Ostao sam duzan jos jednu pricu da podelim sa vama.
U jednom trenutku izrade desnog krila desilo se nesto sto sada, sa ovog stanovista, mogu objasniti samo na nacin koji cu u sledecim redovima opisati.
Cinjenice su sledece...
Krila su pravougaonog oblika i sva rebra su identicna, osim dva poslednja koja vec formiraju terminezon.
Profil krila je polusimetrican Naca 2412, tako da sam pri sklapanju koristio podmetace koje sam podmetao pod izlaznu ivicu, ne bi li krilo sklapao kao da je ravno sa donje strane.
Levo krilo sam sklopio na ploci i plankiranje gornjake torzione kutije je takodje izvrseno dok je krilo bilo pricvrsceno spenadlama na podlogu.
Kada sam ga skinuo, primetio sam da je krilo savijeno, nekih 1.5mm do 2mm po duzini.
Dakle, ako bih prislonio donjaku krila, kod mesta gde se nalaze ramenjace, na sredini polurazmaha donjaka bi bila odmaknuta za toliku meru od povrsine.
Posto je identicna deformacija prisutna i kod drugog krila, bilo je logicno da postoji zajednicki imenitelj.
Vrlo brzo sam zakljucio da se tabla koju sam doneo sa gradilista izvitoperila. Kao sto sam i napisao, verovatno je bila u odredjenoj meri vlazna, pa je na sobnoj temperaturi doslo do krivljenja.
Ono sto je jos cinjenica je da je u Africi u ovom periodu zapocela kisna sezona.
Neverovatna kolicina kisnih dana sa kisama kakve u nasim krajevima nikada nismo videli, pri tome, toplim.
Struja je u Nigeriji komoditet na koji se ne racuna.
Dnevno, drzavna elektrodistribucija je obezbedjuje 1-3 sata dok se ostalo vreme koriste generatori.
Kada smo mi, expatrioti, na poslu, struje u kuci nema.
Soba postaje sauna.
Dakle, sve to zajedno, dovelo je verovatno do krivljenja ploce na kojoj sam izradjivao krilo.
Kod desnog krila, krilo sam skinuo sa ploce pre nego sto sam zalepio gornji plank.
Kada sam ga nakon nekog vremena vratio i zalepio plankove doslo je do velikog vitoperenja.
Ono sto me najvise zacudilo je sto nikako nisam mogao da pronadjem element koji je kriv za toliku promenu oblika.
Pokusao sam sa kvasenjem i na kraju sa skidanjem centralnog dela planka.
Na kraju, zakljucio sam da je sve pocelo od zadnje vertikalne ramenjace koja se iskrivila.
Ono sto ne mogu da se setim je da li sam detaljno proverio njen oblik pre nego sto sam je ugradio.
Nakon dva kvasenja, koja su samo delimicno pomogla, odlucio sam da slicujem otvor u centralna 4 rebra, gde je vitoperenje i bilo prisutno.
Na sredisnjem rebru, slic je cak oko 1.5 mm visine.
Napokon je sve bilo dobro i razlika u visini zadnje ramenjace leve i desne polutke je jedina uspomena na ovu avanturu.
Ako medju citaocima ima modelara koji su zapadali ili su zapali ili ce zapasti u slicne nevolje, nekoliko reci osokolenja.
Problemi i propusti se desavaju, ma koliko pazili i trudili se....najvaznije je resiti ih.