RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

F5J u Srbiji

<< < (18/29) > >>

Milos 94:
Lepo je je tema prešla granice naše zemlje. Neobično mi je drago što je Belović uzeo učešće u ovoj našoj diskusiji.

Ideja je jako dobra ali nije sprovodiva iz nekoliko razloga:

1. Teško da bi se dogovorili koji bi to kupovni model bio standard za tu klasu. Neko preferira Easy Glidera, neko njegovu Pro varijantu, nekom bi Radian bio interesantniji ... Kao što Belović reče, nije se u tome uspelo ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji.
2. Sve je manje nas koji zadovoljstvo nalazimo u gradnji modela. Za gradnju bi se još i našlo ali koji kit (i od koga kupiti) e to je mnogo  veći problem.

Tu smo, gde smo. Prvo takmičenje smo organizovali sa onim što se našlo. Nadam se da će sledeće takmičenje osvanuti sa više takmičara sa konkurentnijim modelima i da u dogledno vreme to prihvatimo F5J u potpunosti.
Ako uspemo da, usput, pokrenemo još jednu klasu - eto veselja!

Beloviću, ovom prilikom te pozivam da sa svojim prijateljima uzmeš učešće na našem prvenstvu u junu 2019.

Pozdrav.

belovic:

--- Quote from: Milos 94 on October 25, 2018, 07:47:57 AM ---Beloviću, ovom prilikom te pozivam da sa svojim prijateljima uzmeš učešće na našem prvenstvu u junu 2019.

--- End quote ---

Zahvaljujem na pozivu, daleko je još do tog događaja ali nikad ne reci nikad  (<--)

marko.jovanovic:

--- Quote from: trivajuve on October 22, 2018, 09:39:44 PM ---Hvala Adame.Još bolje-Fruška Gora,bliže je...pošto je gosn Rale u zasluženoj modelarskoj penziji,ostaje da vidim sa Nešom ako je za ...ovo za Vršac mi je pričao nekad aktivni jedriličar Zoltan Mojsze (a na moju sreću nekad gazda firme u kojoj i danas radim), čije su ustvari i bile pomenute jedrilice i sa kojima je nastupao na takmičenjima u staroj SFRJ.Ta starija generacija je svojevremeno odlazila tamo i družila se.Meni sad ostaje da ih dobrano repariram pa u akciju... ()-()

--- End quote ---
Problem Fruške Gore jeste jako loša pozicija planine u odnosu na ružu vetrova tj stoji uzdužno a i nije neka visoka planian da ima toliko mesta za jedrenje.Ima tu i tamo zanimljivih mesta koja bi bila dobra za to ali je predeo takav da kada bi spustio jedrilicun niže teško da bi posle došao do nje. Jedno od mesta gde bih mogao probati jeste vidikovac iznad Popovice kod Paragova, tuda prolazi staza fruškogorskog maratona, takođe lepo mesto je i na obroncma iznad Beočina pejzaž se vidi sa puta Beočin-Šakotinci-Bešenovo. Takođe potencijalno mesto jeste livada kod Pinkijevog groba na gore navedenom putu kada se počne silaziti prema Beočinuna na  polovini puta sa desne strane kada ideš od Beočina nalazi se nalazi novoigrađeni put ka Maloj Remeti i posle 100 m tim putem nailaziš na livadu. Brakovac je jedno od mesta gde bi bilo interesantno ali ima jako loš donji deo iznad koga se leti. I deo oko Stražilova oni obronci. Sve ostalo je šumetina.

Milos 94:
Marko,

uveren sam da je sve to tako kao što kažeš. Imaš sličnu priču i u Vršcu ali je problem vetar koji tamo duva preko 250 dana u godini.

Međutim, klasa F5J nije klasa padinskog letenja.

dejan_ts:
Padinsko letenje je lepo letenje i treba imati vetra da bi model klizao po vazduhu,nije za takmicenje osim magnetnih jedrilica ,inace mislim da je to letenje malo i dosadno ,nema.birbe i cimanja sa stubovima ,samo se leti levo desno i sto brze dok kod F5J i livadarsko letenje zahteva preciznost i znanje modelara sta je termika i kad dize a kad ne ,za borbu da ne pricam o njemu

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version