RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Guma za sobne modele

(1/2) > >>

petar:
Na aliexpress_u sam naleteo na gumu za sobne modele (ili gumenjake) i kupio malo.

Guma je po meni dobrog kvaliteta, a nije skupa i postar vam je donese na kucni prag.

Probao sam da je razvlacim rukama...   i moze da se razvuce skoro 7 puta i dosta dobru silu daje kada se vraca u pocetnu duzinu.

Nisam vrsio detaljna ispitivanja..., ali onako, odokativno izgleda mi da je ok.

Pa, ako neko trazi gumu...  eto sad zna, gde ima lako da se nadje. Trazite na aliekspresu ovo:

Elastic Rubber Band Special Supplies for Model Airplane

pozdrav

petar:
Hajde da dodam jos nesto.

Kupio sam oko 100 grama gume, od nekog americkog trgovca, "retro rc" mu je naziv.

Guma je neka FAI TAN super sport (TSS).

Bolja je od ove sa aliexpress_a, razvlaci se 10.5 puta do kidanja, a ova sa aliexpress_a 6.7 puta.

Samo sila sa kojom se razvlaci je dosta manja...  tako da razlika sigurno nije 10.5/6.7....   nego ako bi uzeo tu kinesku 1mm*1mm, a ovu TSS 1.5mm*1mm  i da je kineska duza za 1.5 put, verujem da je tada razlika manja.

Inace to je jedno mesto gde sam nasao da ima da se za male pare (28 dolara sa postarinom) kupi ta "fensi" guma...

pozdrav

dejan_ts:
Gumu za sobnjake je jedno a guma za gumenjake ili ti F1B je nesto drugo,ako ti treba guma za gumenhake F1B mogu da ti posaljem punu kesu

petar:
Ja sam nekad, davno, pre 35 godina... pravio sobne modele i takmicio se... tako da nisam totalni laik...

I kad ovo kazem, ne mislim ni da sam pametniji od tebe, a ni da imam vise iskustva od tebe.  Ja tebe jednostavno, ne poznajem.

Nekad, davno, sam uvek imao problem sa gumom...   Neko, nije imao (ko je imao nacin da dodje do gume lako, recimo da mu ujak donese...), ja sam imao...

Tako da sam koristio gumu loseg kvaliteta, kupljenu u CVM_u, neka zelena...

Onda bi nekako pred takmicenje iskamcio i to od "konkurencije" (to jest drugara) po koji "motor" gume "pireli" koja je tada bila u modi...  bila je smedja i od ovo moje mnogo bolja...

Meni i ova sto sam kupio na aliexpressu i ova TAN super sport izgledaju sasvim OK...

Kad kazem sasvim OK, ne mislim da su odlicne za postavljanje svetkog rekorda u F1D...........

A, ako si primetio u mojim postovima... da kazem "za svoju dusu".

Covece, ovo je za opustanje zivaca, a ne natezanje.

Jedrilicar:
Kad u društvu modelara koji se bave slobodnoletećim modelima, kažeš "gumenjaci", svi će pomisliti da govoriš o F1B modelima, a kad kažeš "sobni modeli" /"sobnjaci" /"sobari" jasno je na koje modele se misli.
Van ovih kategorija, može se govoriti o raznim modelima na "pogon gumom" /"gumenim motorom" i sl.,  ali ne spadaju u kategoriju sobnih modela.
O tome je pisao dejans_ts, nego nema vremena, pa ga sklepa onako...  ")

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version