ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Повезивање погона са 2 мотора, питање БЕЦ-а

(1/4) > >>

MEPHISTO:
Ако може неки савет и коментар у вези спајања погона са два мотора.

Дакле систем је замишљен са 2 БЛ мотора, 2 ЕСЦ-а (за сваки мотор по један) и две батерије.

-Да ли се Throttle изводи оба ЕСЦ-а спајају паралелно па онда на Throttle контакт пријемника?

-Друго питање, у оваквој конфигурацији да ли функционишу БЕЦ-ови оба ЕСЦ-а, тј. ако су БЕЦ-ови уграђени у ЕСЦ-ове од по 2 ампера, да ли то значи да укупно оптерећење сервоима може да буде 4 ампера?

Хвала!

tibeteagle:
Evo mog predloga.
Prvo rešenje:
Teoretski se signal od gasa može paralelno korisiti i za dva regularora kao i za servoe. Dva komada nije opterećenje za izlazni signal prijemnika.
BEC je bolje, i dovoljno, koristiti samo od jednog regulatora. Nisam siguran da li oni smetaju jedno drugome.
Znači "Y" kabel priljučiti u prijemnik priključka gasa i odseći crvenu žicu od jednog regulatora.
Programiranje ESC treba posebno izvesti, ako se programira preko stanice.
Drugo inteligentnije rešenje:
Da ne bi morao lemiti ništa oko priključaka ili da se ne koristi nikakav "Y" razdvojnik predlažem sledeće.
Pošto imaš dovoljno pametnu stanicu iskoristi je na ovaj način.
Jedan ESC priključi na mesto gasa. Drugi u neku slobodan izlaz, recimo 6 ili 7. U stanici postoji programka mogućnost da ovaj drugi prima iste informacije kao gas servo odnosno ESC. Znači da ih možeš softverski miksovati, odnosno povezati potpuno proporcionalno.
Pošto ne poznajem pregram tvoje stanice sam moraš da nađeš ovu mogućnost što se vrlo brzo može napraviti uz pomoć manuala koji si dobio uz stanicu.
Ovo verziju poznaju i 6 kanalne stanice.
Treće superinteligentno rešenje:  :jaki:
Ovo je isto kao drugo uz dodavanje još jedne funkcije.
Treba pogledati da li na stanici postoji sledeća mogućnost. Možda već ima gotov program za sledeću kombinaciju.
Postoji i teoretska mogućnost da se ova dva kanala i diferencirano upravljaju. To znači, da sa pomeranjem palice vertikalca jedan motor se pojača a drugi slabi, dok gas i dalje ima funciju davanja intenziteta za oba motora podjednako. Ovo je sličan ELEVON mikseru odnosno delta mikseru koji je na Zoljici.
Proveri, možda su programeri mislili na ovu tvoju kombinaciju sa dva bočna motora.
Tako se može bez vertikalca da se model zaokrene oko vertikalne ose, kao da se koristi vertikalno kormilo na repu koje verovatno nećeš imati.
Sva miksovanja probaj prvo sa servoima na radnom stolu.  ;namig
U svim slučajevima važi da se korisiti samo jedan BEC.

tibeteagle:
Proverio sam u E-manualu tvoje stanice da je moguće miksovati funkcije odnosno izlaze. Gas sa nekim drugim izlazom.
O tome piše na stranici od 56.
http://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Files/SPM2710_DX7_Manual.pdf

Treće rešenje je na prvi pogled u manual nemoguć, ali možda. Siguran sam da višekanalne stanice 9, 10 pa na gore to znaju.
Nema veze, jer i proporcionalno miksovanje dva ESC i bez vertikalca je dovoljno, da ih upravljaš bez ikakvog specijalnog kabla i prepravljanja konektora.

Jedno drugo zapažanje za dvomotorce.
Ako bi se motori na tvom novom modelu okretali u suprotnim smerovima, momenti na motorima bi se poništili unutar konstrukcije. Ali je za to potrebno da je jedna elisa leva a druga desna. Pa ako nabaviš i levi, pitanje stabilnosti pri naglom dodavanju gasa je u potpunosti rešeno.  mmmm
Miksaj  ;namig

tibeteagle:
Možda je ono miksovanje sa vertikalnom komandom bilo nejasno. Evo u 30-oj sekundi ovog videa se vidi na šta sam mislio. Dva motora počinju da rade posebno, verovatno na komandu palice vertikalca.

Ne znam kako je izveo programski i sa kojom stanicom.  mmmm

Lazo:
Povezane su komanda gasa i vertikalnog kormila V mikserom. Bilo softverski preko same stanice, bilo V mikserom kao posebne komponente priključene između izlaza prijemnika za gas i vertikalac.

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version