RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
CNC router by grebic
ivanmagd:
Svaka cast! Daj malo vise tehnickih detalja, tipa jacina motora, firmware, software, itd...
Kako si radio prenos, na kaiseve?
Ja ovih dana pocinjem da pravim ram za CNC, mehanika je stigla, za motore se jos nisam odlucio. Ici cu na Mach3 varijantu.
Ram cu praviti od kutijastih cevi 50x50x3, nadam se da ce biti dovoljno cvrst. Kako si ti zadovoljan krutoscu cele masine? Da li ti Z osa ima uvijanja na kraju kod samog frezera?
Samo napred i pozdrav!
Ivan.
ivanmagd:
JBS! Budalu! Izvini, koliko sam bio preokupiran slikama, prvi post nisam ni video, sve si napisao.
misha:
Dakle Bioskop radi. Cestitam.
Saljem fajlove :)
grebic:
@stevapn
ma nije to nista :big smile ()-()
@Misha
Naravno da radi ;namig
Nisam stigao da secem nista malo ozbiljnije. Ni narednih nekoliko nedelja me nema zbog posla, ali posle toga planiram da se malo vise posvetim seckanju, pa smo izvoli :big smile ()-()
@Ivanmagd
Pokusao sam da opisem sve na pocetku, jer sam znao da ce nekog interesovati :big smile Sto se tice tvoje masine i kutijastih cevi...ne znam sta zelis da seces sa njom. Za drvo ti je to prejako. Ne treba ti tako nesto. Pogotovo ako nemas pristup glodalici da ti izbuse rube sa sine. To rucno, ili na stubnoj, nej da moze. Sto se tice krutosti, nemoj da se zanosis onim sto pise po internetu da su ovde neka suluda opterecenja, da treba da bude neka konstrukcija kao za zgradu. To je sve ok ako hoces da koristis masinu za neke industrijske poslove sa ogromnim brzinama i feed rate-om. Pa cak ni tada, jer sto bi bacao pare ako ne zuris nigde :big smile Za neku kucnu varijantu, ova moja masina je predimenziosana u svakom smislu znacenja te reci. Ove sine su bolesno jake za ovo sto meni treba. Motori takodje. Glodalo koje koristim je precnika 2mm. i cisto sumnjam da cu ikada koristiti deblje za prosecanje. Pa sad, zamisli da za tako malo glodalo pravis konstrukciju od debelozidnih metalnih cevi, koje su svakako mnogo dobro resenje za neku ozbiljnu obradu, i imas konstrukciju za sile od nekoliko 100 N/cm...i hoces da izvuces max iz masine sa glodalom od 2mm koje puca na sili od par N/cm. Razumes sta hocu da kazem? Troskovi eksponencijalno rastu sto je najgore. Zo ovakvu masinu kao moju treba od 800-1000e. Za neku jacu, sa normalnim navojnim vretenima, metalnom konstrukcijom, ovih dimanzija, treba min 2000. A moja zavrsava sav posao koji nama modelarima treba ;namig
grebic:
U pocetku sam hteo da pravim ovako nesto.
Verovatno si do sada pregledao gomilu videa za Shapeoko
Ovo je igrackica za moju masinu. A kamo li za nesto sa vretenima i sa metalnom konstrukcijom.
Opet, ljudi su prezadovoljni sa njom. Odradjuje posao i vise nego dobro. Cak i aluminijum obradjuju sa nekim malim dubinama reza
Hteo sam i da je kupim, ali cena je ") plus nasa luda carina...i rekoh, sine ti ovo pravis lol
Tako da, sve zavisi od toga sta ocekujes od masine. Ne bacaj pare na neke konstrukcije, vretena, motore.... ako ne planiras da radis neki ozbiljan posao sa njom
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version