RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Mini Dart - 1m DLG
rajker:
:)aplauz (res) :)aplauz (<--)
Stanko BG:
Strahovita borba i opasni junaci. Svaka vam čast. Sam postupak livenja je izveden besprekorno - bolje od toga ne može. Oduševljen sam. Uživao sam čitajući. I, da, nakon što sam napisao savet da naknadno lepiš polutke, shvatio sam da to nije baš najsrećnija metoda za tako sićušan trup - zaista je mnogo bolje ovako: sve odjednom i sa balonom, dok je još sveže. Ja sam svoje trupove uvek lepio naknadno u kalupu jednom krpicom tkanja i točkićem na žici. Ali, balon je sto puta bolja metoda, a i koji bi točkić ušao u taj trup :big smile
Ima tu još jedna važna napomena, ali, možda i grešim. U razgovoru sa Duletom jednom smo se prilikom dotakli hemijskog sastava epoxy smola. Naime, neke smole, ako ne i sve livačke smole, u sebi imaju veoma mali procenat parafina, kako bi se lakše odvajale od kalupa. Da si se bio odlučio da lepiš trup naknadno, morao bi da ošmirglaš polutke trupa, kako bi uklonio ovaj parafinski sloj. Inače bi sastav bio mnogo loš. Ja sam svoje polutke trupa uvek pre spajanja šmirglao. Eto, nadam se da sam se svega setio da napišem. Još jednom, mnogo ste lepo uradili trup. Svaka vam čast.
E, sad, teško je krpljenjem izaći na istu masu. Verovatno će ti biti malo prodornija jedrilica i malo će imati lošiju finesu...
Ali, majstorski si je popravio. Nema šta, zaista Branko i Pera mnogo dobro znaju svoj posao, a ti lepo modelariš. Pozdravi mi ih mnogo.
P. S.
Raditi na trupu broda tako velike površine bilo je neverovatan izazov, jer je u Salalahu vlažnost vazduha uvek preko 96%, a temperatura od 35oC pa naviše. Ljudski je napor samo opstati na tim temperaturama i pod tolikom vlažnošću vazduha, a kamo li raditi ovako delikatne poslove. Zato su livenja rađena noću. Pitaj Branka, on će ti ispričati sve detalje ovog ogromnog posla. Sećam se, kada sam izašao iz aviona u Salalahu, osećao sam se, udahnuvši vreli i vlažni vazduh, kao da mi je neko sipao čašu vode u pluća. Strahovit osećaj, neopisiv. Ja sam samo gostovao jednom prilikom u hangaru gde je Branko radio sa svojim ljudima. Oni su tamo boravili dugi niz nedelja i za mene su veliki heroji. Ipak je u Maskatu, gde sam proveo šest meseci, bilo malo lakše za život - nema baš toliko ekvatorijalne vlage...
SABURO:
Hvala svima 😀 jeste bilo posla, mada to se razvuklo na 6-7 meseci tako da smo radili opusteno i bez ikakve žurbe. Danas sam probao model i oduševljen sam. Leti sjajno, baš onako kako sam očekivao. Pod rukom prilikom izbačaja se oseća krutoća i stabilnost za razliku od prethodnog trupa, nisam ga previše visoko bacao, za sada je samo faza upoznavanja i finog trimovanja. Izbacivao sam ga na visimu od oko 25-30m sto je sasvim dovoljno za uzivanje.
stevapn:
(<--) ()-() (yay)
Stanko BG:
Prelepo!
Mnogo mi je drago :big smile
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version