RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
Stari-Novi F-22 Raptor
zajko:
ne bih da se mesam nisam potkovan, teoretski, ali recimo da jesam prakticno...
Dugo sam leteo taj avion, ali na nitro pogon, prvo sa originalnim 7.5cc (cvai takt) zatim sa dodao original EVO pistalicu od auspuha i dobio na snazi i obrtajima, po mojoj slobodnoj proceni oko 25% u plus.. sve vreme sam koristio gorivo sa 30% Nitra.. vrteo se ko lud, imao je par letova sa 3-kraka originalnom elisom, posle sam presao na 2-kraka, onda je poludeo, u pozitivnom smislu.. sve njegove originalne PTS dodatke sam poskidao, instalirao servo na flapsove, koje sam jako retko koristio... Leteo je za sve pare, poslusan, lepo utrimovan, ravno leti kao strela, uzbdo nizbrdo kako pozeli, a snage u nmjemu koliko hoces od 75 do 100 % gasa reaguje kao munja... Rolu je radio u pravcu, kao busilica na ogromnim obrtajimai te neke osnovne figure koja jedino s=znam i praktikujem, cak ne znam ni kako se zovu... na ledja nikad nisam ni probao
Imelman, ako se tako zove, savrsen... mozda sam zeznuo ime figure nije bitno...
da rezimiram, prilicno je bio tezak, relativno mali, sa malim povrsinama, na komande ostro reagovao, ali poslusno..
Mislim da mu overpowered pase i jako odgovara i treba, zbog okretnosti i brzine, pa i vadjenja iz neoprijatnosti..
Mislim da je sve mimo 2-krake elise NEpotrebno i suludo.. ali sto vise snage i snage... Glava ne boli.. i verovatno veliko "C" na bateriji
Bio je takav i Mustang, identican PTS mislim oko 1.2m raspona.. ali nije, po mom skromnom misljnju, mogao da se meri sa uzitkom letenja Raptora, to ne znam da objasnim, moja impresija je takva...
Jeste malo cudno za videti, realno mlazni avion, a nitro cvaja.. doduse kad je stavljena pistaljka drugi je bio zvuk nadrealan...
U svakom slucaju avion za uzivanje i top treba iskoristiti.. maksimalno
Uzivaj :)
sasadjuric71:
Bravo Ivane zao ovu temu ,vecinu ovog sto si napisao znam, jer smo u kontaktu uvezi ovog modela,posto i ja imam ISTI MODEL ,fali jos baterija 6s i gotovo sve je spremno za sklapanje .A i baterija je na pragu da je nabavim ,jedini problem sto idem malo preko grane pa necu da zurim sa sklapanjem kad sam vec cekao do sad .A najveci problem je poletanje posto nemam betonsku pistu u blizini ,to me i kocilo da isprobam ranije model sa prvo nabavljenim motorom koji je davao na 6s bateriju i 11x7 elisu 3kg potiska a to je ovaj motor.
/www.hoelleinshop.com/Alles-fuer-den-Elektroflug/Elektromotoren-Antriebssets-Getriebe/Buerstenlose-Elektromotoren-Antriebssets/Direktantriebsmotoren/Roxxy/ROXXY-BL-Outrunner-4250-07-720-U-min-Volt-195g-Multiplex-314781.htm?shop=hoellein&SessionId=&a=article&ProdNr=M314781&t=49302&c=73356&p=73356.
E sad sam nabavio drugi jaci motor koji na 6s sa 12x6 elisom daje potisak 3,5 kg
Pa pitanje za Lasla sta misli o ovom motoru ,posto vidim da prati ovu temu ,a poznato mu je sve sto se mog RAPTORA tice sta smo razgovarali .
A evo i koji je motor u pitanju.A inace sam spremio esc 60a do 6s .
http://esomodels.wz.cz/zajimavosti/Motory/Motory/Turnigy%20SK4250-650.htm
Ivanovim modelom sam odusevljen kako leti ,mada realno mi malo smeta na ovom modelu sto je motor i elisa napred pa mi malo ruzno izgleda zbog toga,inace Ivane nova kolor kombinacija mi se svidja i bice super model ,ako meni ide kako treba i poletim model bez problema isto sleduje verovatno i mom modelu ,mada je i ovako lep, ali ne lici ovakva boja za ovakav model.Samo napred i :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz
tibeteagle:
--- Quote ---E sad sam nabavio drugi jaci motor koji na 6s sa 12x6 elisom daje potisak 3,5 kg
Pa pitanje za Lasla sta misli o ovom motoru ,posto vidim da prati ovu temu ,a poznato mu je sve sto se mog RAPTORA tice sta smo razgovarali .
