RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Elektro jedrilica Roda 2
SABURO:
Besprekoran rad i divna jedrilica. Hvala za prikazano, uzivao sam da citam o detaljima izrade.
--- Quote from: Milos 94 on April 03, 2020, 11:21:46 AM ---
Ta razlika u servoima, ako sam dobro razumeo, može se anulirati i setovanjem a i mehanički
--- End quote ---
Softverski ta razlika se moze resiti sa 'travel adjustment'. Znaci ovo je varijanta bez Y kabla, tj ako jedan flaps ima veci hod, softverski se moze smanjiti/ograniciti hod da bude nesto manji od drugog flapsa i samim tim ce se donekle ujednaciti. Meni to radi na DLG-u, jer mehanicki je jaaaako tesno doterati da sve dude jednako.
dejan_ts:
Bolje je resenjenna Y kabal nakaciti dva servo i da su u istom smeru nego postaviti ih na dva kana svako za sebe pa da se preko stanice dodeljuje preklopnik,ja tako radim na eleronima ali servoi idu jedan od drugog dok kod flapsova moraju biti u istom smeru ,e sad dobro je to sto na preklopniku ima tri polozaja ,pali gasi pali ,postave se na gornji polozaj pali da budu u ravni profila ,onda gasi da bude na dole za nekih 8mm i kada se da dole upali onda se spuste na 35 37° i budu kao kocnica
Milos 94:
Nikola, nije baš da je jednostavno ali nije baš ''jaaako tesno''. Malo zezanja i strpljenja i može se. Starije stanice nisu imale mogućnosti podešavanja, pa se letelo.
Ali u svakom slučaju je daleko lakše i jednostavnije to uraditi na stanici.
SloMi:
Kako god, rečeno učinjeno. Stari trn sam odsekao novi ulepio u isto polje preko puta...Sutra ću taj flaps ponovo montirati i isprobati sa Y-kablom. Da miksujem flapsove nema potrebe, ovo je ipak hobi jedrilica a mogu je koristiti i za naša takmičenja kojih nema čak ni kada nema virusa ....
Ovaj trn sam nacrtao na PCB pločici kao pravougaonik, označio otvore za burgije 1.5mm i 4 mm i testerom za metal odsekao i to parčence 10x22mm i ubacio u ferihrorid. Posle 2 sata bakar sa pločice je nestao, pa sam je oprao vodom pod slavinom, obradio turpijom za metal, i zalepio epoksi lepkom na novo mesto.... Dok dlanom o dlan bilo je gotovo, jedino što je prošlo celo pre podne ...
SloMi:
Sada posle preuređenja servoa flapsova i uz primenu Y-kabla krajnji položaji flapsova izgledaju kao na slikama.
Krajnji položaji izbačenih flapsova razlikuju se za 10 stepeni (jedan je 90 stepeni drugi je 80 stepeni) dok su ostali
položajji približno isti ...Ostaviću zasada tako pa ću posle letenja odlučiti da li mi to smeta ili ne.
Ja flapsovima komandujem palicom gasa (leva ručica napred nazad) i to tako da kada je palica nazad flapsovi su u
neutrali a kada je napred flapsovi su maksimalno spušteni. To znači da su moji flapsovi zapravo vazdušne kočnice:
što jače pritiskaš napred više kočiš! To omogućuje fino kočenje kod preciznog sletanja na tačku...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version