RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

F5J u Srbiji

<< < (4/29) > >>

adam:

arian hucaljuk , svetski prvak, bio sam prisutan par puta kako gasi motor na 10-15m i izleti 10 minuta

SloMi:
Naravno, takav let, sa toliko malo početne visine može se vrednovati samo ako se koristi visinomer sa tajmerom o kome sam detaljno pisao ovde
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9402.msg120832.html#msg120832

Ako hoćemo F5J po FAI bez ovog visinomera sa tajmerom neće moći...

dejan_ts:
Da bibse uspesno obavila radnja orga izacije takmicenja i sta jos uz to ide ,mislim da bi trebalo ispisati sve potrebne pratece elemente koje idu u nodel i opisati njihov rad u njemu
Navesti gabarite modela 
Raspon krila
Povrsina krila
Minimalna tezina
Eventuaono koji se profil koristi ,mada sad ovi novi tanki orofili se nemogu izveti bez kalupa ali zato ima starih dobeih profila pa se mogu negde i upotrebiti

Ovo sam gore napiso sta je sve potrebno da bi se uslo u tu discipliji kako bi rakgiralo u klasi F5J

Ovako se daju i predpozicije za slobodno letece nodele pa se posle prave rucnim putem ,mesavina materijala i ostalo

SloMi:
Sada na stolu imamo 2 predloga pravilnika za takmičenja u F5J za iduću godinu. Ako neko ima još neki predlog neka ga izloži i obrazloži pa da i njega prodiskutujemo.  Posle toga o ova 2 , eventualno 3 predloga trebalo bi da se opredelimo glasanjem i da odlučimo koja pravila će važiti do godine i da se glasa o tome koje godine da pređemo na FAI pravilnik u potpunosti. A možemo još diskutovati o tome šta znači postojeći pravilnik a šta striktno FAI ...

Ovo je samo moj predlog , naravno svako može da ima svoj predlog...Neka ga iznese, prihvatićemo već nešto...važno je da utvrdimo startnu poziciju...

Ja sam za to da iduće godine budu ista pravila kao u Pančevu ove godine a da u ovo vreme dogodine ponovo analiziramo dokle smo stigli pa da odlučimo tada da li smo zreli za potpunu primenu F5J po FAI  u 2020. godini.

Milos 94:
Slažem se Slobo gotovo u svemu.
Pravila su se pokazala Ok i smatram da ih za naredno takmičenje treba malo popraviti u smislu produženja vremena rada sa 6 na 8 a flaj of sa 8 na 10 min i skratiti rad motora na 25 sek Zašto? Evo zašto:
1. Mislim da većina takmičara nije imala puno treninga po postojećim propozicijama. Naravno, izuzev Subotičana. Sada se zna kako to takmičenje izgleda i šta se od takmičara traži pa sam uveren da će dogodine mnogi doći na takmičenje daleko pripremljeniji u tom smislu. A i Subotičani bi morali malo više da se potrude ...
2. Interesovanje za ovu klasu je izuzetno poraslo. To dokazuje i broj topika na ovu temu a i samih postova koji su zasad veoma korektni kao retko kad do sada. Mišljenja sam da će se i najneverniji probuditi i uzeti učešće u sledećim takmičenjima.
3. Bar 4 vrlo ozbiljna modela se trenutno grade (koliko je meni poznato) a koji odgovaraju pravilniku ove klase što znači da će takmičenje i u smislu rezultata biti mnogo ozbiljnije nego ove godine.
Sve su ovo razlozi zbog kojih treba malo popraviti propozicije i malo ''zaljutimo'' ovo naše takmičenje.

Smatram da ne treba preterano žuriti ka FAI pravilniku ali isto tako mislim da ne treba odugovlačiti. Ukoliko bi smo usvojili ova pravila i po njima trenirali i takmičili se sledeće godine, rezultati bi pokazali da li smo spremni za punu primenu FAI F5J pravila ili ne.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version