ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

CW i CCW ?

<< < (2/4) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---E ili ja opet ne kapiram ili postoji neka greska u tvom drugom pasusu: ako gledam odzada (od repa ka nosu ili kao pilot u kabini) onda je DESNA ROTACIJA CW a ne CCW. Na svim mojim modelima je (tako gledano) desna rotacija. Ja bi reko CW.
--- End quote ---
Ne jer CW i CCW se gleda od napred, zbog laika u modelarstvu. Od nazad gledano (pilot) zato je na desno kod aviona, jer gornji deo elise ide na desno a od napred gledano je to levo. To je jedino pravilno, jer je to pravilo desne ruke kao pozitivan smer u fizici i tehnici.

Većina laika modelara zna da se orientiše samo u odnosu na kazaljku prema časovniku i da gleda elisu od napred, odnosno od gore kod mikrokoptera. Samo zato se koriste obješnjavanje smerova u hobi sferi kao CW i CCW, a u tehnici ne.

Ako bi postojao jedinstven standard za označavanje smera okretanja elisa i ne bi razni novopečeni kineski proizvođači izmišljali odakle da se nešto gleda i šta se smatra pozitivnim a šta negativnim smerom, ne bi bilo toliko zabune.

Ozbiljni brendovi kao APC se drži starih i veoma jasnih principa. Pozitivan desni smer se podrazumeva i nema oznaku, a levi se označava sa P (pusher) ili L (left). Sve ostalo samo uvodi zbrku.

Dakle još jednom. Ovo na slici sa crnom strelicom je desni (norlamni) smer elise, a od napred gledano je to CCW.

pnedic:
ok, znaci gledano od NAPRED racunam cw ili ccw. Nadam se da i HK tako racuna

tibeteagle:

--- Quote ---Nadam se da i HK tako racuna
--- End quote ---
Slike proizvoda na sajtovima uglavnom pomažu. Zato sam i stavio primere gore. Po obliku se jasno vidi koja je elisa levog a koje desnog smera. Problem je što ne navode tačnu oznaku na elisi sa P, već dopisuju CW i CCW smerove od napred.

Ja razumem da je ovo za mnoge teško, ali zato sam tako detaljno objasnio, da se razjasne razna gledišta na ovaj problem. Nekada su i naučnici bili u nedoumici, sve dok se nisu dogovorili koja im je dasna a koja leva ruka.  :) Sve drugačije u praksi primenjeno je samo relativizacija iz nekog subjektivnog razloga, ne sluteći da se zapravo uvodi zbrka.

marko.jovanovic:
CW i CCW su oznake uvedene od kada su miltikopteri došli do izražaja i to ima apsolutno logiku u ovoj branši jer imate motore koji se okreću u smeru kazaljke na satu ili ti cw koji takođe imaju leve navoje na mestima pričvršćivanja propelera i motore koji se okreću kontra i imaju desne navoje. Koja bi logika bila da elise obrnuto označavaju od motora odnosno kako se nekada označavalo na avionima? Tebi za avion treba CCW elisa po današnjim oznakama i to je to.

pnedic:

--- Quote from: marko.jovanovic on February 09, 2017, 08:33:31 AM ---CW i CCW su oznake uvedene od kada su miltikopteri došli do izražaja i to ima apsolutno logiku u ovoj branši jer imate motore koji se okreću u smeru kazaljke na satu ili ti cw koji takođe imaju leve navoje na mestima pričvršćivanja propelera i motore koji se okreću kontra i imaju desne navoje. Koja bi logika bila da elise obrnuto označavaju od motora odnosno kako se nekada označavalo na avionima? Tebi za avion treba CCW elisa po današnjim oznakama i to je to.

--- End quote ---

Marko

Ja sam pitao sa koje strane treba da gledam u propeler da bih odredio da li je CW i CCW: spreda ili od pozadi. I to bi trebalo da vazi za sve sto koristi propelere u nasem hobiju.
Hvala na dodatnim objasnjenjima ali smo se rasplinuli u teoriji i krenuli da zbunjujemo citaoce.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version