Može li mi neko pomoći u vezi sa ovom temom?
Verujem da je vreme kada je duraluminijum bio samo misaona imenica i mogao se nabaviti ispod žita u nekim od ogranaka naše vojne vazduhoplovne industrije prošlo... Pa ipak, nigde na našem tržištu nisam uspeo da nađem dobavljača za Dural.
Najpriblišnije što sam našao jeste sirovi Aluminijum, oznake: ENAW 7075-0 na nekoliko prodajnih mesta: RAJAN (u Zemunu), ALCu (u Nišu). Problem je što je ovaj dural tek dobijena legura i nema neke naročite mehaničke karakteristike jer nije termički obrađivan. Meni bi trebala legura aluminijuma 7075-T6 ili bolja.
Ili, možda neko poznaje nekoga ko ume da temperuje i ima potrebnu opremu za ovu specifičnu leguru. Naime, 7075-T6 dobija se progrevanjem (na 480 stepeni Celzijusa) pa zatim gnječenjem osnovne legure 7075-0 u tačno predviđenim uslovima, da bi se zatim dobijeni otpresak podvrgao veštačkom starenju u trajanju od 24h na temperaturi od 120 stepeni Celzijusa... Da ne dužim, procedura je toliko komplikovana da čovek ne može samostalno da je izvede, jer čeljusti prese zapravo moraju imati grejače u sebi kako bi vršile pritisak na komad materijala. Opet, prevelik pritisak uništava proces rekristalizacije, pa je potrebno uvesti vremenske intervale gnječenja sa tačno određenom krivuljom hlađenja... rezultat je, međutim, zaprepašćujuć: ako 7075-0 koji nije skup, ima zateznu čvrstoću Rm=180MPa, 7075-T6 može imati i Rm=560MPa. To je ipak, ogromna razlika. Zato sam siguran da u zemlji Srbiji niko nema ni alat ni znanje da pravilno temperuje dural, ali možda neko kupuje i donosi dural...
Ima li iko ideju kako doći do durala 7075-T6?