RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Guma za sobne modele
petar:
A ha, jasno mi je.
Hteo sam da kazem modeli na pogon gumom (pri tome misleci na sobare, sto se iz aviona vidi).
Znaci, ne mozes da izgovoris jednu rec koja se nekom ne uklapa u "kalup", a da ne budes oznacen kao budala...
A pride, kad se setim onih milion poruka pogrda sto sam imao prilike da gledam svih ovih godina (jer se za.ebah pa se prijavih na yahoo grupu... za "slobodno letece"), sad mi je jasno.
Umesto, da, kao nekad (kad sam ja bio dete... pa isao kod nekog Desimira u Zemun kod onih "talenata" da usavrsim "sobare") po svim osnovnim skolama imamo "sekcije" za sobare... i takmicenja, mi imamo salve necega...
SloMi:
O gumi za sobne modele mogu da kažem mnogo jer se time uspešno bavim od 1989 godine. Pitanje je samo za koje namene će se guma koristiti?
Ako je to za takmičarske modele za postavljanje novih državnih rekorda to je jedna priča, za svetske rekorde je druga a za hobi letenje je treća priča.
Za hobi letenje gumu možete dobiti od svakog "gumenjaka" koji leti F1B modele. Kod njih uvek ima nekih restlova dobre gume ili pokidanih gumenih motora.
Za ozbiljna takmičenja danas se koriste gume TAN Super sport koje se mogu kupiti u FAI prodavnici u SAD. Za postizanje najboljih rezultata kod sobnih modela potrebno je nabaviti gume TAN II maj/1999 ili TAN II jun /2002. To su dve najbolje gume za sobne modele do sada. Nažalost one mogu da se kupe samo od pojedinaca koji su ih pokupovali na vreme i sada zarađuju na njima. Cena im je astronomska... Ja sam sve svoje rekorde u sobnim modelima postavio sa gumom TAN II maj/1999.
Drugi problem će se pojaviti kada tu gumu hoćete da upotrebite jer nije odgovarajućeg poprečnog preseka. E tu će vam pomoći oprobani modelari sobara
koji imaju svoje mašinice za sečenje gume širine 2.5mm u rezančiće željene širine ...
petar:
Hvala na ponudi, ponudjen ko pocascen.
Uzeo sam sa aliexpressa gumu (1*3)mm i (1*1)mm. A ovu FAI TAN super sport (1*1.6)mm.
Ova kineska ima dosta vecu silu, ali se manje razvlaci... pa racunam da ce doci na slicne namotaje/silu, ako ostavim da "motor" bude duzi...
Inace nasao sam jedan sajt na internetu, gde covek isprobava tu TAN super sport gumu... iz razlicitih godina... i vidi se da od najbolje do najgore je rezlika 10%.
A posto ne nameravam da postavljam rekorde (mozda, ali ne u domenu sobnih modela, zanima me mnogo vise jedan drugi domen i ovo ne kazem da bih nipodastavao sobne modele, nego, samo kazem, eto tako, cinjenicu), nego hocu da napravim jedan ili dva modela za moju dusu..., obe ove gume su za mene sasvim OK. Ranije sam isto kuburio sa gumom... pa sam stavljao na model od jedne strune 1*3mm, do 3 strune 1*1mm... Tako da se i bez secenja moze nesto nakalemiti.
A i par puta sam makazama sekao tu gumu 1*3mm (izgledalo je kao da je gumu krava zvakala, ali je radilo...).
pozdrav
petar:
U medjuvremenu sam napravio jedan sobni model pa da podelim iskustvo sa gumom.
Ova kineska guma je mnogo losija nego ta FAI-TAN-super-sport guma.
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version