RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Pitanje za one koji imaju lasere za sečenje
coka:
coka:
coka:
Prvi klip je secenje balze od 3mm sa laserom od 2.5w.
Drugi, sper od 3mm sa laserom od 5w.
Link koji sam postavio u prvom postu,odnosi se na laser od 15w.
DMZ:
Rekao bih da ste svi u pravu :) Ranije sam dosta koristio lasere, i sto se tice konvencionalnih lasera, definitivno ispod 80W nema nikakvog secenja bilo cega. Postoji citava industrija oko materijala namenjenih za lasere, pa se stice utisak da se i sa slabijim laserima moze raditi svasta. Ipak, to su materijali koji su namenjeni bas tome. Mislim na razne viseslojne plocice sa slojevima u raznim bojama gde dubinom graviranja odredjujes boju, privesk, solje, penu... Kupis jeftin laser i na skupim materijalima rezes i graviras razne dzidza-bidze... Za bilo kakav rad sa klasicnim materijalima je neophodan jaci laser, naravno u zavisnosti od materijala. Moze se i to relativno jeftino kupiti na Alibabi, ali je problem sto specifikacije cesto nisu tacne, pa je pozeljno uzeti dosta jaci nego sto mislis da ti odgovara :)
E sad, ovo sto je Coka pomenuo moze biti zanimljivo. Zrak koji direktno deluje na materijal ima manje gubitaka, pa se sa manjom snagom moze dosta vise uraditi. Prednost je i sto mozes kupiti samo glavu pa sam napraviti ostalo. Moze se iskoristiti i konstrukcije od neke slabije CNC glodalice ili nekog polovnog flatbed katera, sto je mozda povoljnije nego sam praviti ispocetka. Konstrukcija ne mora da bude jaka, jer nema mehanickog kontakta izmedju reznog alata i materijala, a nije potrebna ni Z osa, pa moze i neka CNC graverica.
marko.jovanovic:
Hvala na odgovrima. Ja sam naveo šper od 5mm čisto onako da vidim koliko bi mi trebalo snage da uradim tako nešto. NAjverovatnije bi na njemu sekao balzu, karton penu i eventualno šper od 3mm tako da i ovaj od 5,5W bi mogao da bude jako dobar.
A posle koliko vidim može za neke ozbiljnije stvari da se dokupi samo jači laser pošto uređaj za pomeranje glave već imam kupovinom ovog.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version