Pre dosta godina sam prvi put uzeo te Rhino i posto sam pre toga imao te kokam (koje su kostale oko 100 EVR_a) jedan clan foruma (magic, moj drugar, valjda i dalje...) je pomislio da mi nije dobro kad sam izjavio da su te Rhino (kostale su oko 30 EVR_a) bolje od tih kokam.
Mene nije zanimalo sta neko pise na bateriji i koliko one kostaju, cim sam probao baterije videlo se (osecalo se) da su dosta bolje od tih kokam...
Inace imam opremu sa kojom bi mogao da izmerim sta mi padne na pamet i da krenem u naucno istrazivanje, ali to mi nije cilj imam ja pametnija posla od toga...
Da bi se izmerio C treba da se gomila baterija unisti, znaci da se prazne sa nekom strujom (recimo 20C) i da se vidi koliki broj ciklusa mogu da izdrze. E sad nema dogovora izmedju proizvodjaca koliko to baterija treba da izdrzi ciklusa da bi bila baterija.... ima samo dogovora da kad joj kapacitet opadne za 20% onda se racuna da je gotova.
E sad, veliki broj ljudi su necasni i bezobrazni i bez ikakvog pardona ce te prevariti...
Zamisli kad pise na bateriji da ima 4.2Ah, a ona u stvari ima 3.65Ah, a svako ko ima najjednostavniji punjac moze to da proveri bez po' muke...., a da bi izmerio "C" treba ti data acquisition od nekoliko kanala i treba ti unistenje baterije da bi to ustanovio.
Znaci na kapacitetu su slagali 15%, a nega moze svako dete da izmeri )znaci znace istog dana... Sta treba onda ocekivati od "C" da su slagali...
E sad kad bi neko bio zaludan i imao opremu za merenje i imao gomile baterija da ih ne zali... Mogao bi da se meri napon, struja, vreme, unutrasnji otpor, snaga, temperatura, broj ciklusa, kapacitet...
Kad bi imao sve podatke onda bi mogao da krenes da pises naucni rad i da pokusas da napravis zakon po kom bi mogao da procenis krive na nekim drugim baterijama i recimo da predvidis iz par praznjenja sa svim merenjima koliko neke nepoznate baterije imaju C...
E to se meni ne da da radim vise volim da nesto drugo radim... Pa sam onda na osnovu iskustva doneo te procene i jos napisao da nisam merio nego da sam procenio... znaci mozda to nije tacno u 10%, ali je u sustini tacno, za onog ko hoce da kupi te baterije to je dobar pokazatelj.
Pre nekoliko meseci sam uzeo jednu malu meckicu (A klasa) i naravno uvalili su mi kosku... Srecom ja sam inzenjer i to ne onaj od grupe knjiskih moljaca... pa sam sam sve popravio i doveo u red.
Sad bih imao iskustva da odem sa nekim i procenim da li valja taj tip automobila (sad znam sta sam trebao da gledam), a do pre par meseci nisam znao.... dzaba sto znam i u praksi i teoretski popravim kad nemam iskustva sta bi moglo da se kvari, nikad me kola nisu zanimala....
pozzz