače će izgled biti neoriginalan. Znatno odstupanje sa dimenzijama metalnih delova može da znatno utiče na balans modela, pogotovo ako su daleko od težišne tačke. Mesing je veće specifične težine i od gvožđa za oko 10%, a što je na originalnom avionu, pa je dobro misliti i na ukupnu težinu, koja se na kraju može sakupiti na neželjenu veličinu. Dakle što preciznije, sa tankim cevčicama, osim ako će da ostane samo kao maketa da visi sa plafona.
Ako je na originalnom avionu dimenzija cevi 25x1.5mm, što je toliko kod jednog dela stajnog trapa Blerita XI, onda za skala 1:5 treba 25/5 = 5mm sa debljinom zida 1.5/5 = 0.3mm, a najviše 0.5mm. Sa debljinom zida od 1mm bi težilo tri puta više nego potrebna proporcionalna težina, što je jako jako puno.
Iz aspekta težine modela, Al cevi imaju prednost, pa mogu da budu i debelozidne. Al je 3 puta ređi od mesinga.
grebic:
Ovakvi modeli imaju veliki problema sa CG-om. Pogotovo Bleriot XI. Gotovo da je motor na izlaznoj ivici krila... Tako da treba dosta olova u nosu da bi se dobilo teziste. Ako vec mora da se dodaje, zasto da bude olovo?! Bolje da ojacam trap, jer ruku na srce...0.3mm meni nikako ne uliva poverenje. A da ne pominjem neko grublje sletanje.
Cevcica od mesinga 6x4mm, 1m duzine je teska jedva 140g... a za citav trap ne trebaju ni 2 cele.... Usteda na tezini nikakva, a razlika u cvrstini milsim da je visestruka :jaki: Ne bih ja tako skalirao velicine...pogotovo cevi mmmm Koliko se secam iz nekih knjiga ima tu vise faktora koji uticu na cvrstinu razlicitih dimenzija...nije samo axb 4e Al to su neke druge stvari koje me ne int previse...Sad moram da se bacim na tockice ()-()
pnedic:
--- Quote from: grebic on March 30, 2016, 02:20:04 PM ---Hvala Sale (res)
Videcu da to negde porucim...trebace za tockove. Imam bolesnu ideju kako da ih uradim. Samo da pitam strugara jel to moguce tako :_D
Cevcice sam nasao...koristicu 6x4 :jaki: Njih ima kod nas i nisu mnogo skupe. Igrao sam se malo sa planom...Nacrtao tocak na papipru, stavio neku cevcicu od 6mm gde ide po planu i nije to toliko lose. Bolje bi bilo da je 4...al Boze moj...Tocak je 140mm bez gume :sljus. Nesto malo vise od 160 sa gumom ") A napraviti tocak...e to je nesto 4e Ja koliko vidim, bice ovo mnogo zanimljivo :mhm
--- End quote ---
Izvini malo mi smesno i drago sto si dosao do istog (pocetnog) problema koji je mene zakocio u izradi modela - tockovi. Ja dan danas razmisljam o njima, a stoje mi poluzavrseni.
No, uveren sam da ces ti to da "rasturis" ko beba zvecku.
Samo napred !!!
(res)
grebic:
--- Quote from: pnedic on March 31, 2016, 08:38:15 AM ---
--- Quote from: grebic on March 30, 2016, 02:20:04 PM ---Hvala Sale (res)
Videcu da to negde porucim...trebace za tockove. Imam bolesnu ideju kako da ih uradim. Samo da pitam strugara jel to moguce tako :_D
Cevcice sam nasao...koristicu 6x4 :jaki: Njih ima kod nas i nisu mnogo skupe. Igrao sam se malo sa planom...Nacrtao tocak na papipru, stavio neku cevcicu od 6mm gde ide po planu i nije to toliko lose. Bolje bi bilo da je 4...al Boze moj...Tocak je 140mm bez gume :sljus. Nesto malo vise od 160 sa gumom ") A napraviti tocak...e to je nesto 4e Ja koliko vidim, bice ovo mnogo zanimljivo :mhm
--- End quote ---
Izvini malo mi smesno i drago sto si dosao do istog (pocetnog) problema koji je mene zakocio u izradi modela - tockovi. Ja dan danas razmisljam o njima, a stoje mi poluzavrseni.
No, uveren sam da ces ti to da "rasturis" ko beba zvecku.
Samo napred !!!
(res)
--- End quote ---
Znaci, dam ti ideju za tockove i nastavljas gde si stao lol
dejan_ts:
Grebo nista nisi rekao u vezi modela,koji raspon krila koji motor ce ga goniti,kakva ti je konstrukcija krila,trupa,zadnjih delova,naspram toga mozes vrloblako da vidis sta da uzmes za stajni trap,ajo ga pravis od tankih cevcica budi siguran da ti to nece drzati,mesing je krt dosta krt od al moj ti je savet da koristis al i da budes miran oko toga
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version