Lepe, najlepše vesti. Avion radi kao satić. Ostaje još tu i tamo da se malko došteluje motor, ali je najzad sve proradilo i funkcioniše kako je planirano. Od motora sa rupom u kućištu karburatora i ususnoj grani, došao sam do ispavnog motora.
Saito FA125a je izuzetno osetljiv na podešavanje ler igle. Tražio je 1/8 kruga ispošćivanje na leru, ali je to izazvalo promenu od pet-šest klikova na glavnoj igli. Morao sam da polećem i slećem nekoliko puta i da doštelavam glavnu iglu za po jedan klik da bih dobio zadovoljavajući rad motora. Ovog puta sam leteo model na moju 1:1 mešavinu goriva. To je ujedno i ricinusovo i sintetičko ulje, sa nekih 7.5% nitra. Verujem da bi motor još bolje radio sa više nitra i da bi bio manje osetljiv na iglama, ali to me ne zanima, jer želim da imam i ricinusovo ulje, ne samo sintetičko u motoru.
Model najzad radi stabilno i uspeo sam da napravim nekoliko pristojnih figura, ali nisam se držao nijednog programa, jer još uvek nemam puno poverenje u njegov rad (Baš, kao za inat, danas ne ponesoh kameru, nego me je Bora snimao telefonom.):
Boru nije mrzelo da fotografiše avion sada, nakon popravke. I njemu se, izgleda, više dopada avion sa ovom novom šarom...
Avionče sada ima lepo nasmejano lice, a propeler mu dođe kao nekakvi mustaći
Evo konačne procene motora Saito FA125a:
- Ako bi trebalo na skali od 1 do 10 da ocenim lepotu Saito motora, dao bih mu čistu desetku;
- Ako bih ocenjivao robusnost i izdržljivost, motor dobija dvojku jer sam večeras, kada sam stigao kući primetio da je motor poprimio luft u ležajevima - taman sad kada je proradio. Dakle, uskoro me čeka zamena ležajeva u motoru;
- Ako bih ocenjivao rentabilnost, dao bih ocenu 4, jer motor izuzetno mnogo goriva troši i naporan je za štelovanje i podešavanje, takođe, ovaj Saito zahteva kupovno gorivo, sa najmanje 15% nitra u sebi. O FAI gorivu nema reči - što bi rekao moj divni prijatelj Raca: ,,Em skupo, em glupo.";
- Održavanje bih ocenio ocenom 1, jer je potrebno štelovati ventile svakih sat vremena rada motora, a to mu dođe svakih 5 letova. Osim toga, danas sam doživeo i da su kuglični ležajevi radilice dobili luft.
Najveća zamerka za ovaj konkretan Saito odnosi se na nesvakidašnji iberlauf. Iz kartera ovog motora izlazi veoma ozbiljna količina gasova i nesagorelog goriva pa je to ozbiljan problem koji treba uzeti u obzir jer motor mnogo prlja avion, potrebno je tanko crevce povezati na sisicu koja je montirana na karter i izvući ga izvući izvan trupa. U suprtonom, avion će se raspasti veoma brzo, sav natopljen vrelim ricinusovim uljem.