RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
F5J u Srbiji
stevapn:
Ovo oko stiroporaca je jednostavno. Kažeš da je max raspon krila 2.5m i gotovo. Svako leti šta voli.
dejan_ts:
Ja se tu malo i ne slazem ,nemoze bas sve i svasta da ulazi u takmicenje oko te kategorije ,ako su neke stvari propisane onda se treba drzati toga i imati priblizno slicne modele ,
Ne mesaju se babe i zabe
Jedno su skala modeli stiroporaca ,jedno su skala modeli visoke tehnologije i jedno su modeli namenjeno za takmicenje ,
Primera radi da navedem
Organizujem takmicenje jedrilicara i taknicenje je klasa do 15m raspona ,nemoze neko da mi dodje na taknicenje sa vecim rasponom tipa 18 20 ili 25m ,to neide
Izdefinisite koji modeli mogu da se takmice a koji ne ,treba malo razgraniciti situaciju
SloMi:
Kod nas u F5J spadaju samo elektro jedrilice raspona krila do 4m. Sa krilima koja su veca od toga ne meze se takmiciti. Mi imamo granicu 4 metra!!!
dejan_ts:
Slazem se ja da je maximalna granica 4m raspon krila ,ali nemogu bas svi modeli da spadaju u tu kategoriju F5J u tome se radi ,neide takmicenje sa extra modelima koji su namenjeni za to i igrackama koje sluze za razonodu ,mora se razgranici to ,iki oravkjeni model u tom rangu ili kupovni model za tu kategoriju
Dodjem ja sad sa mojim Ventusok da se takmicim ,raspon 3.75 i ajde u F5J kategoriju ,neide ali bas neide
Milos 94:
Dejane i Stevo,
mi smo već utrli stazu klasi F5J u Srbiji i ka tome težimo jer je najpopularnija RC jedriličarska kategorija. Da bi smo je usvojili po FAI pravilniku - dug je put. Na tom putu ima mesta za sve one koji hoće i imaju čime da lete. Šta god da donesu, po sadašnjim pravilima, mogu da se takmiče. U Pančevu je samo nekoliko modela bilo iz prave F5J klase a sve ostalo je bilo ''tu negde''.
Sa finansijama (koje su usko vezane sa sofisticiranim modelima a, Boga mi, i opremom) znamo kako stojimo. ''Tu negde'' će nam još dosta vremena biti kamen u cipeli koji ćemo morati da nosimo kako bi smo jednog dana svi prešli na prave, takmičarske F5J modele.
Sa druge strane, ima tu i one narodne: ''Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije ...'' a da je to tako, pokazali su Zlokas, Miklušev i Topić u Pančevu sa odlično urađenim modelima ručne izrade. Padale su 1000-ke kao od šale.
Voleo bih i da se Adam i Viktor uključe u ovu diskusiju i neka nam kažu čime sve ljudi lete u toj kategoriji i šta su sve viđali na takmičenjima. Iznenadili bi ste se sa čime se ljudi takmiče i kakve rezultate postižu.
Dakle, propozicije postoje i tu nema odstupanja niti improvizacije. Ako se stvori kritična masa za još jednu klasu - eto veselja! Do tada modeli F5J ili ''tu negde'', sasvim je svejedno. Klasa se polako razvija a i druženje takođe - kud ćete lepše!
Podrav.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version