Scala model i takmicenje scala modela
Dragance i ostali drugari, bez zelje da prevodim doslovce FAI pravilnik, evo uopsteno, nekoliko definicija:
1. Pod scala modelom se smatra replkika (kopija) vazduhoplova, tezeg od vazduha, koji je bio u stanju da nosi ljudsku posadu.
Da bi se naglasio konkretan avion koji je izradjen u skali, avion u prirodnoj velicini ce se nazivati “prototip”.
Sto se tice takmicenja, evo sta je “bozije slovo”:
2. Sudjenje ocenjivanje se obavlja u dva dela:
- staticko ocenjivanje
- ocenjivanje u letu
3. Za sva ocenjivanja (bilo staticka bilo letacka) uvodi se koeficijent K, koji iznosi
izmedju 0-10. Svaka ocena mnozi se sa koeficijentom i time se dobija finalan
skor
4. Svaki model mora da poleti na nacin kako je to vrsio i konkretan prototip u punoj velicini. Start iz ruke je dozvoljen, ali ce biti bodovan sa 0
5. Svim hidro avionima, bez obzira na klasu, dozvoljeno je koriscenje kolica za poletanje, u slucaju otsustva vodene povrsine. Sve devijacije od prototipa, zbog ugradnje poletno-sletnih kolica, se nece uzimati u obzir prilikom ocenjivanja.
6. Za staticko ocenjivanje dozvoljeno je izvrsiti promenu elise i spinera, kao i dodavanje lutke pilota i atrape motora.
7. Zabranjena je upotreba metalnih propelera.
8. Zabranjeno je izbacivanje eksplozivnih naprava
9. Podstice se upotreba auspuha i njihova vidljivost se nece kaznjavati nizim ocenama u statickom ocenjivanju
Broj modela
Svaki pilot se sme takmiciti u jednoj kategoriji sa jednim modelom
Broj pomagaca
Svakom ucesniku je dozvoljen jedan pomagac. U slucaju visemotornih aviona, dozvoljen je jos jedan pomagac u procesu paljenja motora.
Dokaz scale
Dokaz scale je obaveza takmicara. Neophodno je naglasiti u kojoj je razmeri od prototipa izradjen model. Sledeca dokumentacija se mora prikazati sudijama:
- Tacan plan u 3 projekcije u minimalnoj razmeri 1/72 ili minimalnog razmaha krila 150mm, maksimum 1/24.
- Dokaz boja ( kolor crtez iz autorizovane publikacije ili slika prototipa)
- Mora se dati dokaz krstarece brzine prototipa
- Bar 3 fotografije ili stampane reprodukcije, gde bar jedna mora biti konkretnog prototipa
- Takmicar mora pokazati spisak stvari koje nije sam izradio, kao i potpisano priznanje da je sam graditelj modela sa kojim se takmici.
Svaki prekrsaj po ovom pitanju se kaznjava diskvalifikacijom
U statickom ocenjivanju, ocenjuju se:
1. Tacnost modela -bocni pogled (k=10)
- pogled od napred (k=10)
-pogled odozgo (k=10)
2. Boja (k=6)
3 Oznake (k=6)
4 Povrsinska obrada (k=6)
5. Modelarsko umece (k=10)
6. Scala detalji (k=7)
Nagrad za kompleksnost
Postoje nagrade za kompleksnost aviona (broj krila, broj motora i stajni trap), svaka nosi odredjeni K factor
U letenju ocenjuje se:
1. poletanje (k=8)
2. Realizam u letu (k=10)
3 5 figura po izboru ali iz ponudjenih za dati tip aviona) (k=7)
4. sletanje (k=7)
5.Taksiranje (k=5)
Pitao si me jos da li bi moglo da se takmici sa ARF-om?
Sta ti mislis?
Verovatno bi te na medjunarodnom takmicenju obesili na jarbol na kome se nalazi Srpska zastava sa sve modelom nabijenim u d..e.
Ali to si pretpostavljam i sam znao