Uf, nije ti lako pitanje
, u smislu dati jednostavan odgovor koji te nece zbuniti! Motor treba upariti sa baterijom i elisom jer tek tada se vidi cela slika
. Ja sam proveo mnogo, mnogo, mnogo sati u motocalcu vrseci simulacije da bih pokapirao stvari
. Na AXI www.axi.cz sajtu na pocetnoj strani ima fina alatka za pocetak ucenja "fast axi setup", ubacis model koji te zanima a on ti kaze koji axi motor odgovara, onda pogledas njegove karakteristike, pa tako redom. Sa ovim dole sto pise bice vec (valjda) malo lakse posle toga pokapirati stvari
.
Sta treba gledati:
1. Snaga (W) motora koja ti je potrebna jer od nje zavise potisak i max brzina
W = struja (V) x napon (A), stim sto je bolje vise struje i srazmerno manje napona
2. precnik motora, jer od toga zavisi dali ces moci da ga ugradis u model
. (28, 35, 42, 50 mm ...)
3. tezina motora, mislim da ovde ne treba objasnjenje
4. kv vrednost; e sad stvar postaje komplikovana za objasniti ali probacu sa konkretnim primerom Hacker A30: 8XL, 10XL i 12 XL.
http://www.hackermotor.de/images/Catalog08/Hacker-2008-WEB%209+10+11.pdf Sva 3 motora imaju iste gabarite i tezinu ali su dosta razliti po karakteristikama, odnosno razlikuju se za Kv vrednost (necu sada objasnjavati sta je to konkretno) za 8XL je 1100, za 10XL je 900 i za 12XL je 700. To znaci da ce za ISTI napon sa istom elisom 8XL vrteti brze i davati vise snage i samim tim vuci vise Ampera (krace trajanje baterije) od 10 i 12 XL. To ne znaci da je 8XL jaci od 12XL nego da daje vise snage na ISTOM naponu. Manja Kv vrednost trazi veci napon da bi bila efikasna. Pa, u teoriji 8XL je bolji za 2S, 10XL za 3S a 12XL za 4S i (opet u teoriji), sva tri daju istu snagu sa razlicitim naponima i voltazama odnosno 7,4Vx30A=11,1x20=14.8x15=222W
Da bi nam let trajao isto to znaci da nam treba baterija duplog kapaciteta za 8XL u odnosu na 12XL, ali je zato i 2S duplo manje od 4S tako da je to isto posto je tezina baterije direktno proporcionalna kapacitetu.
5. Pa ako je kao sto sam gore naveo cemu onda toliki razliciti motori
. Primer ce ovog puta biti na automobilima, 8XL je visoko turazni benzinac a 12 XL neki dizel. To opet ne znaci da je 8XL bolji jer neki put nam treba manja brzina a veca vuca i obrnuto. Sto bi jedan profa sa masinskog rekao: kada bi se trkali onda bi 8xl pobedio a kada bi povlacili kanap onda bi 12xl pobedio. Naravucenije: brzina nam treba za brze modele a snaga za 3d modele a to je sve jako vezano opet i za elisu koju koristimo. Elisa je kod aviona isto sto i menjac u kolima. Kod elise imamo 2 vrednosti, precnik i korak, gde je prvi proporcionalan sa max potiskom a drugi sa max brzinom.
6. Znaci da motore sa vecim kv treba upariti sa brzom elisom (veci korak) a one sa nizim kv sa vecim precnikom (kada poredimo motore istog proizvodjaca iz iste kategorije)
7. Ja najvise volim motore koji imaju srednji kv jer znaci da su pomalo dobri u svemu. To znaci da 10XL mogu da koristim i sa 2S i 3S i 4S, naravno sa razlicitim elisama: sa 2S to je 13x10, sa 3S je 12x6 a sa 4S je 11x7
Ako si sada sve ovo ukapirao svaka cast
, jer kao sto rekoh na pocetku, meni je trebalo mnogo, mnogo, mnogo sati
i jer nisam imao koga da pitam!
A konkretno sta uskoro nameravam da sklopim je Mefisto od Reicharda sa Turnigy koji je kopija A3010XL. Sa 2S baterijom i 13x10 Elisom imam finu termicku jedrilicu. Dodam jos jednu takvu 2S bat i sada sa 4S imam ljuti hotliner
. Tako imam 2 modela u jednom i vozim ono sto mi se tog dana vise svidja ili u zavisnosti od vetra koji duva.
Pozdrav