RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Mini Dart - 1m DLG
SABURO:
Hvala Stanko (pijemo)
U medjuvremenu, odlucio sam da se ponovim stanicom. Obzirom da je u poslednje vreme Radiomaster Tx16s postala vrlo popularna, odlucio sam da joj dam šansu i proverim njene mogućnosti u oblasti DLG modela.
Imajte na umu da postoji nekoliko izvedbi ove stanice, osovna verzija koja je najjeftinija, nema hall senzore na palicama i još nešto, zaboravih. Tako da sam ipak otišao na verziju sa Hall senzorima (umesto potenciometra na palicama, koriste se hall senzori).
Obzirom da ima OpenTX OS prvo što sam uradio je upgrade OS-a na poslednju verziju, kao i 4in1 predajnog modula, kako bi sve imalo poslednje bugfix-eve i sl.
Jedna od bitnijih upgrade-a na poslednju verziju OpenTX-a je i sredjen driver za povezivanje stanice kao džojstika za simulator. Probao sam http://www.rowlhouse.co.uk/PicaSim/ i sve radi perfektno.
Stanica je generalno fino urađena, osećaj na palicama je solidan. Prekidači takođe sasvim solidni. Obzirom da za F3K modele koristim momentary switch, morao sam ga prebaciti na levu stranu, jer desnom rukom izbacujem model, a levom rukom prilikom rotacije i izbačaja držim taj prekidač. Tako da sam pristupio otvaranju stanice i zameni pozicija prekidačima.
Takođe bih izdvojio i to da stanica u sebi ima punjač, tako da za punjenje baterija (LiIon 2S, 2900mAh), potrebno je samo uštekati USB Tip C kabl koji se isporučuje uz stanicu na neki od USB (2.0 ili 3.0 i sl) izlaza na PC-u ili punjač koji ima slične izlaznu amperažu kao USB portovi na PC-u.
Da bih prišao prekidačima, morao sam da odšrafim palice, zatim odlemim prekidače i zamenim im pozicije. Sve sam to uradio bez velike muke. Stanicu sam sastavio, u podešavanju odradio kalibraciju palica, slajdera i svega što je moglo i na kraju rekao OS-u da sam zamenio prekidačima mesto.
Da se vratim temi DLG-a. Obzirom da je OpenTX i da podržava lua script, odlučio sam se da kupim sledeće skripte koje će mi služiti za F3K trening: https://www.justfly.solutions
Da bi sve to radilo, kupio sam sledeće skripte: MultiModel, JustFlyApp i F3K trening.
Evo kako izgleda menu u kojem može da se odabere jedna od "igri" koje mogu doći na takmičenju
i izgled igre 5x2min, radno vreme 10min
Jedina zamerka koju imam su prilično loši slajderi/bočni potenciometri koji se ne centriraju najbolje. Pod rukom se ne oseća baš najbolje centralna pozicija slajdera. Prednost je što na stanicu može da se upari "bind" bilo koji tip prijemnika na 2,4Ghz, npr. možete da uparite protokole raznih brendova (Futaba, Hitec, FrSky, Spektrum, Graupner itd...)
Mini Dart će poslužiti kao testni model, nadam se da će sve proteći kako treba. Samo da se prolepša vreme.
SABURO:
Stanica radi odlicno, al zato baterija u modelu nikako (fiu)
ova baterija 1S mi se pre neki dan dok sam podesavao novu stanicu i model ispraznila do kraja (pao napon ispod 3,2V), sinoc sam je napunio do kraja, al evo danas ocigledno nije radila na nacin kako bi trebalo. Napravio sam par startova, krenuo da radim task 5x2min i u trecem letu model ostao bez napajanja. Naravno od tolikog polja okolo, model je uradio u stubic :)
Evo napon baterije kada sam je prikacio na punjac
Izgleda da nemam srece s ovim modelom. Elem, da stvar bude jos grora, ovo je treci put da mi se na DLG-u desava isti problem, tj da se baterija isprazni tokom leta! Definitivno cu morati da predjem na prijemnike sa telemetrijom.
zgrujic:
--- Quote ---U medjuvremenu, odlucio sam da se ponovim stanicom. Obzirom da je u poslednje vreme Radiomaster Tx16s postala vrlo popularna, odlucio sam da joj dam šansu i proverim njene mogućnosti u oblasti DLG modela.
--- End quote ---
Pozdrav SABURO,
I ja sam uzeo istu stanicu. Da, nije savršena, ali mi se čini da je za te pare više nego odlična. Nema šta se ne može podesiti i prilagoditi, od miksova do telemetrije, preko trener moda i direktnog priključenja na PC kao džojstik. Pazi kad vraćaš SD karticu, može da upadne, ali nema ni potrebe da se vadi. A ti slajderi sa strane su skoro neupotrebljivi, što zbog položaja (stalno ih neki prst pomeri) što zbog nepreciznog centriranja, ali možda nekad posluže...
SABURO:
Odgovor i nastavak na temu Radiomaster stanice je ovde:
http://rcfly4um.org/index.php/topic,16835.msg125476.html#msg125476
O modelu cu pisati kada krenem u proces reparacije u nekom narednom periodu. Ne odustajem :big smile
SABURO:
Zapoceo sam saniranje krila na minidartu. Isekao deo koji je bio nagnjecen u sudaru sa stubicem, iskorijo parce od konticela i ulepio ga 5minutnim epoksi lepkom. Potom osmirglao i koliko toliko ujednacio prelaz. Zapravo, obrusio sam deo korice kako bih napravio malo udubljenje gde ce tu razliku popuniti stakleno tkanje koje tek treba da postavim.
Sve je bilo spremno za presvlacenje staklenim tkanjem. Deo koji je bio izlo%u017Een udarcu nije neki noseci deo i sl. tako da ce stakleno tkanje 40gr/m2 biti sasvim okej. Isekao sam po dva sloja sa gornje i sa donje strane pod uglom od 45 stepeni.
Pre postavljanja tkanja, zamutio sam smolu i pomesao tiksi i bombaz platno, kako bih popunio zazore u penastom materijalu i eventualno neke neravnine, a zatim pristupio postavljanju tkanja.
Na kraju, zategao sam foliju kako bi se lepo oformio oblik i bilo sve glatko nakon susenja
Nakon 12h susenja, skinuo sam foliju i zatekao ovako stanje
Potom naneo auto git i krenuo u fino doterivanje. Za dalji postupak trebam da kupim spric kit\git u spreju, samo da vidim koji i gde. Ako neko ima preporuku za finocu gita i marku, neka napise.
Takodje, treba da kupim farbe, ljubicastu i belu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version