Malo da razbijemo ovo zatišje na forumu sa samogradnjama novih modela.
Polako se približava zima i valja se pripremiti. Planiram dva projekta ukoliko mi slobodno vreme dopusti.
Ovo je prvi koji ću raditi. Zašto baš Canader? Volim scala modele, a Canadere često viđam u akciji. Sama pojava ovakvog aviona u brisanjcu iznad glave je fascinantna a tek zvuk da se naježiš kad proleti. Ovaj model merkam već dugo, ima ga i na Evropskom Hobby Kingu ali samo u Maleziskoj color shemi, a za Canader se zna kakve bi boje trebalo da bude. Taj sa HK mi je delovao jadno, kao nedovršeni odlivak a i cenu su mu nedavno podigli. Uz to ne može da baca i uzima vodu.
Dakle radi se o kit varijanti od penastih materijala, raspona 1500mm, elektro sa dva kontrolera , dva motora itd..Servoa ce biti min 6 kom. u zavisnosti šta sve ubacim.
Ovaj će moći da uzima i baca vodu po kupačima na plaži u skladu sa novim zakonima o bespilotnim letelicama.
Imaće i opciju montažno demontažnih točkova, za poletanje sa trave.
Moguće je da ću ubaciti i flapsove, ali ću to naknadno odlučiti.
Kit sam nabavio pre nekih petnestak dana u Velikoj Gorici, kod g-dina Željka (@moth na flyfreak forumu) i ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem na izuzetnoj srdačnosti. Radi se o kit varijanti od deprona, radjenoj u kombinaciji CNC -lasera + CNC sekaća vrućom žicom.
Izgledaće otrpilike ovako kao i ovaj na slici kojeg je g-din Željko radio.
Kit sadrži sve što je neophodno da se model kompletira . Izuzetno je precizno i kvalitetno odrađen. Uz kit sam dobio i rezervnih delova , ceo vertikalac odradjen na CNC-u sa aeroprofilom, bez obzira što se u kitu nalazi isečen i taj deo ali sa opcijom savijanja materijala. Svi drveni delovi su takodje radjeni na laseru.
Evo kako to izgleda pre gradnje:
Vertikalac:
Krila:
I lepak kojim ću ga sastavljati:
A tu je i skica za sklapanje:
Dakle sve je spremno, samo da se još paprike ispeku i krećem u izradu. Ne znam da li ću previše detaljisati sa slikama jer sličnih projekata ima na netu a evo i ovde topic sličnog modela:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2291100&highlight=cl+415+water+scooper#post30021918Ovaj moj je isto to samo modifikovan i doradjen.