Dejane, hvala ti što si se zabrinuo - osećam u tvom komentaru modelarsku brigu i iskreno si me svojom brigom i pažnjom obradovao - znači da te je dirnula čitava ova moja priča. Pravi si drugar... Ali, uvek ima neko ali,
nema potrebe za brigu i nema potrebe za proveravanjem radilice - imam divnu vest, srećnu u nesrećnim okolnostima, što bi rekao naš narod.
Naime, večeras sam rastavio motor i, čim sam odškrinuo karter, sve mi je bilo jasno kao dan. Evo, pogledajte i sami:
Ovo što vidite na slici nisu naslage ricinusovog ulja, mada ima i toga, ali u relativno maloj količini... Ovo je čistokrvna rđa. Verovatno je motor stajao u nekakvom podrumu, godinama, kod mog prethodnika i sada, kad sam počeo da letim, motor je počeo da vrti zadnji ležaj, a opterećenja su se naročito povećala kada sam konačno uštelovao mašinu i kada je dobio punu snagu u letu. Ovo je prouzrokovalo da se potroši cementacija na košuljici ležaja i da ležaj poprimi luft. Sreća moja, što sam kvar prepoznao na vreme, inače je mogla da se dogodi kompletna havarija. Istina, ja sam leteo deset sati sa ovim motorom i tek se sada pokvario, što će reći da mu je moje sipanje after run oil tečnosti u karter i cilindar produžilo malo vek. Evo, lepo se vidi da je celokupan luft u zadnjem ležaju:
Ljudi moji, Saito je dobar i pouzdan motor, ali je prilično nežan - mora da se timari i da boravi na toplom i suvom mestu. Evo ga rasklopljen počiva na mom stolu. Pri ovakvim rastavljanjima krucijalno je da se zapamti pozicija klipnjače, to jest da se ispoštuje teža strana klipa. Druga važna remarka je da se po svaku cenu izbegne vađenje klipa i karike iz cilindra, jer se time premešta karika, a ona je sebi izgradila put i prilagodila se cilindru. Ako bi, kojim slučajem pri rastavljanju čovek izvadio klip, okrenuo kariku i vratio je natrag, time bi drastično skratio vek motoru. Zato sam uz maksilanu pažnju cilindar sa sve klipom i klipnjačom, ventilima i podizačima sklonio na stranu i pohrano u kutiju.
Pa ipak, moram biti čangrizalo... Postoji način kako se ova korozija na zadnjem ležaju može sprečiti, mada ja mislim da nisam tu koroziju zapatio usled rada motora, več usled dugogodišnjeg stajanja. Pa ipak, lepo je znati da postoji i drugi uzrok nastanka korozije. Ja nisam sasvim siguran šta je moj slučaj - voleo bih da je ova druga varijanta... Poznati OS Max FSR, potom i Special edition, potom i Hano special, imali su mesinganu pločicu iza ležaja, koja je sprečavala galvanske struje na zadnjem ležaju, te elektrolitičke procese u sintetičkim uljima, koju su pojavu otkrili modelari sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Ta je pločica štitila zadnji ležaj upravo od korozije koja se u ovom Saitu tako lepo može videti. Na slici ispod se vidi rastavljen OS Max 61VF, a na radilici se vidi tanka disk pločica koja štiti ležaj od korozije. Ovo je specijalnost OS Max motora. Šta reći... Genijalni OS Max. A, evo i priče poznatog američkog RC pilota Dawe Brown-a koja opisuje istorijat nastanka te pločice:
,,A few years back I had privilege of jawing with Dave Brown of Dave Brown Products Inc. I wanted to get several OS 40-45FSR motor mounts as I could not find any at my LHS or online. I called their number and to my surprise he answer the phone. I explained what i wanted and the next thing I know were talking about the how the brass washer came to be installed on the 61VF engine.
According to him he a few of his peers started having issues with rusted out rear bearings on the OS 61FSR's and other engines after competition events. Apparently after a thorough investagation they found out that the new synthetic oils were causing the problem and it wasn't a rusting problem from moisture or water condensation but a electroless plating problem caused by the leftover residues of the burned synthetic oils.
So they got together with OS Max and discussed there findings which lead to the brass washer being installed as a means to protect or isolate the rear bearing from crankcase to stop the electrolysis that was occurring each time the engine was run.
This was Mind blowing for me. I was thinking Wow how cool is this. Getting an anecdote from Dave Brown about an issue that Pattern Flyers were having at that time. Totally cool." (
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2908836-New-OS-Max-61-FSR)
Pošto sam otkrio prirodu kvara i pošto mi je sasvim jasno kog je kvaliteta izrade ovaj motor, mislim da ću pokušati da nađem zamenske KOYO ležajeve kod mog druga Vlade i časkom popraviti motor. Prilično sam srećan, a ne želim da više ulažem novaca u ovaj motor. Jednostavno ne vredi tolikog truda. Opet, srećan sam što radilica sigurno nije iskrivljena, već je u pitanju stari dobri i mnogima poznati modelarski problem.
Kućište radilice nosim sutra u garažu, kako bih presicom izbio radilicu i ležajeve, pa prekosutra trk kod Vlade u ,,Astrid D. O. O."