A evo i koji je motor u pitanju.A inace sam spremio esc 60a do 6s .
--- End quote ---
Da, motor i sve drugo izabrano će jako dobro da funkcioniše na ovakvom tipu aviona. Brzina od 100km/h je zagarantovana na punom gasu, do 15 sekundi periodično radi sigurnosti pregrevanja.
Ja sve pratim što ima veze sa novim tehnikama i tehnologijama novijeg doba, a koje su jako puno korisnog doneli RC modelarstvu i modelarima, a među njima je svakako fenomenalni BLDC pogon. Rado pomažem u preciziranju parametara delova setapa unapred, jer ako nešto ne štima u skladu među komponentama i modelu, lako može da se ne dobije željeni rezultat ili da se ne izvuče iz pogona ono što može da pruži, a u najgorem slučaju da gori.
;namig
ivanmagd:
Monokot (ili neka varijanta) sa HK je stigao, usput sve pohvale za HK EUR, roba porucena 12.6, poslata 14.6, stigla u Srbiju 16.6. i kod mene kuci 18.6.
Porucio sam crni i narandzasti jer je varijanta koju nameravam da uradim u varijanti te dve boje eventualno jos neka siva ili bela za neke sitnice ali to cu PVC folijom jer mi je lakse da je secem precizno na kateru.
A avion sam 'vratio na fabricko podesavanje'.
Ogulio sam staru foliju i poskidao i razmontirao sve sa modela. Metod za skidanje lepka i ostatka folije sa selotejpom mi se pokazao kao vrlo ucinkovit.
Usput sam primetio da je balza na par mesta popucala pa taman eto i dobrog trenutka da se sve proveri i sanira.
Jedino sto nisam skinuo sa trupa je motor, da izbegnem ponovno zezanje sa uglovima.
Sarke na modelu su sve bile papirne i morao sam da ih isecem da bi oslobodio sve pokretne povrsine. Sarke cu najverovatnije praviti, mislio sam da koristim rengen snimak ili nesto slicno za izradu. Busicu rupe odmah do starih da ne bi morao da se borim sa ostacima super lepka.
Probno sam uradio par delova (hvala Zajko na visku delova za Raptora!) cisto da probam kako se ponasa folija, nemam puno iskustva sa folijom i presvlacenjem modela ali nekako je islo samo od sebe... Jedina stvar koja me malo plasi je lepljenje monokota preko drugog pri izradi sara. Ne znam da li i koliko ce se skupljati gornja folija ali ako mi bude pravilo problem sare cu praviti od PVC folije iste nijanse ( ako pronadjem).
ivanmagd:
Mislio sam da ce sve ici mnogo brze ali posto mi je ovo prvi put da radim ceo avion malo sam se preracunao. Kao sto sam rekao ovaj oavion ce biti kombinacija crne i narandzaste boje sa par detalja drugih boja. Posto sam obe boje porucio sa istog izvoraq ocekivao sam i da su folije iste....ali nisu!
Prvo sam se igrao sa narandzastom i pitao se da li je moguce da mi ide ovako dobro, dok nisam probao crnu foliju. Crna je mnogo tanja i manje se skuplja pri grejanju, t.j. maksimalno skupljanje je manje. Kod narandzaste je bilo dovoljno da peglom prelepim krajeve i fenom je zategnem na konacnu dimenziju i oblik. Medjutim crna me je namucila, svaka ogrebotina i udubljenje se jasno videla i neke stvari sam radio po par puta neuspesno jer mi se folija svaki put jako guzvala. Neke delove sam na kraju ostavio izguzvane jer nisam vise mogao da odlepljujem.
Pegla koju sam koristio nije imala navlaku vec samo teflonsko telo pa je to sigurno uticalo na stvaranje udubljenja na mekoj balzi. Mada nisam siguran da li navlaka za peglu i ima funkciju da spreci stvaranje ogrebotina i ostecenja.
Na nekim delovima ide crna preko narandzaste i uopste nisam hteo da se upustam u to da lepim jednu preko druge pa sam za crne fleke iskoristio PVC foliju, nju sam zalepio prilicno lako.
Ostalo je jos par detalja sto se folija tice i to je to.
Nakon toga pocinjem sa pravljenjem CA sarki, za sada ne znam od cega da i pravim, najverovatnije od starog rengen snimka ali mi se on cini predebeo. Razmisljam se o dimenziji i obliku sarki. Jedino gde sam pronasao kupovne CA sarke je kod Zajka ali mi se cini 25 mm ukupne duzine kao prekratko. Ne bih se igrao sa busenjem rupa za sarke koje su okruglog ili debljeg pravougaonog oblika jer mislim da ne mogu precizno da izbusim rupe za pozicioniranje.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version